obarvení leva cast 4. 4. 2018
obarveni prava cast 4. 4. 2018
obarveni top 4. 4. 2018

Pravidlová poradna s Michaelem Jonem

Zatopený bankr

A A A

Dobrý den,
chci se zeptat, jak se postupuje v situaci, která se mi stala na hřišti v Olomouci.

Odehrál jsem ránu do bankru a při příchodu k němu jsem zjistil, že je v bankru zapíchnutý modrý kolík (z důvodu, že část bankru-možná i celý bankr, byla zatopena vodou). Přesto můj míč leží v části, která vizuelně zatopena nebyla (přesto písek i v této části bankru byl dost tvrdý). Spoluhráči mi sdělili, že celý bankr je půda v opravě, tak je i označena zapíchnutým modrým kolíkem a že mám právo se vydropovat zcela mimo bankr, klidně i na fervej. Nebyl jsem si postupem jistý a ránu jsem raději odehrál z bankru, tak jak míč ležel. Ptám se, zda tento modrý kolík zapíchnutý v bankru zcela prohlašuje tento bankr za půdu v opravě (s možností se vydropovat venku mimo něj) nebo je nutné zkoumat, kde byl bankr zatopený a dropovat opět v tomto bankru, avšak v jeho nezatopené části (pohledem to při troše vůle lze rozlišit)?

Děkuji za odpověd.
Marek

Odpověď na dotaz


Marku dobrý den.

Takto označený bunker je počítán kompletně za půdu v opravě. Takže vaši spoluhráči měli pravdu. To, že jste odehrál z bunkeru, není nic proti ničemu (ledaže by hra z něj byla zakázána - což nepředpokládám) jen jste to měl mnohem těžší.

Úlevu bereme standradně - nejbliší cestou ven z bunkeru tak, aby nepřekážel v postoji, nápřahu, švihu = nejbližší místo úlevy, odměřit jednu hůl a beztrestně spustit míč.

Hezkou hru Marku!




Pokud tento dotaz neobsahuje odpověď toho co jste hledali, zeptejte se sami v poradně!

« Předchozí dotazNásledující dotaz »



« zpět do poradny


Na Vaše dotazy o pravidlech odpovídá Michael Jon, který je rozhodčím s mezinárodní licencí. V roce 2007 složil zkoušky na R&A Referees School v StAndrews, v roce 2014 tento úspěch zopakoval na Tournament Administrators and Referees School tamtéž, když reprezentoval PGAs of Europe.

Je prvním (a zatím jediným) Čechem a rozhodčím z postkomunistické Evropy vůbec, který se dostal do elitního výběru nejvyšší profesionální série. Od roku 2012 pracuje pro Ladies European Tour a je stálým členem Sport Department LET a v prosinci roku 2016 dosáhl počet turnajů LET, na kterých se podílel, čísla 50. Soudcoval třikrát RICOH Women’s British Open, dvakrát Major LPGA – EVIAN Championship a v roce 2015 nechyběla ani největší premiéra při Solheim Cupu, včetně juniorského.
Na bugyně seděl na European Tour 2009, 2010 a 2011 v Čeladné a 2014, 2015 a 2016 na Albatrossu i při European Senior Tour 2008 – 2011 na Casa Serena (zde byl také oficiálním startérem turnaje), na seznamu má i sedm turnajů European Challenge Tour.
Po čtyřech letech, kdy byl členem týmu rozhodčích PGAs of Europe, se v lednu roku 2017 stal turnajovým ředitelem této organizace a premiéru si odbyl při PGA’s of Europe Fourball Championship.
Jako rozhodčí pracoval na turnajích R&A (The Open Local Qualifier), PGA Tour de Espana, Alps Tour a EPD Tour. Devět let byl turnajovým ředitelem a hlavním rozhodčím Czech PGA Tour. V roce 2012 řídil World University Golf Championship (ředitel turnaje a technický delegát International Golf Federation). Od roku 2016 je členem Sport Committee European Disabled Golf Association. V roce 2016 získal Zvláštní cenu partnerů ankety Golfista roku. Do jeho publikační činnosti patří mimo jiné „Příručka golfového rozhodčího“ a kapesní publikace pravidel časopisu ForGolf. Je spoluautorem oficiálního překladu Ilustrovaných pravidel R&A (edice 2008) a publikace Craiga Daviese a Vince DiSiai „Golf – Anatomie“ do češtiny.

JonMichael_1032016_02Michael Jon
Komentáře
18.7.CarnoustieThe Open Championship
19.7.NicholasviBarbasol Championship
19.7.Kunětická MMČR juniorů
19.7.Carnoustie147th Open Championship
19.7.Zell am SeZell am See - Kaprun Ope
20.7.Le VaudreuLe Vaudreuil Golf Challe
TOPlist
Square 300 Olomouc 9. 4. 2018