DRFG – left
DRFG – right
DRFG – top

Pravidlová poradna s Michaelem Jonem

Pořadí versus vlajka v jamce

A A A

Dobrý den,

rád bych si ověřil, jaký je správný výklad pravidel při hře blízko jamky. Mám za to, že vždy hraje ten, jehož míč leží dál od jamky a nezáleží na tom, jestli je míč na greenu nebo není. V minulém týdnu jsem se setkal s názorem, že vlajková tyč se smí vyndavat až ve chvíli, kdy jsou míče všech hráčů na greenu. To by ale zmíněnému pravidlu o pořadí ve hře odporovalo. Je tedy správný postup (pokud tedy jsem zrovna já nejblíže jamce a zároveň na greenu), že si stoupnu obsluhovat tyč, vyndám ji pro hru hráče, který má vzdálenější míčem na greenu, opět ji pro hru jiným hráčem z místa mimo green vrátím do jamky a následně zase vyndám při druhém patu prvního patujícího z greenu?

Díky za ujasnění
Pavel Hruška

Odpověď na dotaz


Dobrý den Pavle.

Hned začneme s vyvracením mýtů, pověr a nesmyslů. Praporková tyč může jít z jamky klidně i předtím, než zahrajete ránu z odpaliště. Není třeba čekat na to, až budou míče na greenu. Vždyť i v televizi je často vidět, že si hráči vyndávají tyče před chipem ze semiroughu v blízkosti greenu. Vlajku je potřeba obsluhovat tak, jak si hráči přejí.

A další důležitá věc. Co hru nejvíc zdržuje je třeba nedohrávání a mrakování velice krátkých puttů z toho důvodu, že "dotyčný není na řadě protože ostatní jsou dál"... Není tristnějšího pohledu než jsou čtyři markovátka posunující se neustále k ajmce, až jedno druhému překáží a hráči najednou zmatkují a nevědí co s tím... Hra mimo pořadí není trestná - zahraju putt, jsem kousek od jamky, řeknu "Dohraju" a doťuknu, chytím praporkovou tyč, protože mám dorháno jako první, pochválím kolegy, vrátím proprek a mažu k dalšímu odpališti, kde napíšu výsledky. Takhle nějak se otpimálně drží tepmo hry...

Pavle klidně obsluhujte vlajku podle toho, jak to komu vyhovuje a nečekejte na míče na greenu.




Pokud tento dotaz neobsahuje odpověď toho co jste hledali, zeptejte se sami v poradně!

« Předchozí dotazNásledující dotaz »



« zpět do poradny


Na Vaše dotazy o pravidlech odpovídá Michael Jon, který je rozhodčím s mezinárodní licencí. V roce 2007 složil zkoušky na R&A Referees School v StAndrews, v roce 2014 tento úspěch zopakoval na Tournament Administrators and Referees School tamtéž, když reprezentoval PGAs of Europe.

Je prvním (a zatím jediným) Čechem a rozhodčím z postkomunistické Evropy vůbec, který se dostal do elitního výběru nejvyšší profesionální série. Od roku 2012 pracuje pro Ladies European Tour a je stálým členem Sport Department LET a v prosinci roku 2016 dosáhl počet turnajů LET, na kterých se podílel, čísla 50. Soudcoval třikrát RICOH Women’s British Open, dvakrát Major LPGA – EVIAN Championship a v roce 2015 nechyběla ani největší premiéra při Solheim Cupu, včetně juniorského.
Na bugyně seděl na European Tour 2009, 2010 a 2011 v Čeladné a 2014, 2015 a 2016 na Albatrossu i při European Senior Tour 2008 – 2011 na Casa Serena (zde byl také oficiálním startérem turnaje), na seznamu má i sedm turnajů European Challenge Tour.
Po čtyřech letech, kdy byl členem týmu rozhodčích PGAs of Europe, se v lednu roku 2017 stal turnajovým ředitelem této organizace a premiéru si odbyl při PGA’s of Europe Fourball Championship.
Jako rozhodčí pracoval na turnajích R&A (The Open Local Qualifier), PGA Tour de Espana, Alps Tour a EPD Tour. Devět let byl turnajovým ředitelem a hlavním rozhodčím Czech PGA Tour. V roce 2012 řídil World University Golf Championship (ředitel turnaje a technický delegát International Golf Federation). Od roku 2016 je členem Sport Committee European Disabled Golf Association. V roce 2016 získal Zvláštní cenu partnerů ankety Golfista roku. Do jeho publikační činnosti patří mimo jiné „Příručka golfového rozhodčího“ a kapesní publikace pravidel časopisu ForGolf. Je spoluautorem oficiálního překladu Ilustrovaných pravidel R&A (edice 2008) a publikace Craiga Daviese a Vince DiSiai „Golf – Anatomie“ do češtiny.

JonMichael_1032016_02Michael Jon
Komentáře
TOPlist
Square 300 Šípková 25. 9. – 8. 10. 2017