obarvení leva cast 4. 4. 2018
obarveni prava cast 4. 4. 2018
obarveni top 4. 4. 2018

Pravidlová poradna s Michaelem Jonem

Rána do vody

A A A

Dobrý den pane Jone,
bezpochyby jste po návratu z Čeladné zasypán dotazy, jeden si dovolím připojit.

Na 16.jamce na Kuňce jsem hrál přes roh toho velikého jezera na ty pobřežní bankry. Rána sedla, ale rozhodně necákal ve vodě, ale jistí jsme si nebyli, je to z bílých tak 200 metrů, míček jsme opravdu neviděli. Někdo říkal, že vylétl na břeh, někdo, že ne. No nic, zahrál jsem prostě z týčka další ránu, ta už přeletěla. Došli jsme na místo a první míč ležel na "pláži", tedy rozhdoně nebyl ve vodě jako takové, ale za červenými kolíky mezi kamínky, opravdu jak na pláži. To, že jsem se nakonec rozhodl hrát přímo z pláže znovu přes vodu na grýn a jak to dopadlo nechám stranou (Roy Mc.Avoy, Zelený svět... :-) ).
Ale jde mi o to, že si nejsem jist tím řešením, co jsme zvolili na týčku, jestli bylo správné bez dalšího hrát druhý míč, jakože "provizi". Protože ono to moc jisté nebylo, že by byl ve vodě (necákl při dopadu), mezi vodou a fervejí je jen nízký raf a že jsem nedohrál až do těch bunkerů bylo už vzhledem k protivětru prakticky jisté. Ale nemělo se tam správně udělat to, že bych se šel podívat a až podle toho, jaký by byla situace, bych se eventuálně vrátil? Tuším něco o provizorním míči a míči hraném provizorním způsobem... ale v daný okamžik jsem si na to samozřejmě ani nevzdechl... asi jsme to nějak vymňoukli špatně,že? Nakonec jsem tedy hrál ten prvý míč z pláže, ale prostě se nemůžu zbavit dojmu, že jen tak bez dalšího, když jsme si nebyli vodou jistí, jsem neměl další míč týčkovat a pálit jako by byl třeba v autu?

Díky za ujasnění a omlouvám se, jestli hledám nějaké nejasnosti tam, kde nejsou.
Petr Hoček

Odpověď na dotaz


Dobrý večer Petře.
Rád se budu věnovat tomu Vašemu, stejně jako ostatním. Naštětsí to není tak hrozné, pravda ale je, že spousta z vás musela teď docela čekat, než se odpovědi dostala.

Přesně tak jak píšete - postup nebyl správný. V takové situaci je potřeba nejdřív dojít na místo, kde míč může ležet a pak teprve postupovat jinak, tedy dropovat ve vztahu k místu, kde míč naposledy proťal hranici překážky. Pokud jste v této situaci vystřelil konkrétně na jamce číslo 16 na Kuňce další míč z odpaliště, pak jste zahrál podle Pravidla 26-1a míč se ztrátou rány a vzdálenosti z původního místa, protože při této konstelaci není možné ztratit míč mimo překážku. Pokud jste pak nepokračoval míčem zahraným z odpaliště "jakože provižnem" ale tím původním, který ležel "na pláži", pak jste dokončil jamku nesprávným míčem a protože jste vystřelil drive na odpališti sedmnáctky, aniž byste napravil šestnáctku, měl byste být DQ.

Při MMČR na Kuňce jsme pro šestnáctku a sedmnáctku měli v dodatku místních pravidel to, o čem mluvíte ve svém dotazu. Místní pravidla umožňují v takových situacích hrát míč provizorně přesně tak, jak jste naznačil. Ale jen v případě, že je v místních pravidlech napsáno, že je možné takto postupovat. Kdyby pro váš turnaj byla taková místní pravidla v platnosti, pak jste si mohl vybrat a pokračovat původním míčem a hrát druhou ránu jak leží nebo hrát čtvrtou míčem hraným provizorně podle pravidla 26-1.

Petře snad jsem to rozpletl srozumitelně. Příště pozor na provižny!




Pokud tento dotaz neobsahuje odpověď toho co jste hledali, zeptejte se sami v poradně!

« Předchozí dotazNásledující dotaz »



« zpět do poradny


Na Vaše dotazy o pravidlech odpovídá Michael Jon, který je rozhodčím s mezinárodní licencí. V roce 2007 složil zkoušky na R&A Referees School v StAndrews, v roce 2014 tento úspěch zopakoval na Tournament Administrators and Referees School tamtéž, když reprezentoval PGAs of Europe.

Je prvním (a zatím jediným) Čechem a rozhodčím z postkomunistické Evropy vůbec, který se dostal do elitního výběru nejvyšší profesionální série. Od roku 2012 pracuje pro Ladies European Tour a je stálým členem Sport Department LET a v prosinci roku 2016 dosáhl počet turnajů LET, na kterých se podílel, čísla 50. Soudcoval třikrát RICOH Women’s British Open, dvakrát Major LPGA – EVIAN Championship a v roce 2015 nechyběla ani největší premiéra při Solheim Cupu, včetně juniorského.
Na bugyně seděl na European Tour 2009, 2010 a 2011 v Čeladné a 2014, 2015 a 2016 na Albatrossu i při European Senior Tour 2008 – 2011 na Casa Serena (zde byl také oficiálním startérem turnaje), na seznamu má i sedm turnajů European Challenge Tour.
Po čtyřech letech, kdy byl členem týmu rozhodčích PGAs of Europe, se v lednu roku 2017 stal turnajovým ředitelem této organizace a premiéru si odbyl při PGA’s of Europe Fourball Championship.
Jako rozhodčí pracoval na turnajích R&A (The Open Local Qualifier), PGA Tour de Espana, Alps Tour a EPD Tour. Devět let byl turnajovým ředitelem a hlavním rozhodčím Czech PGA Tour. V roce 2012 řídil World University Golf Championship (ředitel turnaje a technický delegát International Golf Federation). Od roku 2016 je členem Sport Committee European Disabled Golf Association. V roce 2016 získal Zvláštní cenu partnerů ankety Golfista roku. Do jeho publikační činnosti patří mimo jiné „Příručka golfového rozhodčího“ a kapesní publikace pravidel časopisu ForGolf. Je spoluautorem oficiálního překladu Ilustrovaných pravidel R&A (edice 2008) a publikace Craiga Daviese a Vince DiSiai „Golf – Anatomie“ do češtiny.

JonMichael_1032016_02Michael Jon
Komentáře
18.7.CarnoustieThe Open Championship
19.7.NicholasviBarbasol Championship
19.7.Kunětická MMČR juniorů
19.7.Carnoustie147th Open Championship
19.7.Zell am SeZell am See - Kaprun Ope
20.7.Le VaudreuLe Vaudreuil Golf Challe
TOPlist
Square 300 Olomouc 9. 4. 2018