obarvení leva cast 4. 4. 2018
obarveni prava cast 4. 4. 2018
obarveni top 4. 4. 2018

Pravidlová poradna s Michaelem Jonem

Čeladná

A A A

Zdravím Michaeli.

Nemám dotaz - jen poděkování za názorná "pravidla v praxi" - finálový den, Mr. Jaidee (vyčůránek...). Šel jsem s ním (a gentlemanem Howellem) jako walking scorer.
Eventuálně byste mohl popsat problém tohoto pokusu o "umělecké dropování" pro osvětu ostatním.

Díky,
Dan

Odpověď na dotaz


;o) Jasně Dane, moc rád!

David Howell správně ukazoval Thongchaiovi Jaideemu nejbližší místo úlevy ve chvíli, kdy netrefil fairway a v nápřahu mu vadil sloup elektrického vedení. Ten mu (zřejmě) nevěřil, respektive ve chvíli, kdy jsem dorazil a začal diskutovat, bylo naprosto evidentní, jak se Jaidee snaží dostat jakýmkoliv způsobem na druhou stranu cesty, aby měl lepší pozici pro příhru do greenu.
Když jsme našli nejbližší místo úlevy od sloupu (v tom "květináči" před sloupem), začal mu kedík nenápadně vysvětlovat, že až si dropne míč, možná se dostane na druhou stranu cesty. Kdyby v té chvíli (před dropem) Jaidee jen trochu přemýšlel, mohl si dropnout míč do relativně super pozice vedle sloupu. Sice by stál na cestě, ale hrál by ze zatravěného prostoru s velkou pravděpodobností, že míč po dropu bude fakt ležet hodně dobře.
Jenže Jaidee dropnul míč na konec výseče, ten se zarazil o štěrk a binec na cestě a popjel po cestě dolů pod úroveň sloupu, rozhodně ne dál než na dvě hole. Nejbližší místo úlevy bylo opět na stranu ke sloupu, co čert nechtěl dokonce přímo za něj. No a tak (zatímco se David nudil na greenu) jsme se pustili do diskuze a já vysvětloval, že v této situaci a při této pozici míče není možné poslat hráče za cestu jen proto, že "zase bude vadit ten sloup".
Když jsem Jaideemu konečně vysvětlil, že budeme znova dropovat od cesty ke sloupu, rozhodl se (v této situaci určitě správně, protože další drop od sloupu by ho poslal do totálního kopru) ukončit tahy míčem po šachovnici tvořené cestou, roughem, sloupem a bincem a bouchnul míč tak, jak ležel...

Fakt byla klika, že se nesnažil dropovat dál, protože to by se asi divil.
Díky za dotaz Dane! Doufám, že jste si Čeladnou užil.




Pokud tento dotaz neobsahuje odpověď toho co jste hledali, zeptejte se sami v poradně!

« Předchozí dotazNásledující dotaz »



« zpět do poradny


Na Vaše dotazy o pravidlech odpovídá Michael Jon, který je rozhodčím s mezinárodní licencí. V roce 2007 složil zkoušky na R&A Referees School v StAndrews, v roce 2014 tento úspěch zopakoval na Tournament Administrators and Referees School tamtéž, když reprezentoval PGAs of Europe.

Je prvním (a zatím jediným) Čechem a rozhodčím z postkomunistické Evropy vůbec, který se dostal do elitního výběru nejvyšší profesionální série. Od roku 2012 pracuje pro Ladies European Tour a je stálým členem Sport Department LET a v prosinci roku 2016 dosáhl počet turnajů LET, na kterých se podílel, čísla 50. Soudcoval třikrát RICOH Women’s British Open, dvakrát Major LPGA – EVIAN Championship a v roce 2015 nechyběla ani největší premiéra při Solheim Cupu, včetně juniorského.
Na bugyně seděl na European Tour 2009, 2010 a 2011 v Čeladné a 2014, 2015 a 2016 na Albatrossu i při European Senior Tour 2008 – 2011 na Casa Serena (zde byl také oficiálním startérem turnaje), na seznamu má i sedm turnajů European Challenge Tour.
Po čtyřech letech, kdy byl členem týmu rozhodčích PGAs of Europe, se v lednu roku 2017 stal turnajovým ředitelem této organizace a premiéru si odbyl při PGA’s of Europe Fourball Championship.
Jako rozhodčí pracoval na turnajích R&A (The Open Local Qualifier), PGA Tour de Espana, Alps Tour a EPD Tour. Devět let byl turnajovým ředitelem a hlavním rozhodčím Czech PGA Tour. V roce 2012 řídil World University Golf Championship (ředitel turnaje a technický delegát International Golf Federation). Od roku 2016 je členem Sport Committee European Disabled Golf Association. V roce 2016 získal Zvláštní cenu partnerů ankety Golfista roku. Do jeho publikační činnosti patří mimo jiné „Příručka golfového rozhodčího“ a kapesní publikace pravidel časopisu ForGolf. Je spoluautorem oficiálního překladu Ilustrovaných pravidel R&A (edice 2008) a publikace Craiga Daviese a Vince DiSiai „Golf – Anatomie“ do češtiny.

JonMichael_1032016_02Michael Jon
Komentáře
18.7.CarnoustieThe Open Championship
19.7.NicholasviBarbasol Championship
19.7.Kunětická MMČR juniorů
19.7.Carnoustie147th Open Championship
19.7.Zell am SeZell am See - Kaprun Ope
20.7.Le VaudreuLe Vaudreuil Golf Challe
TOPlist
Square 300 Olomouc 9. 4. 2018