Mladé Buky obarvení od 20. 8. 2018
obarvení Mladé Buky od 20. 8. 2018 pravá
obarvení Mladé Buky top od 20. 8. 2018

Pravidlová poradna s Michaelem Jonem

Dvojitý green

A A A

Dobrý den,
pane Jone, mam dotaz ohledně možné situace a jejího korektního řešení. Jde o dvojité grýny, třeba na Kuňce u jamek 8 a 17. Je to sice jeden grýn, pokud jde o stavební úpravu a střihání, ale vlastně každá část patří k jiné jamce. A co když se stane, že přeženu ránu z odpaliště a skončím na "tom druhém" grýnu a k tomu tak smolně, že míček dojede někam za roh, takže bych v žádném případě nemohl puttovat přímo na jamku, ale všelijak si nadehrávat (což by se například při hraní 17 z bílých, kdy je to nad 200 metrů mohlo lehce stát). Mohl bych říct, že jsem na nesprávném grýnu a dropnout si míč ne blíže "své" jamce, což by ale mohlo být v konečné fázi výhodnější, protože bych se mohl dobrým chipem dostat ke své jamce snáze, než kdybych putterem obťukával fervej?

Díky za odpověď a přeji sílu na další pokračování poradny.
Petr Hoček

Odpověď na dotaz


Petře dobrý den. Po dalších téměř čtrnácti dnech na hřištích se vracím zpátky do "normálního provozu" a slibuji, že se budu věnovat poradně zase trochu víc pravidelně...

K Vaší situaci. Konkrétně na Kunětické hoře došlo k tomu, že jeden z hráčů z toho tzv. "druhého greenu" zahrál wedgí... Protože nechtěl obcházet celý green s putterem. Davis Love III takhle na US Open před mnoha lety zahrál přesně takhle přes kopeček plný roughu nádherného eagla. Není to nic proti pravidlům.
Jamkoviště na kterém jsou dvě jamky je pořád jedno jamkoviště. "Ta druhá" jamka je půdou v abnormálním stavu, protože ji vyhloubil greenkeeper, takže od ní hráč má úlevu a to i v dráze puttu.

Teď ale vážně Petře. Když to udělá Love III tak je to proto, aby vyhrál US Open. Když to udělá špičkový amatér na MMČR na rány, pak ho k tomu (relativně) opravňuje jeho herní úroveň a handicap. Já bych si to nikdy nedovolil...

Tak rozum do hrsti na dvojitých greenech!




Pokud tento dotaz neobsahuje odpověď toho co jste hledali, zeptejte se sami v poradně!

« Předchozí dotazNásledující dotaz »



« zpět do poradny


Na Vaše dotazy o pravidlech odpovídá Michael Jon, který je rozhodčím s mezinárodní licencí. V roce 2007 složil zkoušky na R&A Referees School v StAndrews, v roce 2014 tento úspěch zopakoval na Tournament Administrators and Referees School tamtéž, když reprezentoval PGAs of Europe.

Je prvním (a zatím jediným) Čechem a rozhodčím z postkomunistické Evropy vůbec, který se dostal do elitního výběru nejvyšší profesionální série. Od roku 2012 pracuje pro Ladies European Tour a je stálým členem Sport Department LET a v prosinci roku 2016 dosáhl počet turnajů LET, na kterých se podílel, čísla 50. Soudcoval třikrát RICOH Women’s British Open, dvakrát Major LPGA – EVIAN Championship a v roce 2015 nechyběla ani největší premiéra při Solheim Cupu, včetně juniorského.
Na bugyně seděl na European Tour 2009, 2010 a 2011 v Čeladné a 2014, 2015 a 2016 na Albatrossu i při European Senior Tour 2008 – 2011 na Casa Serena (zde byl také oficiálním startérem turnaje), na seznamu má i sedm turnajů European Challenge Tour.
Po čtyřech letech, kdy byl členem týmu rozhodčích PGAs of Europe, se v lednu roku 2017 stal turnajovým ředitelem této organizace a premiéru si odbyl při PGA’s of Europe Fourball Championship.
Jako rozhodčí pracoval na turnajích R&A (The Open Local Qualifier), PGA Tour de Espana, Alps Tour a EPD Tour. Devět let byl turnajovým ředitelem a hlavním rozhodčím Czech PGA Tour. V roce 2012 řídil World University Golf Championship (ředitel turnaje a technický delegát International Golf Federation). Od roku 2016 je členem Sport Committee European Disabled Golf Association. V roce 2016 získal Zvláštní cenu partnerů ankety Golfista roku. Do jeho publikační činnosti patří mimo jiné „Příručka golfového rozhodčího“ a kapesní publikace pravidel časopisu ForGolf. Je spoluautorem oficiálního překladu Ilustrovaných pravidel R&A (edice 2008) a publikace Craiga Daviese a Vince DiSiai „Golf – Anatomie“ do češtiny.

JonMichael_1032016_02Michael Jon
Komentáře
25.10.Shanghai, WGC - HSBC Champions
25.10.New TaipeiSwinging Skirts LPGA Tai
25.10.Al KhaimahRas Al Khaimah, 2017 Gol
1.11.Antalya, TTurkis Airlines Open
1.11.Muscat,OmaNBO Golf Classic Grand F
2.11.Shiga, JapTOTO Japan Classic
TOPlist
Square 300 Šípková od 8. 10. 2018