obarvení leva cast 4. 4. 2018
obarveni prava cast 4. 4. 2018
obarveni top 4. 4. 2018

Pravidlová poradna s Michaelem Jonem

Zažité omyly

A A A

Dobrý den,

už mnohokrát jsem se ze strany starších golfových "harcovníků" setkal se vskutku velice zajímavými výklady pravidel.

Např. nastala situace, že jsme hráli jamku par 3, hráč z odpaliště střelí směrem k velkému křovisku a hned hraje provizorní míč, který se stáčí stejným směrem ale rána vypadá kratší a tak se již vyráží hledat. Provizorní míč se najde hned, ale já pokračuji v hledání původního míče. Hráč se ke mě přidává v hledání, ale pak mě překvapí výrokem "pánové, původní míč prohlašuji za nehratelný, kdyby ho z vás vykuků náhodou někdo našel..."
Zaskočen jsem se ho ptal, co se podle něj, tímto výrokem mění; a on mi sdělil, že nyní, když najdu jeho původní míč zavrtaný v tom křoví, tak stále může hrát provizorní míč. Netajil jsem svůj názor, že se jedná o nesmysl, ale původní míč jsem nenašel a nechtěl jsem si hráče rozhněvat, tak jsem to více neřešil.

O pár jamek dál nastala situace kdy tento hráč dropoval vodní překážku - stoupl si na hranici a z natažené paže míč spustil - žádný problém zde; ale po dopadu míče ho okamžitě zvedl a spouštění opakoval a pak ještě jednou - prostě dokud míč nezůstal "načupřený" na paloučku který si hráč vyhlídl. Opět jsem slušně upozornil, že toto není možné.

Třetí dotaz se týká už jiného hráče, mladý hráč, velký ranař. Hrála se sedmá jamka na Hluboké, jamka se stáčí doprava. Většina hráčů hraje fade kolem stromů zleva na střed fairwaye. Ale tento hráč se rozhodl hrát draw zprava. Je to rána na riziko přes podélnou i příčnou vodu a s jezírkem na cílené dopadové zóně. Pro úspěšné provedení této rány je nutné zahrát cca 235m carry a jezírko je pak zhruba na 250m od odpaliště.
Hrajeme turnaj, čtyřčlenný flight. Tento "ranař" hraje výše popisovanou ránu na riziko. Míček trefil docela dobře, ale rána vypadala nižší než je zdrávo a já osobně jsem ho ztratil když se blížil k rákosí, které obklopuje poslední příčný potok. Další hráč ve flightu se vůbec nedíval a třetí ho ztratil hned po úderu.
Hráč ranař ale sebral týčko a oznámil, že míč určitě dopadl do jezírka. Já jsem šel na týčko hned po něm, soustředil jsem se na svoji ránu a plánoval jsem mu po své ráně sdělit, že si myslím, že by podle mě měl hrát provizi, ale po své ráně jsem si na to nevzpomněl a celá událost se mi z paměti vynořila až doma, když jsem otci líčil jednotlivé jamky.

Jak byste v této situaci postupoval, když nikdo jiný než hráč sám neviděl míč dopadnout a přestože se nenašel mimo vodu a bylo pravděpodobné, že ve vodě je, tak podle mého názoru mohl stejně dobře jako v jezírku být i v příčném potoku. Nehledě na to, že mezi tímto potokem a jezírkem je rough po kotníky a všichni víme, že i v takové trávě se dá míček snadno přehlídnou. A on je velký rozdíl jestli člověk hraje třetí ránu 60m před greenem, nebo znova z odpaliště, zejména pro hráče, který hraje +- v paru hřiště.

Děkuji za odpověď,
Daniel

Odpověď na dotaz


Dobrý den Danieli.
Začnu od poslední, tedy třetí situace;

V tomto konkrétním případě hráč neměl právo tvrdit cokoliv. Měl si dát provizorní míč a pouze v případě, že by původní ve vodní překážce našel, by mohl postupovat podle Pravidla 26-1 nebo 26-2, tedy s jednou trestnou vzít úlevu nebo hrát míč jak leží. Pokud je totiž možné ztratit míč v dané lokalitě mimo překážku, pak je potřeba takto k této situaci přistupovat. Nenajde li se míč ve vodě a neexistuje jasné svědectví o tom, že v překážce skončil, pak je ztracený mimo ní a rána z původního místa s jednou trestnou podle Pravidla 27-1 je adekvátní postup.

Hráč ze situace číslo dvě tomu naložil... Pokud budu předpokládat, že napoprvé byl míč dropnutý správně a tedy ve hře, pak hráč pohnul míčem ve hře (jedna trestná), opět pohnul míčem ve hře (druhá trestná) - pak už mu nejspíš poloha míče "vyhovovala" takže odehrál ránu a to bylo za dvě trestné podle obecného trestu z Pravidla 18.

Ad případ číslo jedna. Pokud by ten míč někdo z vás, "vykuků", našel do pěti minut nebo před tím, než by onen dotyčný odehrál ránu provizorním míčem blíž jamce, než byla předpokládaná pozice míče původního, pak by naopak tenhle "vykuk" musel strčit provizi do kapsy a pokračovat v postupu s míčem původním. Takže jeho výrok je legrační a irelevantní. Neměl pravdu. Kdyby se to stalo mně, vletěl bych do toho křoví s ještě větší vervou... Kdyby spoluhráč řekl: "Hele, já na něj raši kašlu..." neměl bych problém odejít z toho místa a nechat ho hrát provizorním míčem...

Danieli díky za dotaz a doufám, že příště už s Vámi žádný "vykuk" hrát nebude.




Pokud tento dotaz neobsahuje odpověď toho co jste hledali, zeptejte se sami v poradně!

« Předchozí dotazNásledující dotaz »



« zpět do poradny


Na Vaše dotazy o pravidlech odpovídá Michael Jon, který je rozhodčím s mezinárodní licencí. V roce 2007 složil zkoušky na R&A Referees School v StAndrews, v roce 2014 tento úspěch zopakoval na Tournament Administrators and Referees School tamtéž, když reprezentoval PGAs of Europe.

Je prvním (a zatím jediným) Čechem a rozhodčím z postkomunistické Evropy vůbec, který se dostal do elitního výběru nejvyšší profesionální série. Od roku 2012 pracuje pro Ladies European Tour a je stálým členem Sport Department LET a v prosinci roku 2016 dosáhl počet turnajů LET, na kterých se podílel, čísla 50. Soudcoval třikrát RICOH Women’s British Open, dvakrát Major LPGA – EVIAN Championship a v roce 2015 nechyběla ani největší premiéra při Solheim Cupu, včetně juniorského.
Na bugyně seděl na European Tour 2009, 2010 a 2011 v Čeladné a 2014, 2015 a 2016 na Albatrossu i při European Senior Tour 2008 – 2011 na Casa Serena (zde byl také oficiálním startérem turnaje), na seznamu má i sedm turnajů European Challenge Tour.
Po čtyřech letech, kdy byl členem týmu rozhodčích PGAs of Europe, se v lednu roku 2017 stal turnajovým ředitelem této organizace a premiéru si odbyl při PGA’s of Europe Fourball Championship.
Jako rozhodčí pracoval na turnajích R&A (The Open Local Qualifier), PGA Tour de Espana, Alps Tour a EPD Tour. Devět let byl turnajovým ředitelem a hlavním rozhodčím Czech PGA Tour. V roce 2012 řídil World University Golf Championship (ředitel turnaje a technický delegát International Golf Federation). Od roku 2016 je členem Sport Committee European Disabled Golf Association. V roce 2016 získal Zvláštní cenu partnerů ankety Golfista roku. Do jeho publikační činnosti patří mimo jiné „Příručka golfového rozhodčího“ a kapesní publikace pravidel časopisu ForGolf. Je spoluautorem oficiálního překladu Ilustrovaných pravidel R&A (edice 2008) a publikace Craiga Daviese a Vince DiSiai „Golf – Anatomie“ do češtiny.

JonMichael_1032016_02Michael Jon
Komentáře
18.7.CarnoustieThe Open Championship
19.7.NicholasviBarbasol Championship
19.7.Kunětická MMČR juniorů
19.7.Carnoustie147th Open Championship
19.7.Zell am SeZell am See - Kaprun Ope
20.7.Le VaudreuLe Vaudreuil Golf Challe
TOPlist
Square 300 Olomouc 9. 4. 2018