Pravidlová poradna s Michaelem Jonem

Nehratelná pozice v bunkeru

A A A

Řešili jsme se spoluhráči na hřišti v Benátkách problém. Můj míč byl v bunkeru v nehratelné pozici (těsně u hrany) a já jsem se rozhodl, že ho půjdu dropnout mimo bunker. Kolega mě ale okřiknul: „Ven z bunkeru se nesmí. Musíš to hrát z něj.“ Je to pravda? Díky.

Odpověď na dotaz

Dobrý den.
Jedná se o obvyklou situaci, ve které se jeden hráč snaží druhého nutit dělat něco, co vůbec v souladu s pravidly není. Byť je to přímo neporušuje. Je to jedna z ústních tradic, které se přenášejí mezi generacemi hráčů, aniž by byl kdokoliv schopen vypátrat, kdo s tím vlastně přišel. Pokud hráč má v bunkeru míč v nehratelné pozici a chce jít s míčem v ruce dropovat mimo bunker, pak takovou variantu samosebou má. Při pozorném čtení pravidla 28 je prakticky nemožný nesprávný výklad. Řešení situace s nehratelným míčem nabízí obecně tři varianty. V odstavcích b) a c) je možná zakopán pes: „Pokud si hráč zvolí postup podle odstavce b nebo c, musí míč spustit v daném bunkeru.“
A tady se hráči zapomenou do pravidel podívat a pamatují si jen tuhle pasáž o spouštění v bunkeru. Přitom o jednu větu dříve se praví, že hráč může postupovat i podle odstavce a). Podle odstavce a) smí hráč spustit míč co nejblíže místu, odkud byl naposledy do bunkeru zahrán. Pokud takové místo bylo mimo bunker, pak jasně vyplývá z této možnosti, že hráč smí bunker opustit a s jednou trestnou ranou za nehratelný míč jej spustit co nejblíž takovému místu.
Hezkou hru!

Pokud tento dotaz neobsahuje odpověď toho co jste hledali, zeptejte se sami v poradně!

« Předchozí dotazNásledující dotaz »



« zpět do poradny


Na Vaše dotazy o pravidlech odpovídá Michael Jon, který je rozhodčím s mezinárodní licencí. V roce 2007 složil zkoušky na R&A Referees School v StAndrews, v roce 2014 tento úspěch zopakoval na Tournament Administrators and Referees School tamtéž, když reprezentoval PGAs of Europe.

Je prvním (a zatím jediným) Čechem a rozhodčím z postkomunistické Evropy vůbec, který se dostal do elitního výběru nejvyšší profesionální série. Od roku 2012 pracuje pro Ladies European Tour a je stálým členem Sport Department LET a v prosinci roku 2016 dosáhl počet turnajů LET, na kterých se podílel, čísla 50. Soudcoval třikrát RICOH Women’s British Open, dvakrát Major LPGA – EVIAN Championship a v roce 2015 nechyběla ani největší premiéra při Solheim Cupu, včetně juniorského.
Na bugyně seděl na European Tour 2009, 2010 a 2011 v Čeladné a 2014, 2015 a 2016 na Albatrossu i při European Senior Tour 2008 – 2011 na Casa Serena (zde byl také oficiálním startérem turnaje), na seznamu má i sedm turnajů European Challenge Tour.
Po čtyřech letech, kdy byl členem týmu rozhodčích PGAs of Europe, se v lednu roku 2017 stal turnajovým ředitelem této organizace a premiéru si odbyl při PGA’s of Europe Fourball Championship.
Jako rozhodčí pracoval na turnajích R&A (The Open Local Qualifier), PGA Tour de Espana, Alps Tour a EPD Tour. Devět let byl turnajovým ředitelem a hlavním rozhodčím Czech PGA Tour. V roce 2012 řídil World University Golf Championship (ředitel turnaje a technický delegát International Golf Federation). Od roku 2016 je členem Sport Committee European Disabled Golf Association. V roce 2016 získal Zvláštní cenu partnerů ankety Golfista roku. Do jeho publikační činnosti patří mimo jiné „Příručka golfového rozhodčího“ a kapesní publikace pravidel časopisu ForGolf. Je spoluautorem oficiálního překladu Ilustrovaných pravidel R&A (edice 2008) a publikace Craiga Daviese a Vince DiSiai „Golf – Anatomie“ do češtiny.

JonMichael_1032016_02Michael Jon
Komentáře
TOPlist
Squaree 300
Square 300 Daily Fitness od 4. 3. 2019