obarvení leva cast 4. 4. 2018
obarveni prava cast 4. 4. 2018
obarveni top 4. 4. 2018

Pravidlová poradna s Michaelem Jonem

Míč za přirozenou hranicí vodní překážky, ale před kolíky

A A A

Vážený pane Jone,
situace se stala na Dýšinské ostrovní jamce č. 11. Míč se po ráně z týčka skutálel za green a spadl pod břeh do rákosí. Vzhledem k prohnutí přirozené hranice břehu se však nenalézal za kolíky, které označovaly vodní překážku. K vymezení překážky nebyla použita čára.

Domníval jsem se, že v tomto případě je rozhodující přirozená hranice vodní překážky a chtěl jsem postupovat podle 26-1 a potom pro jistotu jamku dohrát alternativním míčem (bylo by nutné postupovat podle pravidlu o nehratelném míči, což bylo dost nevýhodné).

V tom okamžiku se však objevil rozhodčí. Ten přiznal, že kolíky jsou sice chybně umístěné, ale jelikož míč nepřekročil jejich spojnici, tak není možné postupovat podle pravidlu o vodní překážce.

Rád bych se Vás zeptal zda je skutečně rozhodující přirozená hranice vodní překážky a jak v takovéto situaci správně argumentovat. Případně zda je možné nesouhlasit s rozhodnutím rozhodčího, který je na hřišti, pokud jsem o svém postupu přesvědčen (přiznávám, že to jsem úplně nebyl).

Hledal jsem sám v Rozhodnutích a našel jsem pouze podobné rozhodnutí 26/2 Ball Within Natural Margin of Water Hazard But Outside Stakes Defining Margin, které mě snad dává za pravdu.

Děkuji za skvělou poradnu a případnou odpověď,
Michal Švarc

Odpověď na dotaz


Dobrý den Michale.
Moc se omlouvám za pozdní reakce. Právě teď běží období, kdy jezdím z turnaje na turnaj a lepší to bude až ke konci prázdnin po European Tour a MMČR seniorů.

Nejdřív ohledně rozhodnutí - rozhodnutí rozhodčího je finální, byť je špatné. Našel jste Rozhodnutí, které se přesně týká dané problematiky a pokud situace byla taková, pak jste měl brát úlevu s jednou trestnou ránou od vodní překážky nebo hrát míč jak leží bez založení, protože byl skutečně ve vodní překážce. Zásadní tezí z tohoto Rozhodnutí je, že "hráč nemám právo težit z chyby Soutěžního výboru" a platí tedy přirozená hranice vodní překážky, byť vyčnívá mimo kolíky.
Jiná situace by byla, kdyby došlo k abnormálnímu spadu srážek voda by se vylila mimo "normální" břehy. Pak je považováno vše za kolíky za náhodnou vodu, byť jde o "část vodní překážky", určitě mi rozumíte...

Takže jste byl ve vodní překážce a rozhodčí udělal chybu... Díky za dotaz!




Pokud tento dotaz neobsahuje odpověď toho co jste hledali, zeptejte se sami v poradně!

« Předchozí dotazNásledující dotaz »



« zpět do poradny


Na Vaše dotazy o pravidlech odpovídá Michael Jon, který je rozhodčím s mezinárodní licencí. V roce 2007 složil zkoušky na R&A Referees School v StAndrews, v roce 2014 tento úspěch zopakoval na Tournament Administrators and Referees School tamtéž, když reprezentoval PGAs of Europe.

Je prvním (a zatím jediným) Čechem a rozhodčím z postkomunistické Evropy vůbec, který se dostal do elitního výběru nejvyšší profesionální série. Od roku 2012 pracuje pro Ladies European Tour a je stálým členem Sport Department LET a v prosinci roku 2016 dosáhl počet turnajů LET, na kterých se podílel, čísla 50. Soudcoval třikrát RICOH Women’s British Open, dvakrát Major LPGA – EVIAN Championship a v roce 2015 nechyběla ani největší premiéra při Solheim Cupu, včetně juniorského.
Na bugyně seděl na European Tour 2009, 2010 a 2011 v Čeladné a 2014, 2015 a 2016 na Albatrossu i při European Senior Tour 2008 – 2011 na Casa Serena (zde byl také oficiálním startérem turnaje), na seznamu má i sedm turnajů European Challenge Tour.
Po čtyřech letech, kdy byl členem týmu rozhodčích PGAs of Europe, se v lednu roku 2017 stal turnajovým ředitelem této organizace a premiéru si odbyl při PGA’s of Europe Fourball Championship.
Jako rozhodčí pracoval na turnajích R&A (The Open Local Qualifier), PGA Tour de Espana, Alps Tour a EPD Tour. Devět let byl turnajovým ředitelem a hlavním rozhodčím Czech PGA Tour. V roce 2012 řídil World University Golf Championship (ředitel turnaje a technický delegát International Golf Federation). Od roku 2016 je členem Sport Committee European Disabled Golf Association. V roce 2016 získal Zvláštní cenu partnerů ankety Golfista roku. Do jeho publikační činnosti patří mimo jiné „Příručka golfového rozhodčího“ a kapesní publikace pravidel časopisu ForGolf. Je spoluautorem oficiálního překladu Ilustrovaných pravidel R&A (edice 2008) a publikace Craiga Daviese a Vince DiSiai „Golf – Anatomie“ do češtiny.

JonMichael_1032016_02Michael Jon
Komentáře
TOPlist
Square 300 Olomouc 9. 4. 2018