DRFG – left
DRFG – right
DRFG – top

Pravidlová poradna s Michaelem Jonem

hra ze špatných odpališť

A A A

Dobrý den,
chtěl bych se zeptat. Většinou hraji na turnajich ze žlutých, ale občas i z bilých. Jak by se to řešilo, kdybych mìč odpálil ze žlutých (turnaj vypsan z bilych) stalo by se to jen na jednom odpalisti, napriklad hned na prvnim. Jde to vyresit trestem a opakovanim rany? Nebo je to automaticky DQ?

Dekuji,Michal

Odpověď na dotaz


Dobrý den.
Moc se omlouvám za pozdní reakce. Právě teď běží období, kdy jezdím z turnaje na turnaj a lepší to bude až ke konci prázdnin po European Tour a MMČR seniorů.

Michale vše řeší Pravidlo 11-4. Sice na něj odkazuje Pravidlo 11-5 - hra z nesprávného odpaliště, ale jak říkám - 11-4.
Pokud budete hrát na jamky, může soupeř požadovat zrušení rány. Když to bude hra na rány a nenapravíte tuhle chybu předtím, než odehrajete z následujícího odpaliště nebo než odejte z greenu poslední jamky, budete DQ ze soutěže. Pokud se Vám to "podaří" při Stablefordu budete škrtat každou jamku, kde nezahrajete ze správného odpaliště. no a oprava je prostě jenom napsat si dvě trestné a zahrát ze správného odpaliště. Rány, které zahrajete z nesprávného odpaliště se do výsledku vůbec nezapočítávají.

Michale díky za dotaz!




Pokud tento dotaz neobsahuje odpověď toho co jste hledali, zeptejte se sami v poradně!

« Předchozí dotazNásledující dotaz »



« zpět do poradny


Na Vaše dotazy o pravidlech odpovídá Michael Jon, který je rozhodčím s mezinárodní licencí. V roce 2007 složil zkoušky na R&A Referees School v StAndrews, v roce 2014 tento úspěch zopakoval na Tournament Administrators and Referees School tamtéž, když reprezentoval PGAs of Europe.

Je prvním (a zatím jediným) Čechem a rozhodčím z postkomunistické Evropy vůbec, který se dostal do elitního výběru nejvyšší profesionální série. Od roku 2012 pracuje pro Ladies European Tour a je stálým členem Sport Department LET a v prosinci roku 2016 dosáhl počet turnajů LET, na kterých se podílel, čísla 50. Soudcoval třikrát RICOH Women’s British Open, dvakrát Major LPGA – EVIAN Championship a v roce 2015 nechyběla ani největší premiéra při Solheim Cupu, včetně juniorského.
Na bugyně seděl na European Tour 2009, 2010 a 2011 v Čeladné a 2014, 2015 a 2016 na Albatrossu i při European Senior Tour 2008 – 2011 na Casa Serena (zde byl také oficiálním startérem turnaje), na seznamu má i sedm turnajů European Challenge Tour.
Po čtyřech letech, kdy byl členem týmu rozhodčích PGAs of Europe, se v lednu roku 2017 stal turnajovým ředitelem této organizace a premiéru si odbyl při PGA’s of Europe Fourball Championship.
Jako rozhodčí pracoval na turnajích R&A (The Open Local Qualifier), PGA Tour de Espana, Alps Tour a EPD Tour. Devět let byl turnajovým ředitelem a hlavním rozhodčím Czech PGA Tour. V roce 2012 řídil World University Golf Championship (ředitel turnaje a technický delegát International Golf Federation). Od roku 2016 je členem Sport Committee European Disabled Golf Association. V roce 2016 získal Zvláštní cenu partnerů ankety Golfista roku. Do jeho publikační činnosti patří mimo jiné „Příručka golfového rozhodčího“ a kapesní publikace pravidel časopisu ForGolf. Je spoluautorem oficiálního překladu Ilustrovaných pravidel R&A (edice 2008) a publikace Craiga Daviese a Vince DiSiai „Golf – Anatomie“ do češtiny.

JonMichael_1032016_02Michael Jon
Komentáře
TOPlist
Square 300 Šípková 25. 9. – 8. 10. 2017