obarvení leva cast 4. 4. 2018
obarveni prava cast 4. 4. 2018
obarveni top 4. 4. 2018

Pravidlová poradna s Michaelem Jonem

Cheater?

A A A

Dobry den,
na HCP dnu se mi stalo, ze kolega ve flightu zahral druhou ranu z neprehledneho mista. Domnival se, ze mic je na FW, kde jej ale nenasel, ani nikde v okoli. Podle meho nazoru mel mic po neuspesnem hledani prohlasit za ztraceny a ze stejneho mista, jako hral ztraceny mic hrat dalsi ranu (+1 trestnou). On si vsak dropoval mic na FW, asi 30 m vpred na miste, kde se domnival, ze "tak asi mohl mic skoncit". Neprotestovali jsme nikdo, protoze jsme usoudili, ze jamku chce skrtat a dohrat ji jen "ze sportu". Po dohrani jamky, ale zahlasil vysledek 5, za coz by mel stablebody. Kdyz jsem ho upozornil, na nespravne pocty a postup, zmenil vysledek s tim, ze mu mam napsat 7, za coz body nema, ale jamku neskrtal. Na predposledni jamce jsem pak navic zjistil, ze na svem iPhone ma GPS aplikaci, spojenou s birdie kartou, ktera mu hlasila vzdalenosti. Jak mam v takovem pripade postupovat? Respektive v jednom nebo ve druhem?

Dekuji.
Freddie

Odpověď na dotaz


Dobrý den Freddie.
Moc se omlouvám za pozdní reakce. Právě teď běží období, kdy jezdím z turnaje na turnaj a lepší to bude až ke konci prázdnin po European Tour a MMČR seniorů.

Ajajaj...

1) Míč se prohlásit za ztracený nedá. Je ztracený například po pěti minutách neúspěšného hledání, nebo například pokud hráč zahraje rovnou nový míč s jednou trestnou. Náš milý vykuk zahrál z nesprávného místa a získal v tomto případě tak významnou výhodu. V případě hry ve formátu Stableford by byl DQ na jamce. Pokud by se tohle přihodilo ve hře na rány bez napravení před odehráním z následujícího odpaliště byl okamžitě DQ z turnaje.

2) Používání GPS (byť v telefonu), na turnaji, kde nejsou elektronické pomůcky pro měření vzdálenosti povoleny = porušení Pravidla 14-3 a další DQ.

Být jeho zapisovatelem, upozorním ho, že je v pěkné kaši. Nepodepsal bych kartu a upozornil rozhodčí(ho) a členy Soutěžního výboru na to, že je třeba něco řešit.

Cheater je dost slabý výraz, ale v poradně si chceme zachovat slušnost, tak já to tedy překousnu... Hezkou hru Fredddie a co nejmíň takových darebáků ve flightech!




Pokud tento dotaz neobsahuje odpověď toho co jste hledali, zeptejte se sami v poradně!

« Předchozí dotazNásledující dotaz »



« zpět do poradny


Na Vaše dotazy o pravidlech odpovídá Michael Jon, který je rozhodčím s mezinárodní licencí. V roce 2007 složil zkoušky na R&A Referees School v StAndrews, v roce 2014 tento úspěch zopakoval na Tournament Administrators and Referees School tamtéž, když reprezentoval PGAs of Europe.

Je prvním (a zatím jediným) Čechem a rozhodčím z postkomunistické Evropy vůbec, který se dostal do elitního výběru nejvyšší profesionální série. Od roku 2012 pracuje pro Ladies European Tour a je stálým členem Sport Department LET a v prosinci roku 2016 dosáhl počet turnajů LET, na kterých se podílel, čísla 50. Soudcoval třikrát RICOH Women’s British Open, dvakrát Major LPGA – EVIAN Championship a v roce 2015 nechyběla ani největší premiéra při Solheim Cupu, včetně juniorského.
Na bugyně seděl na European Tour 2009, 2010 a 2011 v Čeladné a 2014, 2015 a 2016 na Albatrossu i při European Senior Tour 2008 – 2011 na Casa Serena (zde byl také oficiálním startérem turnaje), na seznamu má i sedm turnajů European Challenge Tour.
Po čtyřech letech, kdy byl členem týmu rozhodčích PGAs of Europe, se v lednu roku 2017 stal turnajovým ředitelem této organizace a premiéru si odbyl při PGA’s of Europe Fourball Championship.
Jako rozhodčí pracoval na turnajích R&A (The Open Local Qualifier), PGA Tour de Espana, Alps Tour a EPD Tour. Devět let byl turnajovým ředitelem a hlavním rozhodčím Czech PGA Tour. V roce 2012 řídil World University Golf Championship (ředitel turnaje a technický delegát International Golf Federation). Od roku 2016 je členem Sport Committee European Disabled Golf Association. V roce 2016 získal Zvláštní cenu partnerů ankety Golfista roku. Do jeho publikační činnosti patří mimo jiné „Příručka golfového rozhodčího“ a kapesní publikace pravidel časopisu ForGolf. Je spoluautorem oficiálního překladu Ilustrovaných pravidel R&A (edice 2008) a publikace Craiga Daviese a Vince DiSiai „Golf – Anatomie“ do češtiny.

JonMichael_1032016_02Michael Jon
Komentáře
18.7.CarnoustieThe Open Championship
19.7.NicholasviBarbasol Championship
19.7.Kunětická MMČR juniorů
19.7.Carnoustie147th Open Championship
19.7.Zell am SeZell am See - Kaprun Ope
20.7.Le VaudreuLe Vaudreuil Golf Challe
TOPlist
Square 300 Olomouc 9. 4. 2018