DRFG – left
DRFG – right
DRFG – top

Pravidlová poradna s Michaelem Jonem

Míč ztracený ve vodní překážce

A A A

Dobrý den pane Jone,

rád bych se zeptal jak postupovat v této konkrétní situaci:

16. jamka Konopiště D'Este. Po drivu, který jsem zatáhnul doprava nad pole bylo vidět, že míček odskákal doleva takže bylo jasné, že jsem pole/louku překonal, ale protože z odpaliště nebylo jasné zda míč najdeme zahrál jsem pro jistotu provizi. V okamžiku kdy jsme dorazili na místo předpokládaného dopadu míčku jsme zjistili, že se zde nachází vodní překážka, o které jsem do té chvíli neměl ponětí. Po 5 minutách hledání se celý flight shodnul na tom, že jediné místo kde míč mohl skončit je vodní překážka. Chtěl jsem tedy za vodní překážkou dropovat s jednou trestnou a hrát 3.ránu. To mi ovšem nebylo spoluhráči dovolenou s odůvodněním, že bychom museli nejdříve míč najít abych mohl dropovat. Nehodlal jsem se s nimi dohadovat ač jsem s nimi nesouhlasil a jamku dohrál provizorním míčem, který jsem zahrál z odpaliště. Můj dotaz zní - mohl jsem dropovat s jednou trestnou u vodní překážky nebo bylo správné, že jsem dohrál jamku provizorním míčem?

Děkuji a přeji hezký den
Daniel Havlíček

Odpověď na dotaz


Dobrý den.
Moc se omlouvám za pozdní reakce. Právě teď běží období, kdy jezdím z turnaje na turnaj a lepší to bude až ke konci prázdnin po European Tour a MMČR seniorů.

Dane odpověď nebude úplně jednoduchá. Tím, že jste dohrál jamku provizorním míčem, jste rozhodně nic neporušil. Zahrát ránu s trestem vzdálenosti a jedné trestné rány můžete kdykoliv. Jiná věc je, jestli jste mohl nebo měl dropovat na červené vodě. Je otázka faktu, jak skutečně vypadá okolí uvedené vodní překážky. Jestli se míč mohl ztratit mimo ní, pak bylo potřeba hrát provizorní míč hraný z odpaliště. pokud ale všechno okolo vody nasvěddčovalo tomu, že míč skutečně skončil v ní, pak je divné, že Vám nechtěli spoluhráči umožnit dropovat ve vztahu k místu, kde míč naposled překročil hranice překážky.

Závěrem - řešení bylo správné v každém případě. Díky za dotaz!




Pokud tento dotaz neobsahuje odpověď toho co jste hledali, zeptejte se sami v poradně!

« Předchozí dotazNásledující dotaz »



« zpět do poradny


Na Vaše dotazy o pravidlech odpovídá Michael Jon, který je rozhodčím s mezinárodní licencí. V roce 2007 složil zkoušky na R&A Referees School v StAndrews, v roce 2014 tento úspěch zopakoval na Tournament Administrators and Referees School tamtéž, když reprezentoval PGAs of Europe.

Je prvním (a zatím jediným) Čechem a rozhodčím z postkomunistické Evropy vůbec, který se dostal do elitního výběru nejvyšší profesionální série. Od roku 2012 pracuje pro Ladies European Tour a je stálým členem Sport Department LET a v prosinci roku 2016 dosáhl počet turnajů LET, na kterých se podílel, čísla 50. Soudcoval třikrát RICOH Women’s British Open, dvakrát Major LPGA – EVIAN Championship a v roce 2015 nechyběla ani největší premiéra při Solheim Cupu, včetně juniorského.
Na bugyně seděl na European Tour 2009, 2010 a 2011 v Čeladné a 2014, 2015 a 2016 na Albatrossu i při European Senior Tour 2008 – 2011 na Casa Serena (zde byl také oficiálním startérem turnaje), na seznamu má i sedm turnajů European Challenge Tour.
Po čtyřech letech, kdy byl členem týmu rozhodčích PGAs of Europe, se v lednu roku 2017 stal turnajovým ředitelem této organizace a premiéru si odbyl při PGA’s of Europe Fourball Championship.
Jako rozhodčí pracoval na turnajích R&A (The Open Local Qualifier), PGA Tour de Espana, Alps Tour a EPD Tour. Devět let byl turnajovým ředitelem a hlavním rozhodčím Czech PGA Tour. V roce 2012 řídil World University Golf Championship (ředitel turnaje a technický delegát International Golf Federation). Od roku 2016 je členem Sport Committee European Disabled Golf Association. V roce 2016 získal Zvláštní cenu partnerů ankety Golfista roku. Do jeho publikační činnosti patří mimo jiné „Příručka golfového rozhodčího“ a kapesní publikace pravidel časopisu ForGolf. Je spoluautorem oficiálního překladu Ilustrovaných pravidel R&A (edice 2008) a publikace Craiga Daviese a Vince DiSiai „Golf – Anatomie“ do češtiny.

JonMichael_1032016_02Michael Jon
Komentáře
TOPlist
Square 300 Šípková 25. 9. – 8. 10. 2017