DRFG – left
DRFG – right
DRFG – top

Pravidlová poradna s Michaelem Jonem

Provize

A A A

Dobrý den,
chtěl bych se zeptat na správný postup při řešení provizorního / provizorních a původního míče. Protože jsem začátečník, tak se mi při "troše" nešikovnosti přihodilo toto.
První odpal - nějaké křoví vedle fairwaye. Dávám provizi a trefuju s ní totožné místo. Dávám provizi č.2 a výsledek znovu shodný. To už nevydržím, odcházím hledat s vírou, že aspoň jeden míč najdu. Míče mám označené čísly, takže dokážu identifikovat, který je který. Nacházím druhou provizi, ale zas tak moc se mi s ní hrát nechce, hrál bych 6. ránu. Hledám dál a objevuju i původní míč v dost šílené pozici. Tedy jej zvedám, rychle se vracím na odpaliště, konečně trefuju (asi pomohla ta kratší rychlá procházka ... :-) ) a jsem tedy třetí ranou na greenu, čtvrtou proměňuju pat a odcházím spokojen, že jsem po té úvodní peripetii na tříparu hrál za 4. Bylo to přihře "jen tak", žádný turnaj,... Nicméně mi to nedá a ptám se Vás, je tento postup správný?

Díky za odpověď
Pavel Hruška

Odpověď na dotaz


Dobrý den.
Moc se omlouvám za pozdní reakce. Právě teď běží období, kdy jezdím z turnaje na turnaj a lepší to bude až ke konci prázdnin po European Tour a MMČR seniorů.

Pavle přesně tak, jak jste situaci vyřešil, je potřeba řešit každou podobnou. Jen pro zopakování. Pokud hráč zahraje provizi a najde a identifikuje svůj původní míč do pěti minut, pak musí řešit danou situaci ve vztahu k původnímu míči. Třeba jako ve Vašem případě návrat s původním míčem zpět na abšlág. Obráceně - najde li se míč původní až popěti minutách hledání, není možné s ním dál pokračovat ve hře.

Pavle chválím za super vyřešenou situaci a přeji prima zbytek sezony!




Pokud tento dotaz neobsahuje odpověď toho co jste hledali, zeptejte se sami v poradně!

« Předchozí dotazNásledující dotaz »



« zpět do poradny


Na Vaše dotazy o pravidlech odpovídá Michael Jon, který je rozhodčím s mezinárodní licencí. V roce 2007 složil zkoušky na R&A Referees School v StAndrews, v roce 2014 tento úspěch zopakoval na Tournament Administrators and Referees School tamtéž, když reprezentoval PGAs of Europe.

Je prvním (a zatím jediným) Čechem a rozhodčím z postkomunistické Evropy vůbec, který se dostal do elitního výběru nejvyšší profesionální série. Od roku 2012 pracuje pro Ladies European Tour a je stálým členem Sport Department LET a v prosinci roku 2016 dosáhl počet turnajů LET, na kterých se podílel, čísla 50. Soudcoval třikrát RICOH Women’s British Open, dvakrát Major LPGA – EVIAN Championship a v roce 2015 nechyběla ani největší premiéra při Solheim Cupu, včetně juniorského.
Na bugyně seděl na European Tour 2009, 2010 a 2011 v Čeladné a 2014, 2015 a 2016 na Albatrossu i při European Senior Tour 2008 – 2011 na Casa Serena (zde byl také oficiálním startérem turnaje), na seznamu má i sedm turnajů European Challenge Tour.
Po čtyřech letech, kdy byl členem týmu rozhodčích PGAs of Europe, se v lednu roku 2017 stal turnajovým ředitelem této organizace a premiéru si odbyl při PGA’s of Europe Fourball Championship.
Jako rozhodčí pracoval na turnajích R&A (The Open Local Qualifier), PGA Tour de Espana, Alps Tour a EPD Tour. Devět let byl turnajovým ředitelem a hlavním rozhodčím Czech PGA Tour. V roce 2012 řídil World University Golf Championship (ředitel turnaje a technický delegát International Golf Federation). Od roku 2016 je členem Sport Committee European Disabled Golf Association. V roce 2016 získal Zvláštní cenu partnerů ankety Golfista roku. Do jeho publikační činnosti patří mimo jiné „Příručka golfového rozhodčího“ a kapesní publikace pravidel časopisu ForGolf. Je spoluautorem oficiálního překladu Ilustrovaných pravidel R&A (edice 2008) a publikace Craiga Daviese a Vince DiSiai „Golf – Anatomie“ do češtiny.

JonMichael_1032016_02Michael Jon
Komentáře
TOPlist
Square 300 Šípková 25. 9. – 8. 10. 2017