Mladé Buky obarvení od 20. 8. 2018
obarvení Mladé Buky od 20. 8. 2018 pravá
obarvení Mladé Buky top od 20. 8. 2018

Pravidlová poradna s Michaelem Jonem

Hra špatným míčem - dá se omluvit ?

A A A

Situace:
Zahraji míč přes kopec. V dopadové zóně na ferveji najdu míč stejného čísla a typu jakým hraji sám. Vím že nikdo další z flightu tímto typem nehraje. Svoje míče mám značené ale nalezený míč leží tak, že moje značka by byla na spodní straně. O identifiakci nepochybuji a míč odehraji. Při daší ráně míč dopadne jinak a je vidět že na něm není moje značka. Můj korektní míč se značkou pak najdu schovaný v semirafu blízko původní pozice nalezeného míče. Nejedná se o hypotetickou situaci - přesně tahle nepravděpodobná situace (místo, číslo, typ míče zanechaného na ferveji někým jiným, natočení) se mi stala včera na Motole, naštěstí ne při turnaji. Zabránit podobné situaci by šlo jen pokud bych si míč počmáral úplně celý, nebo ho indentifikoval zdvihnutím ve všech případech kdy je značkou dolů. Mám prostě smůlu a dostanu rány za hru nesprávným míčem, nebo se lze s takovéto situace, kdy mám pocit že jsem pro identifiakci míče udělal maximum a nestačilo to, nějak přes pravidla dostat?

Michal H.

Odpověď na dotaz


Dobrý den Michale.
Moc se omlouvám za pozdní reakce. Právě teď běží období, kdy jezdím z turnaje na turnaj a lepší to bude až ke konci prázdnin po European Tour a MMČR seniorů.

Je mi líto, ale pro identifikaci jste vše neudělal. Pokud značku nevidíte, pak jste míč neidentifikoval. Za hru nesprávným míčem musíte dostat podle Pravidla 15-3 dvě trestné rány. Je nutné si být jistý - oznámit úmysl spoluhráči, označit, zvednout, vrátit...

Díky za dotaz Michael a hezkou hru!




Pokud tento dotaz neobsahuje odpověď toho co jste hledali, zeptejte se sami v poradně!

« Předchozí dotazNásledující dotaz »



« zpět do poradny


Na Vaše dotazy o pravidlech odpovídá Michael Jon, který je rozhodčím s mezinárodní licencí. V roce 2007 složil zkoušky na R&A Referees School v StAndrews, v roce 2014 tento úspěch zopakoval na Tournament Administrators and Referees School tamtéž, když reprezentoval PGAs of Europe.

Je prvním (a zatím jediným) Čechem a rozhodčím z postkomunistické Evropy vůbec, který se dostal do elitního výběru nejvyšší profesionální série. Od roku 2012 pracuje pro Ladies European Tour a je stálým členem Sport Department LET a v prosinci roku 2016 dosáhl počet turnajů LET, na kterých se podílel, čísla 50. Soudcoval třikrát RICOH Women’s British Open, dvakrát Major LPGA – EVIAN Championship a v roce 2015 nechyběla ani největší premiéra při Solheim Cupu, včetně juniorského.
Na bugyně seděl na European Tour 2009, 2010 a 2011 v Čeladné a 2014, 2015 a 2016 na Albatrossu i při European Senior Tour 2008 – 2011 na Casa Serena (zde byl také oficiálním startérem turnaje), na seznamu má i sedm turnajů European Challenge Tour.
Po čtyřech letech, kdy byl členem týmu rozhodčích PGAs of Europe, se v lednu roku 2017 stal turnajovým ředitelem této organizace a premiéru si odbyl při PGA’s of Europe Fourball Championship.
Jako rozhodčí pracoval na turnajích R&A (The Open Local Qualifier), PGA Tour de Espana, Alps Tour a EPD Tour. Devět let byl turnajovým ředitelem a hlavním rozhodčím Czech PGA Tour. V roce 2012 řídil World University Golf Championship (ředitel turnaje a technický delegát International Golf Federation). Od roku 2016 je členem Sport Committee European Disabled Golf Association. V roce 2016 získal Zvláštní cenu partnerů ankety Golfista roku. Do jeho publikační činnosti patří mimo jiné „Příručka golfového rozhodčího“ a kapesní publikace pravidel časopisu ForGolf. Je spoluautorem oficiálního překladu Ilustrovaných pravidel R&A (edice 2008) a publikace Craiga Daviese a Vince DiSiai „Golf – Anatomie“ do češtiny.

JonMichael_1032016_02Michael Jon
Komentáře
20.9.Atlanta, Tour Championship
20.9.Vilamoura,Portugal Masters
21.9.Almaty,KazKazakhstan Open
24.9.Adendorf, Castanea Resort Champion
27.9.Kuala LumpSime Darby LPGA Malaysia
27.9.KaskádaMoneta Czech PGA Tour
TOPlist
Square Marsann 17. 9. – 27. 9. 2018