DRFG – left
DRFG – right
DRFG – top

Pravidlová poradna s Michaelem Jonem

Vodní překážka - druhá rána

A A A

Dobrý den,
situace s kterou jsem si nevěděl rady.

Zahrál jsem ránu do červené vody, míč byl hratelný (v překážce, ale na zemi), tak jsem zahrál další ránu (bez založení a bez trestné rány), ale bohužel jsem míček topnul a ten spadl do potoka o metr dále v té samé překážce. Zde byl míč již nehratelný. A zde jsem nevěděl jak postupovat, protože pravidla o vodě již nedávala smysl a řešil sem dvě varianty;
1. Hrát (dropovat) míč z místa předešlé rány (z vodní překážy) a připočítat si trestnou ??
2. A nebo postupovat v logice o dvě rány zpět kdy míček vstoupil do vodní překážky ??

A nebo samozřejmně úplně jinak

Děkuji mnohokrát jak za radu tak za tuto rubriku.
Jakub

Odpověď na dotaz


Jakube dobrý den.
Přesně tuto situaci jsem já osobně nezvládl při ME na Zbraslavi. Takže Vám teď můžu dát řešení, které bude stoprocentně správné, protože to pro mne bylo ponaučení jako hrom. Vybral jsem si velice slabou chvíli bohužel přesně v ten nejnevhodnější okamžik...

Vezmeme si na pomoc text Pravidla 26-2:
26-2. Míč odehraný ve vodní překážce
a. Míč se zastaví v té samé nebo jiné vodní překážce
Jestliže se míč, který byl odehrán ve vodní překážce, zastaví v té samé nebo jiné vodní překážce, může hráč
(i) postupovat podle Pravidla 26-1a. Jestliže se po spuštění míče v dané překážce rozhodne, že spuštěný míč nebude hrát, může:
(a) s připočtením další jedné trestné rány předepsané příslušným Pravidlem postupovat vzhledem k dané překážce podle Pravidla 26-1b nebo podle Pravidla 26-1c, pokud je použitelné, přičemž jako vztažný bod se použije místo, kde původní míč naposledy překročil hranici dané vodní překážky, než se v ní zastavil; nebo
(b) s připočtením další jedné trestné rány hrát míč z místa, které je co nejblíže místu, ze kterého byla hrána poslední rána mimo vodní překážku (viz Pravidlo 20-5); nebo
(ii) postupovat podle Pravidla 26-1b nebo podle Pravidla 26-1c, pokud je použitelné; nebo
(iii) s připočtením jedné trestné rány hrát míč z místa, které je co nejblíže místu, ze kterého byla hrána poslední rána mimo vodní překážku (viz Pravidlo 20-5).


Překládáme do češtiny: pojďme si pro jistotu říct, že jste do vody zahrál drive a druhou jste "utopil". Pak můžete hrát čtvrtou opět co nejblíž místu, odkud jste zahrál druhou a utopil ji.
Nebo vezmete trestnou za úlevu od vodní překážky a pak budete hrát čtvrtou ránu mimo překážku buď z místa, kde byla zahrána poslední rána mimo vodní překážku nebo si vyberete některou z variant Pravidla 26-1 (úleva od vodní překážky) a jako vztažný bod budete používat to místo, kde míč naposledy překročil hranici vodní překážky - v tomto případě po Vašem drivu.
Pokud už míč dropnete ale rozhodnete se, že nebudete hrát ale využijete úlevu od vodní překážky, pak budete s další jednou trestnou ránou hrát pátou ránu mimo překážku buď z místa, kde byla zahrána poslední rána mimo vodní překážku nebo si vyberete některou z variant Pravidla 26-1 (úleva od vodní překážky) a jako vztažný bod budete používat to místo, kde míč naposledy překročil hranici vodní překážky - v tomto případě po Vašem drivu.

Jakube díky za Váš dotaz! Díky taky Petrovi Radovi za jeho půlnoční telefonát - on ví za co... ;o)




Pokud tento dotaz neobsahuje odpověď toho co jste hledali, zeptejte se sami v poradně!

« Předchozí dotazNásledující dotaz »



« zpět do poradny


Na Vaše dotazy o pravidlech odpovídá Michael Jon, který je rozhodčím s mezinárodní licencí. V roce 2007 složil zkoušky na R&A Referees School v StAndrews, v roce 2014 tento úspěch zopakoval na Tournament Administrators and Referees School tamtéž, když reprezentoval PGAs of Europe.

Je prvním (a zatím jediným) Čechem a rozhodčím z postkomunistické Evropy vůbec, který se dostal do elitního výběru nejvyšší profesionální série. Od roku 2012 pracuje pro Ladies European Tour a je stálým členem Sport Department LET a v prosinci roku 2016 dosáhl počet turnajů LET, na kterých se podílel, čísla 50. Soudcoval třikrát RICOH Women’s British Open, dvakrát Major LPGA – EVIAN Championship a v roce 2015 nechyběla ani největší premiéra při Solheim Cupu, včetně juniorského.
Na bugyně seděl na European Tour 2009, 2010 a 2011 v Čeladné a 2014, 2015 a 2016 na Albatrossu i při European Senior Tour 2008 – 2011 na Casa Serena (zde byl také oficiálním startérem turnaje), na seznamu má i sedm turnajů European Challenge Tour.
Po čtyřech letech, kdy byl členem týmu rozhodčích PGAs of Europe, se v lednu roku 2017 stal turnajovým ředitelem této organizace a premiéru si odbyl při PGA’s of Europe Fourball Championship.
Jako rozhodčí pracoval na turnajích R&A (The Open Local Qualifier), PGA Tour de Espana, Alps Tour a EPD Tour. Devět let byl turnajovým ředitelem a hlavním rozhodčím Czech PGA Tour. V roce 2012 řídil World University Golf Championship (ředitel turnaje a technický delegát International Golf Federation). Od roku 2016 je členem Sport Committee European Disabled Golf Association. V roce 2016 získal Zvláštní cenu partnerů ankety Golfista roku. Do jeho publikační činnosti patří mimo jiné „Příručka golfového rozhodčího“ a kapesní publikace pravidel časopisu ForGolf. Je spoluautorem oficiálního překladu Ilustrovaných pravidel R&A (edice 2008) a publikace Craiga Daviese a Vince DiSiai „Golf – Anatomie“ do češtiny.

JonMichael_1032016_02Michael Jon
Komentáře
TOPlist
Square 300 Šípková 25. 9. – 8. 10. 2017