DRFG – left
DRFG – right
DRFG – top

Pravidlová poradna s Michaelem Jonem

Nová rána z týčka

A A A

Dobrý den,
pane Jone, když byla první rána zahrána z týčka a míč skončil ve vodní překážce nebo v autu, mohu v obou případech, pakliže se v případě vody rozhodnu jít znovu na odpaliště, nasadit míč na týčko? Já myslím, že není rozdílu, zda z odpaliště hraji novou ránu, když byl předtím míč v autu nebo ve vodě a že si vždy mohu natýčkovat? Ale tuhle jsem se setkal s názorem, že tomu tak není, neb že jednou byl ten míč mimo hranice hřiště a jindy zase jen provizorní... no, neumím to ani reprodukovat, připadalo mi to úplně divné, takto to oddělovat? Nebo v tom snad je rozdílu?
Díky za pomoc mně i všem ostatním.
Petr Hoček

Odpověď na dotaz


Pomoc lehká jak pro Vás Petře, tak i pro ostatní!

Sjedeme si relativně krátké Pravidlo 20-5: 20-5. Hraní další rány z místa, odkud byla hrána předchozí rána
Jestliže si hráč podle Pravidel zvolí možnost hrát další ránu z místa, odkud byla hrána předchozí rána, nebo mu to Pravidla nařizují, musí postupovat následovně:
(a) Na odpališti: Míč se musí hrát z odpaliště. Může se hrát z libovolného místa na odpališti a smí se nasadit.
(b) V poli: Míč se musí spustit, přičemž míč se při spuštění musí nejprve dotknou části hřiště v poli.
(c) V překážce: Míč se musí spustit, přičemž míč se při spuštění musí nejprve dotknou části hřiště v dané překážce.
(d) Na jamkovišti: Míč se musí umístit na jamkoviště.


Pokud tedy hrajete novou ránu z odpaliště pak vězte, že termín smí se nasadit v překladu znamená, že jej smíme natýčkovat.

Petře díky za dotaz a hezkou hru!




Pokud tento dotaz neobsahuje odpověď toho co jste hledali, zeptejte se sami v poradně!

« Předchozí dotazNásledující dotaz »



« zpět do poradny


Na Vaše dotazy o pravidlech odpovídá Michael Jon, který je rozhodčím s mezinárodní licencí. V roce 2007 složil zkoušky na R&A Referees School v StAndrews, v roce 2014 tento úspěch zopakoval na Tournament Administrators and Referees School tamtéž, když reprezentoval PGAs of Europe.

Je prvním (a zatím jediným) Čechem a rozhodčím z postkomunistické Evropy vůbec, který se dostal do elitního výběru nejvyšší profesionální série. Od roku 2012 pracuje pro Ladies European Tour a je stálým členem Sport Department LET a v prosinci roku 2016 dosáhl počet turnajů LET, na kterých se podílel, čísla 50. Soudcoval třikrát RICOH Women’s British Open, dvakrát Major LPGA – EVIAN Championship a v roce 2015 nechyběla ani největší premiéra při Solheim Cupu, včetně juniorského.
Na bugyně seděl na European Tour 2009, 2010 a 2011 v Čeladné a 2014, 2015 a 2016 na Albatrossu i při European Senior Tour 2008 – 2011 na Casa Serena (zde byl také oficiálním startérem turnaje), na seznamu má i sedm turnajů European Challenge Tour.
Po čtyřech letech, kdy byl členem týmu rozhodčích PGAs of Europe, se v lednu roku 2017 stal turnajovým ředitelem této organizace a premiéru si odbyl při PGA’s of Europe Fourball Championship.
Jako rozhodčí pracoval na turnajích R&A (The Open Local Qualifier), PGA Tour de Espana, Alps Tour a EPD Tour. Devět let byl turnajovým ředitelem a hlavním rozhodčím Czech PGA Tour. V roce 2012 řídil World University Golf Championship (ředitel turnaje a technický delegát International Golf Federation). Od roku 2016 je členem Sport Committee European Disabled Golf Association. V roce 2016 získal Zvláštní cenu partnerů ankety Golfista roku. Do jeho publikační činnosti patří mimo jiné „Příručka golfového rozhodčího“ a kapesní publikace pravidel časopisu ForGolf. Je spoluautorem oficiálního překladu Ilustrovaných pravidel R&A (edice 2008) a publikace Craiga Daviese a Vince DiSiai „Golf – Anatomie“ do češtiny.

JonMichael_1032016_02Michael Jon
Komentáře
TOPlist
Square 300 Šípková 25. 9. – 8. 10. 2017