DRFG – left
DRFG – right
DRFG – top

Pravidlová poradna s Michaelem Jonem

Hraní provizorním míčem

A A A

Dobrý den, setkal jsem se v jednom testu golfových pravidel s následující otázkou:

"Hráč A zahrál míč druhým úderem do hustého roughu. Podle pravidel poté zahrál provizorní míč přímo na jamkoviště do těsné blízkosti jamky. Bezodkladně přešel na jamkoviště, zahrál míč do jamky a následně jej z jamky vyňal. Spoluhráč s postupem hráče A vůbec nesouhlasil a namítl, že A měl nejprve hledat svůj míč. A hledání odepřel a B se nyní rozhodl, že pětiminutovou lhůtu na hledání využije sám k tomu, aby našel původní míč. Co je správně?"

dle autora testu je správně odpověď:
"B má úplnou pravdu. Jelikož si chce A dobrou polohou provizorního míče vytvořit výhodu, smí B požadovat, aby se po dobu pěti minut pátralo po míči."

Podle mého názoru to není pravda, původním míč je po zahrání provizorním míčem ztracen, hráči A nic nezakazovalo hrát provizorním míčem na jamkovišti nebo nepřikazovalo hledat původní míč. Hráči B nepřísluší žádné právo hledat původní míč.
Mám pravdu?

Děkuji za odpověď,
Tomáš

Odpověď na dotaz


Dobrý den Tomáši.
Máte naprostou pravdu. Hráč A postupoval korektně pravidlově a dokonce i v souladu s etiketou, protože zahrál provizorní míč, aby nezdržoval. Ve chvíli, kdy zahrál ránu provizorním míčem z místa, které je blíž jamce, než je přepokládaná poloha původního míče, je původní míč ztracen a hráč B ať si hledá, co chce. nakonec se může stát, že v totmto konkrétním případě dostane hráč B trest za zbytečné zdržování hry...

Díky za dotaz Tomáši!




Pokud tento dotaz neobsahuje odpověď toho co jste hledali, zeptejte se sami v poradně!

« Předchozí dotazNásledující dotaz »



« zpět do poradny


Na Vaše dotazy o pravidlech odpovídá Michael Jon, který je rozhodčím s mezinárodní licencí. V roce 2007 složil zkoušky na R&A Referees School v StAndrews, v roce 2014 tento úspěch zopakoval na Tournament Administrators and Referees School tamtéž, když reprezentoval PGAs of Europe.

Je prvním (a zatím jediným) Čechem a rozhodčím z postkomunistické Evropy vůbec, který se dostal do elitního výběru nejvyšší profesionální série. Od roku 2012 pracuje pro Ladies European Tour a je stálým členem Sport Department LET a v prosinci roku 2016 dosáhl počet turnajů LET, na kterých se podílel, čísla 50. Soudcoval třikrát RICOH Women’s British Open, dvakrát Major LPGA – EVIAN Championship a v roce 2015 nechyběla ani největší premiéra při Solheim Cupu, včetně juniorského.
Na bugyně seděl na European Tour 2009, 2010 a 2011 v Čeladné a 2014, 2015 a 2016 na Albatrossu i při European Senior Tour 2008 – 2011 na Casa Serena (zde byl také oficiálním startérem turnaje), na seznamu má i sedm turnajů European Challenge Tour.
Po čtyřech letech, kdy byl členem týmu rozhodčích PGAs of Europe, se v lednu roku 2017 stal turnajovým ředitelem této organizace a premiéru si odbyl při PGA’s of Europe Fourball Championship.
Jako rozhodčí pracoval na turnajích R&A (The Open Local Qualifier), PGA Tour de Espana, Alps Tour a EPD Tour. Devět let byl turnajovým ředitelem a hlavním rozhodčím Czech PGA Tour. V roce 2012 řídil World University Golf Championship (ředitel turnaje a technický delegát International Golf Federation). Od roku 2016 je členem Sport Committee European Disabled Golf Association. V roce 2016 získal Zvláštní cenu partnerů ankety Golfista roku. Do jeho publikační činnosti patří mimo jiné „Příručka golfového rozhodčího“ a kapesní publikace pravidel časopisu ForGolf. Je spoluautorem oficiálního překladu Ilustrovaných pravidel R&A (edice 2008) a publikace Craiga Daviese a Vince DiSiai „Golf – Anatomie“ do češtiny.

JonMichael_1032016_02Michael Jon
Komentáře
TOPlist
Square 300 Šípková 25. 9. – 8. 10. 2017