obarvení leva cast 4. 4. 2018
obarveni prava cast 4. 4. 2018
obarveni top 4. 4. 2018

Pravidlová poradna s Michaelem Jonem

Odmítnutí označení a zdvihnutí míče

A A A

Dva míče leží na foregreenu.
Je riziko, že vzdálenější míč zavadí při patu o míč blíže k jamce. Žádam tedy spoluhráče, ať míč označí a zdvihne. Hráč odmítá s tím, že to je v rozporu s pravidly a nemám na to nárok (vím že to není pravda 22-2). Situaci jsme nakonec řešili bezkonfliktně tím, že hráč blíž k jamce odehrál jako první (a krásně mi přečetl pat). Je nějaký mechanizmus, jak hráče k tomu aby míč zdvihnul "dotlačit"?
Čistě teoreticky se třeba bojím obvinění, že tím že jsem spoluhráče přesvědčil hrát mimo pořadí, jsem získal závažnou výhodu - a tou informace o dráze patu rozhodně byla.
Michal H.

Odpověď na dotaz


Dobrý den Michale
Odzadu: bát se obvinění, že Vám spoluhráč ůpřečetl" putt, je zbytečné. Vždyť Pravidlo 22 říká, že spoluhráč smí ve hře na rány míč odehrát místo toho, aby ho zvedal.
No a k tomu úvodu.
3-4. Odmítnutí podrobit se Pravidlu
Hráč je diskvalifikován, jestliže se odmítne podrobit Pravidlu, které se dotýká práv jiného hráče.
Chválím ale to, že jste se nakonec dokázali dohodnout. O to by mělo v golfu jít především, atmosféra dělá (nebo by aspoň měla dělat) golf golfem...

Tak hezkou hru!




Pokud tento dotaz neobsahuje odpověď toho co jste hledali, zeptejte se sami v poradně!

« Předchozí dotazNásledující dotaz »



« zpět do poradny


Na Vaše dotazy o pravidlech odpovídá Michael Jon, který je rozhodčím s mezinárodní licencí. V roce 2007 složil zkoušky na R&A Referees School v StAndrews, v roce 2014 tento úspěch zopakoval na Tournament Administrators and Referees School tamtéž, když reprezentoval PGAs of Europe.

Je prvním (a zatím jediným) Čechem a rozhodčím z postkomunistické Evropy vůbec, který se dostal do elitního výběru nejvyšší profesionální série. Od roku 2012 pracuje pro Ladies European Tour a je stálým členem Sport Department LET a v prosinci roku 2016 dosáhl počet turnajů LET, na kterých se podílel, čísla 50. Soudcoval třikrát RICOH Women’s British Open, dvakrát Major LPGA – EVIAN Championship a v roce 2015 nechyběla ani největší premiéra při Solheim Cupu, včetně juniorského.
Na bugyně seděl na European Tour 2009, 2010 a 2011 v Čeladné a 2014, 2015 a 2016 na Albatrossu i při European Senior Tour 2008 – 2011 na Casa Serena (zde byl také oficiálním startérem turnaje), na seznamu má i sedm turnajů European Challenge Tour.
Po čtyřech letech, kdy byl členem týmu rozhodčích PGAs of Europe, se v lednu roku 2017 stal turnajovým ředitelem této organizace a premiéru si odbyl při PGA’s of Europe Fourball Championship.
Jako rozhodčí pracoval na turnajích R&A (The Open Local Qualifier), PGA Tour de Espana, Alps Tour a EPD Tour. Devět let byl turnajovým ředitelem a hlavním rozhodčím Czech PGA Tour. V roce 2012 řídil World University Golf Championship (ředitel turnaje a technický delegát International Golf Federation). Od roku 2016 je členem Sport Committee European Disabled Golf Association. V roce 2016 získal Zvláštní cenu partnerů ankety Golfista roku. Do jeho publikační činnosti patří mimo jiné „Příručka golfového rozhodčího“ a kapesní publikace pravidel časopisu ForGolf. Je spoluautorem oficiálního překladu Ilustrovaných pravidel R&A (edice 2008) a publikace Craiga Daviese a Vince DiSiai „Golf – Anatomie“ do češtiny.

JonMichael_1032016_02Michael Jon
Komentáře
TOPlist
Square 300 Olomouc 9. 4. 2018