DRFG – left
DRFG – right
DRFG – top

Pravidlová poradna s Michaelem Jonem

Pořadí ve hře

A A A

Dobrý den,

jedno z nejčastějších témat této poradny je pořadí ve hře a odpověď je vždy stejná, hra mimo pořadí je beztrestná pokud tím někdo z hráčů nezíská výhodu.

Na AMČR na Ypsilonce na 12. jamce vznikala situace, že jsem hrál jako první (přestože jsem přinášel nejhorší výsledek z 11té jamky), protože jsem hlásil že budu hrát jen osvědčeným železem před vodu a ostatní hráči ve flightu čekali s driverem v ruce až flight před námi vyklidí green. Takto nikdo výhodu nezískal a tedy vše beztrestně, že?

Ale co kdyby se někdo s těch dvou hráčů po mé ráně rozhodl nehrát driverem ale železem? Třeba kdyby viděl jak můj míček vrací protivítr... Nebo naopak chtěl hrát taky železem (jen já jsem se pro železo rozhodl rychleji) a on pak viděl jak můj míč byl zavát silným větrem v zádech do vody a vymění železo za driver...

Je toto chápáno za trestné protože hráči získávají výhodu, nebo je to trestné pouze tehdy pokud to tak uděláme s cílem aby tu výhodu někdo získal - třeba kdybych prohlásil nevinou větu: "tak já zahraji první a ty se mezitím konečně rozhodni čím budeš hrát".

Děkuji za odpověď
i za možnost si na Ypsilonce zahrát pod vaším dohledem, byla to skvělá zkušenost.

Daniel

Odpověď na dotaz


Dobrý den Danieli.

Začnu nejdřív od konce. Na Ypsilonce jsme pracovali v týmu a na hřišti jste se určitě víc setkal s kolegy Jiřím Kubelíkem (R&A certified, mezinárodní rozhodčí ČGF a turnajový ředitel a rozhodčí Pilsner Urquell Czech PGA Tour) a Jiřím Kaminským (rozhodčí I.třídy, člen STK ČGF a rozhodčí Pilsner Urquell Czech PGA Tour). Pokud tedy mohu brát pochvalu za tým, děkuji především za ně.

Ad odstavec č.1: vzorně jste dokázali držet tempo hry, vše je beztrestné a zasloužíte za tento postup pochvalu.

Ad odstavec č.2: i toto je beztrestné. Pokud byste dodrželi pořadí nebo třeba zahráli mimo pořadí prostě jen tak - neúmyslně, pak by se ani za tento postup nic nikomu nestalo.

Ad odstavec č.3: přesně tak - tady jde o hru mimo pořadí s cílem zvýhodnit některého ze spoluhráčů, porušení Pravidla 10-2c a DQ pro oba aktéry.

Hezkou hru a těším se zase někdy na viděnou!




Pokud tento dotaz neobsahuje odpověď toho co jste hledali, zeptejte se sami v poradně!

« Předchozí dotazNásledující dotaz »



« zpět do poradny


Na Vaše dotazy o pravidlech odpovídá Michael Jon, který je rozhodčím s mezinárodní licencí. V roce 2007 složil zkoušky na R&A Referees School v StAndrews, v roce 2014 tento úspěch zopakoval na Tournament Administrators and Referees School tamtéž, když reprezentoval PGAs of Europe.

Je prvním (a zatím jediným) Čechem a rozhodčím z postkomunistické Evropy vůbec, který se dostal do elitního výběru nejvyšší profesionální série. Od roku 2012 pracuje pro Ladies European Tour a je stálým členem Sport Department LET a v prosinci roku 2016 dosáhl počet turnajů LET, na kterých se podílel, čísla 50. Soudcoval třikrát RICOH Women’s British Open, dvakrát Major LPGA – EVIAN Championship a v roce 2015 nechyběla ani největší premiéra při Solheim Cupu, včetně juniorského.
Na bugyně seděl na European Tour 2009, 2010 a 2011 v Čeladné a 2014, 2015 a 2016 na Albatrossu i při European Senior Tour 2008 – 2011 na Casa Serena (zde byl také oficiálním startérem turnaje), na seznamu má i sedm turnajů European Challenge Tour.
Po čtyřech letech, kdy byl členem týmu rozhodčích PGAs of Europe, se v lednu roku 2017 stal turnajovým ředitelem této organizace a premiéru si odbyl při PGA’s of Europe Fourball Championship.
Jako rozhodčí pracoval na turnajích R&A (The Open Local Qualifier), PGA Tour de Espana, Alps Tour a EPD Tour. Devět let byl turnajovým ředitelem a hlavním rozhodčím Czech PGA Tour. V roce 2012 řídil World University Golf Championship (ředitel turnaje a technický delegát International Golf Federation). Od roku 2016 je členem Sport Committee European Disabled Golf Association. V roce 2016 získal Zvláštní cenu partnerů ankety Golfista roku. Do jeho publikační činnosti patří mimo jiné „Příručka golfového rozhodčího“ a kapesní publikace pravidel časopisu ForGolf. Je spoluautorem oficiálního překladu Ilustrovaných pravidel R&A (edice 2008) a publikace Craiga Daviese a Vince DiSiai „Golf – Anatomie“ do češtiny.

JonMichael_1032016_02Michael Jon
Komentáře
TOPlist
Square 300 Šípková 25. 9. – 8. 10. 2017