Mladé Buky obarvení od 20. 8. 2018
obarvení Mladé Buky od 20. 8. 2018 pravá
obarvení Mladé Buky top od 20. 8. 2018

Pravidlová poradna s Michaelem Jonem

Dotek míče při zakládání hole na jamkovišti - snad naposledy :-)

A A A

Dobrý den,

omlouvám se, že opět vytahuji několikrát zodpovězený dotaz na dotek míče při zakládání hole. V poslední odpovědi Františkovi bylo vše jasně vysvětleno i s příslušnou citací pravidel a definic. Jedná-li se tedy o oscilaci a nikoli pohyb jak je chápán definicí není dotyk brán jako úder a není za něj trest. V reálné hře minulý týden došlo zrovna k této situaci a já se domníval, že míč svou polohu změnil, pootočil se od jeden dva dimply. Hráč ale tvrdil, že míč se jen vychýlil a vrátil se. Jak se taková situace řeší? Volat maršála asi nemá cenu, ten na místě nic nevykouká a přijetím libovolného závěru se může jedna ze stran cítit poškozena. Není v tom zlá vůle nebo pokus o podvod, jen jsme to každý viděl jinak.
Je na tento rozpor (každý hráč tvrdí něco jiného a nelze objektivně prokázat kdo má pravdu) pamatováno v pravidlech nebo je nějaký ustálený postup v rámci golfové etikety? Dotaz se tedy netýká striktně jen doteku míče při založení.

Děkuji mnohokrát za odpověď.
Pavel

Odpověď na dotaz


Pavle dobrý den.
Existuje takové nepsané pravidlo, že v případě, kdy nikdo neviděl skutkovou podstatu řešeného problému, se dává za pravdu hráči.
Osobně, zdůrazňuji osobně (!), bych si dokázal představit situaci, kdy bych já za určitých okolností hráči za pravdu nedal. Především tehdy, když bych dotyčného znal a věděl, že je to (já si ten anglický výraz tak oblíbil!) cheater - podvodník.

Díky za dotaz Pavle!




Pokud tento dotaz neobsahuje odpověď toho co jste hledali, zeptejte se sami v poradně!

« Předchozí dotazNásledující dotaz »



« zpět do poradny


Na Vaše dotazy o pravidlech odpovídá Michael Jon, který je rozhodčím s mezinárodní licencí. V roce 2007 složil zkoušky na R&A Referees School v StAndrews, v roce 2014 tento úspěch zopakoval na Tournament Administrators and Referees School tamtéž, když reprezentoval PGAs of Europe.

Je prvním (a zatím jediným) Čechem a rozhodčím z postkomunistické Evropy vůbec, který se dostal do elitního výběru nejvyšší profesionální série. Od roku 2012 pracuje pro Ladies European Tour a je stálým členem Sport Department LET a v prosinci roku 2016 dosáhl počet turnajů LET, na kterých se podílel, čísla 50. Soudcoval třikrát RICOH Women’s British Open, dvakrát Major LPGA – EVIAN Championship a v roce 2015 nechyběla ani největší premiéra při Solheim Cupu, včetně juniorského.
Na bugyně seděl na European Tour 2009, 2010 a 2011 v Čeladné a 2014, 2015 a 2016 na Albatrossu i při European Senior Tour 2008 – 2011 na Casa Serena (zde byl také oficiálním startérem turnaje), na seznamu má i sedm turnajů European Challenge Tour.
Po čtyřech letech, kdy byl členem týmu rozhodčích PGAs of Europe, se v lednu roku 2017 stal turnajovým ředitelem této organizace a premiéru si odbyl při PGA’s of Europe Fourball Championship.
Jako rozhodčí pracoval na turnajích R&A (The Open Local Qualifier), PGA Tour de Espana, Alps Tour a EPD Tour. Devět let byl turnajovým ředitelem a hlavním rozhodčím Czech PGA Tour. V roce 2012 řídil World University Golf Championship (ředitel turnaje a technický delegát International Golf Federation). Od roku 2016 je členem Sport Committee European Disabled Golf Association. V roce 2016 získal Zvláštní cenu partnerů ankety Golfista roku. Do jeho publikační činnosti patří mimo jiné „Příručka golfového rozhodčího“ a kapesní publikace pravidel časopisu ForGolf. Je spoluautorem oficiálního překladu Ilustrovaných pravidel R&A (edice 2008) a publikace Craiga Daviese a Vince DiSiai „Golf – Anatomie“ do češtiny.

JonMichael_1032016_02Michael Jon
Komentáře
18.10.SotograndeAndalucia Valderrama Mas
18.10.Shanghai, TBA
25.10.Shanghai, WGC - HSBC Champions
25.10.New TaipeiSwinging Skirts LPGA Tai
25.10.Al KhaimahRas Al Khaimah, 2017 Gol
1.11.Antalya, TTurkis Airlines Open
TOPlist
Square 300 Šípková od 8. 10. 2018