Mladé Buky obarvení od 20. 8. 2018
obarvení Mladé Buky od 20. 8. 2018 pravá
obarvení Mladé Buky top od 20. 8. 2018

Pravidlová poradna s Michaelem Jonem

Markování míče na fairwayi - doplňkové otázky

A A A

Díky za info o označování zvedaného míče (napomáhá/překáží ve hře). tohle mi bylo jasné, ale opakování - matka moudrosti.

Měl bych dotaz, jak v takovém případě míč vracet?
Předpokládám, že je jedno, jestli pro tuto situaci leží na fairwayi, foregreenu nebo jinde, prostě (pokud není na greenu nečistím) - umisťuji.
Pro příklad ležím v blízkosti greenu a další ránu budu hrát putterem, překážím však jinému spoluhráči, míč tedy zvednu a označím. Mohu při vracení míče zaměřit např. nápis, čáru na míči apod. při zpětném umisťování tak, jako bych to např. dělal na greenu, aby se mi lépe patovalo?
Druhá otázka: mohu toto provést bez předchozího požadavku kolegy? (mohlo by se mi stát, že řekne - ale mně jsi vůbec nepřekážel.) :-(

Díky za Váš čas
Vláďa

Odpověď na dotaz


Vláďo neděkujte za můj čas, jsem tu od toho a já díky za každý dotaz!
Poprosil bych obrátit pořadí; označím - zvednu... ;o)
Nečistit - velmi správně!
Umístit tak, aby ukazovala čára na míči je možno - míč musí být na správném (původním) místě a nesmí se čistit, toť vše.

Pokud Vám spoluhráč neřekne, abyste míč zvednul, protože překáží, nesmíte to mimo green udělat z vlastního uvážení. Pokud ale máte Vy nebo třeba kdokoliv další z flightu pocit, že by naopak mohl míč napomáhat ve hraní, pak jej můžete zvednout nebo nechat zvednout bez ohledu na názor hráče. Jen to musí být zdůvodnitelné. Míč ležící v bunkeru za greenem asi při ráně hrané před greenem napomáhat nebude...

Ještě jednou díky za dotaz Vláďo a hezkou hru!




Pokud tento dotaz neobsahuje odpověď toho co jste hledali, zeptejte se sami v poradně!

« Předchozí dotazNásledující dotaz »



« zpět do poradny


Na Vaše dotazy o pravidlech odpovídá Michael Jon, který je rozhodčím s mezinárodní licencí. V roce 2007 složil zkoušky na R&A Referees School v StAndrews, v roce 2014 tento úspěch zopakoval na Tournament Administrators and Referees School tamtéž, když reprezentoval PGAs of Europe.

Je prvním (a zatím jediným) Čechem a rozhodčím z postkomunistické Evropy vůbec, který se dostal do elitního výběru nejvyšší profesionální série. Od roku 2012 pracuje pro Ladies European Tour a je stálým členem Sport Department LET a v prosinci roku 2016 dosáhl počet turnajů LET, na kterých se podílel, čísla 50. Soudcoval třikrát RICOH Women’s British Open, dvakrát Major LPGA – EVIAN Championship a v roce 2015 nechyběla ani největší premiéra při Solheim Cupu, včetně juniorského.
Na bugyně seděl na European Tour 2009, 2010 a 2011 v Čeladné a 2014, 2015 a 2016 na Albatrossu i při European Senior Tour 2008 – 2011 na Casa Serena (zde byl také oficiálním startérem turnaje), na seznamu má i sedm turnajů European Challenge Tour.
Po čtyřech letech, kdy byl členem týmu rozhodčích PGAs of Europe, se v lednu roku 2017 stal turnajovým ředitelem této organizace a premiéru si odbyl při PGA’s of Europe Fourball Championship.
Jako rozhodčí pracoval na turnajích R&A (The Open Local Qualifier), PGA Tour de Espana, Alps Tour a EPD Tour. Devět let byl turnajovým ředitelem a hlavním rozhodčím Czech PGA Tour. V roce 2012 řídil World University Golf Championship (ředitel turnaje a technický delegát International Golf Federation). Od roku 2016 je členem Sport Committee European Disabled Golf Association. V roce 2016 získal Zvláštní cenu partnerů ankety Golfista roku. Do jeho publikační činnosti patří mimo jiné „Příručka golfového rozhodčího“ a kapesní publikace pravidel časopisu ForGolf. Je spoluautorem oficiálního překladu Ilustrovaných pravidel R&A (edice 2008) a publikace Craiga Daviese a Vince DiSiai „Golf – Anatomie“ do češtiny.

JonMichael_1032016_02Michael Jon
Komentáře
25.10.Shanghai, WGC - HSBC Champions
25.10.New TaipeiSwinging Skirts LPGA Tai
25.10.Al KhaimahRas Al Khaimah, 2017 Gol
1.11.Antalya, TTurkis Airlines Open
1.11.Muscat,OmaNBO Golf Classic Grand F
2.11.Shiga, JapTOTO Japan Classic
TOPlist
Square 300 Šípková od 8. 10. 2018