obarvení leva cast 4. 4. 2018
obarveni prava cast 4. 4. 2018
obarveni top 4. 4. 2018

Pravidlová poradna s Michaelem Jonem

Uvedeni protihrace v omyl - ODPOVĚĎ!!!

A A A

Dobry den preji, v prve rade bych chtel podekovat za velmi zajimavou poradnu a schopnost velmi rychle a jasne reagovat na dotazy. Obdivuhodne!

Chtel jsem se zeptat na situaci, kdy jeden clen flightu odpali svuj drive a dalsi clen flightu mu sice v dobre vire, ale chybne oznami, ze trefil draty el. vedeni (oba hraji hriste poprve) a musi ranu beztrestne opakovat, coz stvrdi i nahodou pritomny marsal (na jehoz znalost hriste chybne spolehaji). Prvni clen tedy odpali druhou ranu bez toho, ze by to prohlasil za provizi. Pri prichodu k micku se vsak zjisti, ze draty jsou prilis daleko (cca 320 m ve vysi 4m)na to, aby je mohl "normalnim drivem " zasahnout a navic by se od nich musel micek odrazit zpet asi 100 m (prvni odpaleny micek byl nalezen ve vzdalenosti cca 220m od odpaliste v roughu), coz je velmi nepravdepodobne. Prvni clen flightu nasledne trva na tom, ze bude hrat druhy odpaleny mic, jenz lezi na fairwayi, protoze uz ho uvedl do hry na pokyn spoluhrace a marsala a boji se i faktu, ze neni druhy mic prohlasen za "provizi", zatimco ostatni jsou pro to, aby hral prvni mic, nalezeny v roughu. Kdo ma pravdu a jaky je spravny postup?
Dekuji
Miroslav Zanaska

Odpověď na dotaz

ODPOVĚĎ NA DOTAZ PO KONZULTACI S KEVINEM BARKEREM (R&A):
Hráč musí pokračovat míčem, který zahrál z odpaliště podle místního pravidla nařizujícího opakovat ránu při zásahu drátů byť se posléze zjistilo, že dráty zasaženy být nemohly. Jde o stejný princip, jako v
Rozhodnutí 26-1/3
. Hráč v tomto případě bude pokračovat míčem ležícím na fairwayi, protože to je jeho míč ve hře. Míčem v roughu už nesmí pokračovat.
Miroslave omluva za prodlevu a snad je to odměnou za Vaši trpělivost. Ostatně z dotazu Peťa vyplývá, že jste nečekal na odpověď sám...


Dobrý den Miroslave.

Váš dotaz je víc než zajímavý. Konzultoval jsem správné řešení s předsedou Komise rozhodčích ČGF Daliborem Procházkou a kolegy, mezinárodními rozhodčími Jiřím Kubelíkem a Lubošem Klikarem. Resume není jednoznačné a zatím neumím na tento dotaz odpovědět. Určitě se ale s odpovědí setkáte a to zde, v poradně.

Díky nejenom za opravdu zajímavý kvíz ale i za Vaši trpělivost.




Pokud tento dotaz neobsahuje odpověď toho co jste hledali, zeptejte se sami v poradně!

« Předchozí dotazNásledující dotaz »



« zpět do poradny


Na Vaše dotazy o pravidlech odpovídá Michael Jon, který je rozhodčím s mezinárodní licencí. V roce 2007 složil zkoušky na R&A Referees School v StAndrews, v roce 2014 tento úspěch zopakoval na Tournament Administrators and Referees School tamtéž, když reprezentoval PGAs of Europe.

Je prvním (a zatím jediným) Čechem a rozhodčím z postkomunistické Evropy vůbec, který se dostal do elitního výběru nejvyšší profesionální série. Od roku 2012 pracuje pro Ladies European Tour a je stálým členem Sport Department LET a v prosinci roku 2016 dosáhl počet turnajů LET, na kterých se podílel, čísla 50. Soudcoval třikrát RICOH Women’s British Open, dvakrát Major LPGA – EVIAN Championship a v roce 2015 nechyběla ani největší premiéra při Solheim Cupu, včetně juniorského.
Na bugyně seděl na European Tour 2009, 2010 a 2011 v Čeladné a 2014, 2015 a 2016 na Albatrossu i při European Senior Tour 2008 – 2011 na Casa Serena (zde byl také oficiálním startérem turnaje), na seznamu má i sedm turnajů European Challenge Tour.
Po čtyřech letech, kdy byl členem týmu rozhodčích PGAs of Europe, se v lednu roku 2017 stal turnajovým ředitelem této organizace a premiéru si odbyl při PGA’s of Europe Fourball Championship.
Jako rozhodčí pracoval na turnajích R&A (The Open Local Qualifier), PGA Tour de Espana, Alps Tour a EPD Tour. Devět let byl turnajovým ředitelem a hlavním rozhodčím Czech PGA Tour. V roce 2012 řídil World University Golf Championship (ředitel turnaje a technický delegát International Golf Federation). Od roku 2016 je členem Sport Committee European Disabled Golf Association. V roce 2016 získal Zvláštní cenu partnerů ankety Golfista roku. Do jeho publikační činnosti patří mimo jiné „Příručka golfového rozhodčího“ a kapesní publikace pravidel časopisu ForGolf. Je spoluautorem oficiálního překladu Ilustrovaných pravidel R&A (edice 2008) a publikace Craiga Daviese a Vince DiSiai „Golf – Anatomie“ do češtiny.

JonMichael_1032016_02Michael Jon
Komentáře
25.4.HaugschlagHaugshclag NÖ Open
26.4.Avondale, Zurich Classic of New Or
26.4.ČínaVolvo China Open
3.5.Charlotte,Wells Fargo Championship
3.5.The ColonyVolunteers of America LP
5.5.St Albans,GolfSixes
TOPlist
Square 300 Olomouc 9. 4. 2018