obarvení leva cast 4. 4. 2018
obarveni prava cast 4. 4. 2018
obarveni top 4. 4. 2018

Pravidlová poradna s Michaelem Jonem

připsání trestné rány

A A A

Dobrý den,
o víkendu jsem byl svědkem kuriozní situace ve sportovním golfu. Zajímal by mne Váš výklad pravidla 9-3 a násleného pravidla o porušení golfové etikety a pravidel golfu. Hra na rány bez vyrovnání HCP. Hráč A má před zahájením hry na jamce číslo 17 náskok 1 rány před hráčem B. Zapisovatelem výsledku hráče A je hráč C. Hráč A puttuje jako poslední na jamce č.17 a dotkne se míče, který změní polohu. Míč znovu označí a puttuje do jamky. Nebyl přítomen rozhodčí a nikdo z hráčů tuto skutečnost nepostřehl. Hráči dál pokračují ve hře na jamce č.18. Všicni háči jsou na jamkovišti jamky č.18 svoji 2.ranou. Na jamce č. 18 puttuje jako 1.hráč A , který je nejdále od jamky a zahraje 2 putty do jamky - tedy par. Jako druhý puttuje hráč B který jednu ránu ztrácí. V domnění, že ztrácí jednu ránu zahraje putt do birdie, aby si vynutil rozehrávku o 1.místo systémem Play Off. Když putt nepromění doklepává putt do jamky ještě 2 ranami takže zapisuje +1 ránu. Po odehrání této situace hráč A oznámí, že na jamce č. 17 si připisuje 1 trestnou ránu a tudíž že vyhrává po jamce č.18 o 1 ránu, ptotože hráč B zahrál na 18 jamce o 1 ránu víc. Před odevzdáním a podepsáním skorekarty hráč A oznámil svému zapisovateli, hráči C, opravený výsledek na jamce č.17 s jednou trestnou ranou. Hráči A,B,C zkontrolují,odsohlasí a podepíší vysledky a následně každý hráč odevzdá řádně vyplněnou a podepsanou svoji skorekartu. Je toto chování hráče A v souladu s pravidlem 9-3 a dalšími pravidly golfové etikety, případně měl být hráč A potrestán soutěžním výborem?
Děkuji za Váš názor.
Matin Procházka

Odpověď na dotaz


Dobrý den.
Celý popis situace mi připomíná velmi nápadně nedávno (během Mezinrádoního akademického mistrovství ČR) konzultovaný případ ze závěru Faldo Trophy v Telči. Podrobnosti jsem měl k dispozici od rozhodčích a některých hráčů a rodičů...

Hráč A (v Telči se jednalo o Katku Růžičkovou) by měl být naopak pochválen v souladu s golfovou etiketou za to, že před odevzdáním karty konzultoval postup na jamce č.17 s rozhodčím. Kdekdo by takovou věc vůbec nepřiznal a neriskoval (ještě ke všemu v tak prestižním turnaji, jakým je Faldo Trophy) dvě trestné za hru z nesprávného místa a eventuální diskvalifikaci v případě získání významné výhody...

K Pravidlu 9-3:
Informace o počtu ran, 9-3. Hra na rány

Jestliže hráč obdržel nějaký trest, měl by to, oznámit svému zapisovateli co nejdříve je to možné.
Zřejmě směřujete dotaz k tomu, jestli hráč má možnost oznámit exces až po osmnácté jamce, když k němu došlo na sedmnáctce...
Ano, obzvlášť tehdy, jestliže hráč potřebuje konzultaci s rozhodčím, který v patřičném momentu má starosti na jiné části hřiště a není přítomen. proto se také zřizují na turnajích scoring zóny, ve kterých se takové situace řeší před podpisem a odevzdáním karty.

Snad jsem vše popsal jasně a srozumitelně, takže vám, pane Martine Procházko, děkuji za Váš dotaz.




Pokud tento dotaz neobsahuje odpověď toho co jste hledali, zeptejte se sami v poradně!

« Předchozí dotazNásledující dotaz »



« zpět do poradny


Na Vaše dotazy o pravidlech odpovídá Michael Jon, který je rozhodčím s mezinárodní licencí. V roce 2007 složil zkoušky na R&A Referees School v StAndrews, v roce 2014 tento úspěch zopakoval na Tournament Administrators and Referees School tamtéž, když reprezentoval PGAs of Europe.

Je prvním (a zatím jediným) Čechem a rozhodčím z postkomunistické Evropy vůbec, který se dostal do elitního výběru nejvyšší profesionální série. Od roku 2012 pracuje pro Ladies European Tour a je stálým členem Sport Department LET a v prosinci roku 2016 dosáhl počet turnajů LET, na kterých se podílel, čísla 50. Soudcoval třikrát RICOH Women’s British Open, dvakrát Major LPGA – EVIAN Championship a v roce 2015 nechyběla ani největší premiéra při Solheim Cupu, včetně juniorského.
Na bugyně seděl na European Tour 2009, 2010 a 2011 v Čeladné a 2014, 2015 a 2016 na Albatrossu i při European Senior Tour 2008 – 2011 na Casa Serena (zde byl také oficiálním startérem turnaje), na seznamu má i sedm turnajů European Challenge Tour.
Po čtyřech letech, kdy byl členem týmu rozhodčích PGAs of Europe, se v lednu roku 2017 stal turnajovým ředitelem této organizace a premiéru si odbyl při PGA’s of Europe Fourball Championship.
Jako rozhodčí pracoval na turnajích R&A (The Open Local Qualifier), PGA Tour de Espana, Alps Tour a EPD Tour. Devět let byl turnajovým ředitelem a hlavním rozhodčím Czech PGA Tour. V roce 2012 řídil World University Golf Championship (ředitel turnaje a technický delegát International Golf Federation). Od roku 2016 je členem Sport Committee European Disabled Golf Association. V roce 2016 získal Zvláštní cenu partnerů ankety Golfista roku. Do jeho publikační činnosti patří mimo jiné „Příručka golfového rozhodčího“ a kapesní publikace pravidel časopisu ForGolf. Je spoluautorem oficiálního překladu Ilustrovaných pravidel R&A (edice 2008) a publikace Craiga Daviese a Vince DiSiai „Golf – Anatomie“ do češtiny.

JonMichael_1032016_02Michael Jon
Komentáře
TOPlist
Square 300 Olomouc 9. 4. 2018