DRFG – left
DRFG – right
DRFG – top

Pravidlová poradna s Michaelem Jonem

Jeste k ukazani smeru hry

A A A

Dobry den pane Jon,

rad bych se Vas jeste zeptal na upresneni ohledne ukazani smeru hry v navaznosti na dotaz pana Michala H. - "Míření pomocí druhé golfové hole ..."

1) Muze znacka (hul) zustat na zemi i pri zaujimani postoje k rane? napr. polozim na zem hul, tak aby ukazovala pozadovanym smerem, zaujmu postoj (dle definice neni potreba mit v ruce hul), sehnu se pro hul a odehraju ni ranu.

2) Mohu dle 1) takto postupovat i na jamkovisti s patrem nebo na jamkovisti dle 8-2b proste nemohu na zem nic polozit (a nasledne sebrat) krome pripadu oznaceni polohy mice?

3) Dle pravidla 8-2 a) jinde nez na jamkovisti - bych mohl praktikovat postup 1) i v prekazce? Predpokladam, ze by zde asi nastal problem v bankru s pravidlem 13-4 b) pri umistovani hole do pisku, kdy se nesmim holi dotknout pudy, nebo by se tento postup dal zahrnout do vyjimky 1.? Co ale potom se stopou po odstraneni znacky, ktera by s velkou pravdepodobnosti zustala v pisku? Dalsi problem by mohl nastat v travnate casti vodni prekazky, kde bych polozenim znacky (hole) do prekazky mohl porusit pravidlo 13-4 c).

Doufam, ze se v tom vyznate a predem dekuji za odpoved.

S pozdavem,
Cyril Vasko

Odpověď na dotaz


Dobrý den cyrile.
Zkusíme se v tom vyznat a to nejlépe tak, že půjdeme po řádcích:

ad 1) ano může, nesmí tam zůstat během hraní rány.

ad 2) pokud se položeným putterem nedotknete dráhy puttu, pak se nic zvláštního nestalo. Ale radši bych na greenu tenhle postup nedoporučoval.

ad 3) v překážkách tyto nestandardní postupy technicky nejdou beztrestně provést. Ve vodní překážce by taková činnost budila nejrůznější podezření a taky by mohlo dojít v souvislosti s pokládáním hole k dalším porušením pravidel (například pohnutí volným přírodním předmětem apod.), v písku by zůstala neodstranitelná stopa - značka, kterou před úderem nemáte šanci odstranit. takže byste si mohl vybrat jestli 2 trestné za 8-2a nebo za 13-4...

Snad jsem se v tom vyznal... ;o) Díky za dotaz Cyrile!




Pokud tento dotaz neobsahuje odpověď toho co jste hledali, zeptejte se sami v poradně!

« Předchozí dotazNásledující dotaz »



« zpět do poradny


Na Vaše dotazy o pravidlech odpovídá Michael Jon, který je rozhodčím s mezinárodní licencí. V roce 2007 složil zkoušky na R&A Referees School v StAndrews, v roce 2014 tento úspěch zopakoval na Tournament Administrators and Referees School tamtéž, když reprezentoval PGAs of Europe.

Je prvním (a zatím jediným) Čechem a rozhodčím z postkomunistické Evropy vůbec, který se dostal do elitního výběru nejvyšší profesionální série. Od roku 2012 pracuje pro Ladies European Tour a je stálým členem Sport Department LET a v prosinci roku 2016 dosáhl počet turnajů LET, na kterých se podílel, čísla 50. Soudcoval třikrát RICOH Women’s British Open, dvakrát Major LPGA – EVIAN Championship a v roce 2015 nechyběla ani největší premiéra při Solheim Cupu, včetně juniorského.
Na bugyně seděl na European Tour 2009, 2010 a 2011 v Čeladné a 2014, 2015 a 2016 na Albatrossu i při European Senior Tour 2008 – 2011 na Casa Serena (zde byl také oficiálním startérem turnaje), na seznamu má i sedm turnajů European Challenge Tour.
Po čtyřech letech, kdy byl členem týmu rozhodčích PGAs of Europe, se v lednu roku 2017 stal turnajovým ředitelem této organizace a premiéru si odbyl při PGA’s of Europe Fourball Championship.
Jako rozhodčí pracoval na turnajích R&A (The Open Local Qualifier), PGA Tour de Espana, Alps Tour a EPD Tour. Devět let byl turnajovým ředitelem a hlavním rozhodčím Czech PGA Tour. V roce 2012 řídil World University Golf Championship (ředitel turnaje a technický delegát International Golf Federation). Od roku 2016 je členem Sport Committee European Disabled Golf Association. V roce 2016 získal Zvláštní cenu partnerů ankety Golfista roku. Do jeho publikační činnosti patří mimo jiné „Příručka golfového rozhodčího“ a kapesní publikace pravidel časopisu ForGolf. Je spoluautorem oficiálního překladu Ilustrovaných pravidel R&A (edice 2008) a publikace Craiga Daviese a Vince DiSiai „Golf – Anatomie“ do češtiny.

JonMichael_1032016_02Michael Jon
Komentáře
TOPlist
Square 300 Šípková 25. 9. – 8. 10. 2017