DRFG – left
DRFG – right
DRFG – top

Pravidlová poradna s Michaelem Jonem

Spuštění před vodou

A A A

Dobrý den,

mám jednu teoretickou otázku ohledně správného místa spuštění míčku. Odehraju z týčka na svém odpališti, míč ale nepřeletí vodu. Protože mezi odpalištěm a vodou je ještě nějakých cca 30 metrů a moje rána byla o kousek krátká, rád bych si při příštím pokusu část této vzdálenosti jaksi ušetřil. Z možných pravidlových variant řešení by se mi nejvíc zamlouvalo spuštění na prodloužené zpětné linii od jamky přes místo, kde míček překročil hranice vody. Blízko vody ve směru odpalu je ale ještě jedno dámské odpaliště, na něm kolíky shodou okolností zrovna umístěné hodně vzadu a před kolíky tedy několikametrový úsek hezky střižené nízké trávy. Lze v tomto případě míček spustit u přední strany tohoto dámského odpaliště? Nebo i kdekoliv na tomto odpališti?

Při reálné hře jsem s jednou trestnou znova natýčkoval, protože to byla jistota, že nic neporušuju, ale zajímalo by mě, jestli lze postupovat, jak popisuju.

Díky Vám za odpověď
Pavel Hruška

Odpověď na dotaz


Pavle dobrý večer.
Jen pro jistotu; doufám, že slova "natýčkoval jsem, protože to byla jistota..." se týkají Vaší sady odpališť a ne těch zmíněných červených... ;o)!!!

No a teď k situaci. Pokud spouštíte míč na linii jamka - místo, kde naposledy proťal hranice vodní překážky - libovolně dozadu, pak můžete využít jakékoliv odpaliště, které na této linii leží. Dokonce pokud Vám po dropu budou překážet červené kameny (ale i jiné barvy na jiném odpališti), smíte je jako pohyblivou překážku (máte míč ve hře!) odstranit. Jen je prosím vraťte přesně na původní místo!

Nemáte za co, já děkuji za dotaz Pavle.




Pokud tento dotaz neobsahuje odpověď toho co jste hledali, zeptejte se sami v poradně!

« Předchozí dotazNásledující dotaz »



« zpět do poradny


Na Vaše dotazy o pravidlech odpovídá Michael Jon, který je rozhodčím s mezinárodní licencí. V roce 2007 složil zkoušky na R&A Referees School v StAndrews, v roce 2014 tento úspěch zopakoval na Tournament Administrators and Referees School tamtéž, když reprezentoval PGAs of Europe.

Je prvním (a zatím jediným) Čechem a rozhodčím z postkomunistické Evropy vůbec, který se dostal do elitního výběru nejvyšší profesionální série. Od roku 2012 pracuje pro Ladies European Tour a je stálým členem Sport Department LET a v prosinci roku 2016 dosáhl počet turnajů LET, na kterých se podílel, čísla 50. Soudcoval třikrát RICOH Women’s British Open, dvakrát Major LPGA – EVIAN Championship a v roce 2015 nechyběla ani největší premiéra při Solheim Cupu, včetně juniorského.
Na bugyně seděl na European Tour 2009, 2010 a 2011 v Čeladné a 2014, 2015 a 2016 na Albatrossu i při European Senior Tour 2008 – 2011 na Casa Serena (zde byl také oficiálním startérem turnaje), na seznamu má i sedm turnajů European Challenge Tour.
Po čtyřech letech, kdy byl členem týmu rozhodčích PGAs of Europe, se v lednu roku 2017 stal turnajovým ředitelem této organizace a premiéru si odbyl při PGA’s of Europe Fourball Championship.
Jako rozhodčí pracoval na turnajích R&A (The Open Local Qualifier), PGA Tour de Espana, Alps Tour a EPD Tour. Devět let byl turnajovým ředitelem a hlavním rozhodčím Czech PGA Tour. V roce 2012 řídil World University Golf Championship (ředitel turnaje a technický delegát International Golf Federation). Od roku 2016 je členem Sport Committee European Disabled Golf Association. V roce 2016 získal Zvláštní cenu partnerů ankety Golfista roku. Do jeho publikační činnosti patří mimo jiné „Příručka golfového rozhodčího“ a kapesní publikace pravidel časopisu ForGolf. Je spoluautorem oficiálního překladu Ilustrovaných pravidel R&A (edice 2008) a publikace Craiga Daviese a Vince DiSiai „Golf – Anatomie“ do češtiny.

JonMichael_1032016_02Michael Jon
Komentáře
TOPlist
Square 300 Šípková 25. 9. – 8. 10. 2017