Mladé Buky obarvení od 20. 8. 2018
obarvení Mladé Buky od 20. 8. 2018 pravá
obarvení Mladé Buky top od 20. 8. 2018

Pravidlová poradna s Michaelem Jonem

Nehratelné hriště

A A A

Dobrý den,
ráda bych znala Váš názor na následující situaci - jedná se o dětský turnaj, přičemž silně prší a děti mají s sebou povinné dospělé caddy: oba hráči mají stejný počet ran a dochází k rozehrávce na poslední jamce. První rozehrávka: stejný počet ran, rozehrávka se opakuje - opět stejný počet ran. Mluví se o možnosti losu, tato možnost je zamítnuta, jde se na jinou jamku na třetí rozehrávku. První hráč se jednou ranou dostává na green. Druhý hráč zkazí odpal, dává druhou ránu, kterou opět zkazí, třetí ranou se přibližuje ke greenu. Oba hráči, rozhodčí a oba caddy přichází ke greenu. Stále silně prší. První hráč se chystá patovat. Caddy druhého hráče prohlíží situaci na greenu a říká všem - tedy i přítomnému rozhodčímu: "vzdáváme to, to nemá smysl". Hráči sbírají míčky. Všichni pak odchází zpět do klubovny. První hráč a jeho caddy se pak v klubovně ke svému údivu dozvídají, že slova "nemá to smysl" měla znamenat, že hřiště je z hlediska caddyho druhého hráče nahratelné. Caddy prvního hráče protestuje, ale je mu řečeno, že tak to je v pravidlech, hřiště bylo prohlášeno za nehratelné a rozhodne los. Los padá ve prospěch druhého hráče, toho, který byl o dvě rány pozadu a tento vyhrává turnaj. Můžete mi prosím říci Váš názor, je to skutečně v souladu s pravidly? Ještě bych ráda uvedla skutečnost, že po celou dobu hry silně pršelo a na greenu při poslední rozehrávce skutečně byly louže. Ovšem stejně promočené bylo hriště v průběhu hry (minimálně posledních 3 regulérních jamek před rozehrávkami). Rozhodčí u poslední rozehrávky neprohlásil, že hřiště je nehratelné, to bylo řečeno až v klubovně.
Děkuji a zdravím.

Odpověď na dotaz


Je škoda, že se u takových situací neumíme dostat ke jménům turnajů, rozhodčích, hráčů a přispěvatelů...

A je to pěkná motanice. Budeme muset postupovat krok za krokem a taky si budeme muset pár věcí jen tak vyčíst z textu dotazu.

Hratelnost - nehratelnost hřiště: posoudit, zda se dá či nedá pokračovat ve hře, je v kompetenci Soutěžního výboru.
Play-off: hrajeme na rány formou "sudden death", jak je možné vyčíst z dotazu. Během ní jedna strana vyhověla parametrům Rozhodnutí 33-6/3, protože ohlásila - oznámila odstoupení: If there is a stroke play play-off between two competitors and one of them is disqualified or concedes defeat, it is not necessary for the other to complete the play-off hole or holes to be declared the winner.
Hráč "číslo jedna", ten, který zasáhnul green první ranou, se stal v této situaci vítězem turnaje. Další postup Soutěžního výboru byl bohužel chybný.

Věřím, že takhle formulovaná odpověď postačí...




Pokud tento dotaz neobsahuje odpověď toho co jste hledali, zeptejte se sami v poradně!

« Předchozí dotazNásledující dotaz »



« zpět do poradny


Na Vaše dotazy o pravidlech odpovídá Michael Jon, který je rozhodčím s mezinárodní licencí. V roce 2007 složil zkoušky na R&A Referees School v StAndrews, v roce 2014 tento úspěch zopakoval na Tournament Administrators and Referees School tamtéž, když reprezentoval PGAs of Europe.

Je prvním (a zatím jediným) Čechem a rozhodčím z postkomunistické Evropy vůbec, který se dostal do elitního výběru nejvyšší profesionální série. Od roku 2012 pracuje pro Ladies European Tour a je stálým členem Sport Department LET a v prosinci roku 2016 dosáhl počet turnajů LET, na kterých se podílel, čísla 50. Soudcoval třikrát RICOH Women’s British Open, dvakrát Major LPGA – EVIAN Championship a v roce 2015 nechyběla ani největší premiéra při Solheim Cupu, včetně juniorského.
Na bugyně seděl na European Tour 2009, 2010 a 2011 v Čeladné a 2014, 2015 a 2016 na Albatrossu i při European Senior Tour 2008 – 2011 na Casa Serena (zde byl také oficiálním startérem turnaje), na seznamu má i sedm turnajů European Challenge Tour.
Po čtyřech letech, kdy byl členem týmu rozhodčích PGAs of Europe, se v lednu roku 2017 stal turnajovým ředitelem této organizace a premiéru si odbyl při PGA’s of Europe Fourball Championship.
Jako rozhodčí pracoval na turnajích R&A (The Open Local Qualifier), PGA Tour de Espana, Alps Tour a EPD Tour. Devět let byl turnajovým ředitelem a hlavním rozhodčím Czech PGA Tour. V roce 2012 řídil World University Golf Championship (ředitel turnaje a technický delegát International Golf Federation). Od roku 2016 je členem Sport Committee European Disabled Golf Association. V roce 2016 získal Zvláštní cenu partnerů ankety Golfista roku. Do jeho publikační činnosti patří mimo jiné „Příručka golfového rozhodčího“ a kapesní publikace pravidel časopisu ForGolf. Je spoluautorem oficiálního překladu Ilustrovaných pravidel R&A (edice 2008) a publikace Craiga Daviese a Vince DiSiai „Golf – Anatomie“ do češtiny.

JonMichael_1032016_02Michael Jon
Komentáře
18.10.SotograndeAndalucia Valderrama Mas
18.10.Shanghai, TBA
25.10.Shanghai, WGC - HSBC Champions
25.10.New TaipeiSwinging Skirts LPGA Tai
25.10.Al KhaimahRas Al Khaimah, 2017 Gol
1.11.Antalya, TTurkis Airlines Open
TOPlist
Square 300 Šípková od 8. 10. 2018