DRFG – left
DRFG – right
DRFG – top

Pravidlová poradna s Michaelem Jonem

Diskvalifikace flightu pro pomalou hru ...

A A A

Dnes se mi pri turnaji v Kestranech stala nasledujici vec. Rozhodci nam oznamil, ze pokud nas flight nepusti flight za nami, hrozi nasemu flightu diskvalifikace. Priznavam ze jsme nebyli nejrychlejsi - ale bylo to objektivne dane hledanim micu a narocnosti hriste. Veskere casove limity jak na hledani tak na pripravu k uderu ale byly dodrzene. Pusteni flightu pred nas spise hru zkomplikovalo a zdrzelo a dezorientovalo dalsi flight za nami coz vedlo k jinym excesum, ale to nechci resit...
Dotaz zni - muze rozhodci rovnou bez predchoziho upozorneni diskvalifikovat cely flight pro pomalou hru? A navic aplikovat princip kolektivni viny? Podle mne by mel napred upozornit konkretni hrace za poruseni konkretniho casoveho limitu, a pak teprve uvazovat o individualni diskvalifikaci.

Michal H.

Odpověď na dotaz


Dobrý den Michale.
Předpokládám, že se rozhodčí uchýlil k psychickému nátlaku, který často přinese kýžený výsledek. Jinak Pravidlo 6-7 připouští nejprve dvě trestné rány (rovnou - bez varování!) a pak následně dikvalifikaci. Takže to, že jste se jako flight vystavovali dikvalifikaci, je vlastně v důsledku pravda. Jinak skutečně nejsem schopen posoudit, jestli to bylo oprávněné, nebo ne. Nezlobte se, nemám důvod si myslet, že se připomínka rozhodčího objevila z nudy nebo jako osobní msta...

Díky za dotaz Michale a hezkou rychlou hru!




Pokud tento dotaz neobsahuje odpověď toho co jste hledali, zeptejte se sami v poradně!

« Předchozí dotazNásledující dotaz »



« zpět do poradny


Na Vaše dotazy o pravidlech odpovídá Michael Jon, který je rozhodčím s mezinárodní licencí. V roce 2007 složil zkoušky na R&A Referees School v StAndrews, v roce 2014 tento úspěch zopakoval na Tournament Administrators and Referees School tamtéž, když reprezentoval PGAs of Europe.

Je prvním (a zatím jediným) Čechem a rozhodčím z postkomunistické Evropy vůbec, který se dostal do elitního výběru nejvyšší profesionální série. Od roku 2012 pracuje pro Ladies European Tour a je stálým členem Sport Department LET a v prosinci roku 2016 dosáhl počet turnajů LET, na kterých se podílel, čísla 50. Soudcoval třikrát RICOH Women’s British Open, dvakrát Major LPGA – EVIAN Championship a v roce 2015 nechyběla ani největší premiéra při Solheim Cupu, včetně juniorského.
Na bugyně seděl na European Tour 2009, 2010 a 2011 v Čeladné a 2014, 2015 a 2016 na Albatrossu i při European Senior Tour 2008 – 2011 na Casa Serena (zde byl také oficiálním startérem turnaje), na seznamu má i sedm turnajů European Challenge Tour.
Po čtyřech letech, kdy byl členem týmu rozhodčích PGAs of Europe, se v lednu roku 2017 stal turnajovým ředitelem této organizace a premiéru si odbyl při PGA’s of Europe Fourball Championship.
Jako rozhodčí pracoval na turnajích R&A (The Open Local Qualifier), PGA Tour de Espana, Alps Tour a EPD Tour. Devět let byl turnajovým ředitelem a hlavním rozhodčím Czech PGA Tour. V roce 2012 řídil World University Golf Championship (ředitel turnaje a technický delegát International Golf Federation). Od roku 2016 je členem Sport Committee European Disabled Golf Association. V roce 2016 získal Zvláštní cenu partnerů ankety Golfista roku. Do jeho publikační činnosti patří mimo jiné „Příručka golfového rozhodčího“ a kapesní publikace pravidel časopisu ForGolf. Je spoluautorem oficiálního překladu Ilustrovaných pravidel R&A (edice 2008) a publikace Craiga Daviese a Vince DiSiai „Golf – Anatomie“ do češtiny.

JonMichael_1032016_02Michael Jon
Komentáře
TOPlist
Square 300 Šípková 25. 9. – 8. 10. 2017