obarvení leva cast 4. 4. 2018
obarveni prava cast 4. 4. 2018
obarveni top 4. 4. 2018

Pravidlová poradna s Michaelem Jonem

Lze vzít úlevu??

A A A

Dobrý den pane Jone,
chci se zeptat na následující situaci.

Kus za grýnem tříparové jamky vede cesta a za ní je prudký svah (železniční násep), porostlý víceméně nehledatelným i nehratelným rafem - vysoká tráva,keře,atd (hřiště Machnín,tedy Golf klub Liberec, předpokládám místní situaci neznáte)... Míč skončil tesně za cestou, právě už v tom rafu, sice na jeho kraji, ale asi by nebyl hratelný, potažmo ano, ale na X ran. Ale při té ráně z rafu by hráč stál na cestě. Od ní je v místních pravidlech úleva a free drop z DZ. Jak by tedy v takovém příapdě mělo být správně postupováno, když opravdu tento nehratelný míč najdu a leží kousek od cesty???
1.Zahrát novou ránu pod ztrátou rány a vzdálenosti, v tomto případě znovu z týčka a hrát tak na grýn třetí ránu (to mohu vždycky,že?) nebo:
2. Míč prohlásit nehratelným, dropnout na délku hole, což ale vyjde na cestu a pak tedy od cesty využít úlevy a hrát z určené DZ - pak bych tedy vlastně hrál také třetí ránu, nemýlím-li se, ale z podstatně bližšího místa) a neeeebo
3. prohlásit, že bych při hře z toho rafu stál na cestě, což je pravda a prostě využít úlevy z té cesty a hrát opět z DZ, ale už druhou ranou?? (to se mi popravdě moc nezdá, je to takový hodně extenzivní výklad pravidel..).
Díky za odpověď.
Petr Hoček

Odpověď na dotaz


Dobrý den Petře.

Moc se omlouvám za pozdní reakci. Pracovní vytíženost mi zabránila odpovědět dříve.

Budete se možná divit, ale hřiště v Machníně znám jako své boty. Mluvíte o jamce číslo sedmnáct. Na úvod nejdřív trocha teorie, hned bude následovat konkrétní odpověď na Vaše dotazy.
Pokud míč v roughu je opravdu nehratelný, pak žádná úleva od cesty nepřichází v úvahu. Ve hře nebrání cesta, ale třeba poloha míče za stromem, v díře, v keři... V takovém případě přichází v úvahu jedině verze s jednou trestnou ránou.
ad 1) ve Vámi popsané situaci je to zbytečné, ale platná varianta to určitě je,
ad 2) ano, jen prosím upozorňuji, že je to do vzdálenosti dvou holí a ne blíže jamce. Pokud tedy po dropu do dvou holí s jednou trestnou (nehratelný míč) překáží cesta a pro úlevu od cesty je zřízena dropzóna, pak se přesunete beztrestně do DZ a budete hrát třetí ránu
ad 3) o extenzivní výklad pravidel nepůjde ve chvíli, kdy míč v roughu bude hratelný. Hratelnost neznamná, že půjde bez problémů míč zahrát pět centimetrů k jamce, ale že míč půjde udeřit. Pak skutečně můžete (pokud cesta opravdu překáží) jít do DZ a hrát druhou ránu.

Nemáte za co, díky za dotaz!




Pokud tento dotaz neobsahuje odpověď toho co jste hledali, zeptejte se sami v poradně!

« Předchozí dotazNásledující dotaz »



« zpět do poradny


Na Vaše dotazy o pravidlech odpovídá Michael Jon, který je rozhodčím s mezinárodní licencí. V roce 2007 složil zkoušky na R&A Referees School v StAndrews, v roce 2014 tento úspěch zopakoval na Tournament Administrators and Referees School tamtéž, když reprezentoval PGAs of Europe.

Je prvním (a zatím jediným) Čechem a rozhodčím z postkomunistické Evropy vůbec, který se dostal do elitního výběru nejvyšší profesionální série. Od roku 2012 pracuje pro Ladies European Tour a je stálým členem Sport Department LET a v prosinci roku 2016 dosáhl počet turnajů LET, na kterých se podílel, čísla 50. Soudcoval třikrát RICOH Women’s British Open, dvakrát Major LPGA – EVIAN Championship a v roce 2015 nechyběla ani největší premiéra při Solheim Cupu, včetně juniorského.
Na bugyně seděl na European Tour 2009, 2010 a 2011 v Čeladné a 2014, 2015 a 2016 na Albatrossu i při European Senior Tour 2008 – 2011 na Casa Serena (zde byl také oficiálním startérem turnaje), na seznamu má i sedm turnajů European Challenge Tour.
Po čtyřech letech, kdy byl členem týmu rozhodčích PGAs of Europe, se v lednu roku 2017 stal turnajovým ředitelem této organizace a premiéru si odbyl při PGA’s of Europe Fourball Championship.
Jako rozhodčí pracoval na turnajích R&A (The Open Local Qualifier), PGA Tour de Espana, Alps Tour a EPD Tour. Devět let byl turnajovým ředitelem a hlavním rozhodčím Czech PGA Tour. V roce 2012 řídil World University Golf Championship (ředitel turnaje a technický delegát International Golf Federation). Od roku 2016 je členem Sport Committee European Disabled Golf Association. V roce 2016 získal Zvláštní cenu partnerů ankety Golfista roku. Do jeho publikační činnosti patří mimo jiné „Příručka golfového rozhodčího“ a kapesní publikace pravidel časopisu ForGolf. Je spoluautorem oficiálního překladu Ilustrovaných pravidel R&A (edice 2008) a publikace Craiga Daviese a Vince DiSiai „Golf – Anatomie“ do češtiny.

JonMichael_1032016_02Michael Jon
Komentáře
18.7.CarnoustieThe Open Championship
19.7.NicholasviBarbasol Championship
19.7.Kunětická MMČR juniorů
19.7.Carnoustie147th Open Championship
19.7.Zell am SeZell am See - Kaprun Ope
20.7.Le VaudreuLe Vaudreuil Golf Challe
TOPlist
Square 300 Olomouc 9. 4. 2018