DRFG – left
DRFG – right
DRFG – top

Pravidlová poradna s Michaelem Jonem

hledání míče ve vysoké trávě

A A A

Dobrý den,
mohu se při hledání míče ve vysoké trávě /rough/ dotknout míče holí?
Děkuji Petr

Odpověď na dotaz


Dobrý den Petře.
Prima chvilka "ukázat" si celé Pravidlo 18-2:

18-2. Hráčem, partnerem, nosičem nebo výstrojí
a. Všeobecně

Jestliže je hráčův míč ve hře a:
(i) hráč, jeho partner nebo některý z jejich nosičů jej zvedne, pohne jím, úmyslně se jej dotkne (kromě holí při založení za míč) nebo způsobí, že se míč pohne jinak, než povolují Pravidla; nebo
(ii) míčem pohne výstroj hráče nebo jeho partnera,
je hráč potrestán jednou trestnou ranou. Jestliže se míč pohne, musí se vrátit na původní místo, ledaže se začne pohybovat teprve až poté, co hráč začne provádět úder nebo nápřah k úderu a svůj úder dokončí.
Podle Pravidel není trestné, jestliže hráč náhodou pohne svým míčem za následujících okolností:
• při hledání míče, který je v překážce přikryt volnými přírodními předměty nebo pískem, který je v závadě nebo v půdě v abnormálním stavu nebo o kterém se hráč domnívá, že je vodě ve vodní překážce – Pravidlo 12-1
• při opravě ucpávky staré jamky nebo stopy po dopadu míče - Pravidlo 16-1c
• při měření - Pravidlo 18-6
• při zvedání míče podle některého Pravidla - Pravidlo 20-1
• při umisťování nebo vracení míče na původní místo podle některého Pravidla - Pravidlo 20-3a
• při odstraňování volného přírodního předmětu na jamkovišti - Pravidlo 23-1
• při odstraňování pohyblivé závady - Pravidlo 24-1.

Takže pokud jste se jej dotknul, protože jste ho neviděl, následuje otázka, jestli jste s ním taky pohnul. Docela ostrá hrana, že? Pokud ano, pak máte jednu trstnou a musíte ho umístit zpátky. Pokud jste s ním nepohnul, pak se nic neděje. Předpokládám totiž, že dotyk míče byl neúmyslný.

Díky za dotaz Petře.




Pokud tento dotaz neobsahuje odpověď toho co jste hledali, zeptejte se sami v poradně!

« Předchozí dotazNásledující dotaz »



« zpět do poradny


Na Vaše dotazy o pravidlech odpovídá Michael Jon, který je rozhodčím s mezinárodní licencí. V roce 2007 složil zkoušky na R&A Referees School v StAndrews, v roce 2014 tento úspěch zopakoval na Tournament Administrators and Referees School tamtéž, když reprezentoval PGAs of Europe.

Je prvním (a zatím jediným) Čechem a rozhodčím z postkomunistické Evropy vůbec, který se dostal do elitního výběru nejvyšší profesionální série. Od roku 2012 pracuje pro Ladies European Tour a je stálým členem Sport Department LET a v prosinci roku 2016 dosáhl počet turnajů LET, na kterých se podílel, čísla 50. Soudcoval třikrát RICOH Women’s British Open, dvakrát Major LPGA – EVIAN Championship a v roce 2015 nechyběla ani největší premiéra při Solheim Cupu, včetně juniorského.
Na bugyně seděl na European Tour 2009, 2010 a 2011 v Čeladné a 2014, 2015 a 2016 na Albatrossu i při European Senior Tour 2008 – 2011 na Casa Serena (zde byl také oficiálním startérem turnaje), na seznamu má i sedm turnajů European Challenge Tour.
Po čtyřech letech, kdy byl členem týmu rozhodčích PGAs of Europe, se v lednu roku 2017 stal turnajovým ředitelem této organizace a premiéru si odbyl při PGA’s of Europe Fourball Championship.
Jako rozhodčí pracoval na turnajích R&A (The Open Local Qualifier), PGA Tour de Espana, Alps Tour a EPD Tour. Devět let byl turnajovým ředitelem a hlavním rozhodčím Czech PGA Tour. V roce 2012 řídil World University Golf Championship (ředitel turnaje a technický delegát International Golf Federation). Od roku 2016 je členem Sport Committee European Disabled Golf Association. V roce 2016 získal Zvláštní cenu partnerů ankety Golfista roku. Do jeho publikační činnosti patří mimo jiné „Příručka golfového rozhodčího“ a kapesní publikace pravidel časopisu ForGolf. Je spoluautorem oficiálního překladu Ilustrovaných pravidel R&A (edice 2008) a publikace Craiga Daviese a Vince DiSiai „Golf – Anatomie“ do češtiny.

JonMichael_1032016_02Michael Jon
Komentáře
TOPlist
Square 300 Šípková 25. 9. – 8. 10. 2017