obarvení leva cast 4. 4. 2018
obarveni prava cast 4. 4. 2018
obarveni top 4. 4. 2018

Pravidlová poradna s Michaelem Jonem

Hra nesprávným míčem

A A A

Dobrý den,
včera na brutálně větrných Benátkách jsem zažil v přátelském flightu tuto situaci. Na jamce č.3 zahrál spoluhráč i já slice vpravo do roughu. Spoluhráč byl na místě dříve než já a odehrál. Následně jsem našel míč i já, ale při identifikaci jsem zjistil, že se jedná o míč právě spoluhráče, který tedy hrál pravděpodobně bez identifikace míčem mým. Jak v této situaci správně postupovat? Spoluhráč totiž nebyl schopen s určitostí prohlásit, jakým míčem zahrál...
Předem děkuji.
PetrR

Odpověď na dotaz


Dobrý den PetřeR.
Ideální je jít se dopředu přesvědčit, jestli míč odehraný spoluhráčem byl Váš. Pokud ano, pak se s ním vrátíte na místo, odkud jej spoluhráč odehrál, a umístíte jej do polohy, která co nejvíce odpovídá poloze původní. Pokud je tedy tam, kde byl Váš míček před pár minutami jen řízek nebo díra v zemi, umístíte jej poblíž tak, aby se vše co nejvíc podobalo původní poloze míčku.
Jestliže spoluhráč opravdu odehrál Váš míč, pak Vy jste z toho venku beztrestně a spoluhráč dostane dvě trestné podle Pravidla 15-3.

Díky za dotaz Petře. hezkou hru!




Pokud tento dotaz neobsahuje odpověď toho co jste hledali, zeptejte se sami v poradně!

« Předchozí dotazNásledující dotaz »



« zpět do poradny


Na Vaše dotazy o pravidlech odpovídá Michael Jon, který je rozhodčím s mezinárodní licencí. V roce 2007 složil zkoušky na R&A Referees School v StAndrews, v roce 2014 tento úspěch zopakoval na Tournament Administrators and Referees School tamtéž, když reprezentoval PGAs of Europe.

Je prvním (a zatím jediným) Čechem a rozhodčím z postkomunistické Evropy vůbec, který se dostal do elitního výběru nejvyšší profesionální série. Od roku 2012 pracuje pro Ladies European Tour a je stálým členem Sport Department LET a v prosinci roku 2016 dosáhl počet turnajů LET, na kterých se podílel, čísla 50. Soudcoval třikrát RICOH Women’s British Open, dvakrát Major LPGA – EVIAN Championship a v roce 2015 nechyběla ani největší premiéra při Solheim Cupu, včetně juniorského.
Na bugyně seděl na European Tour 2009, 2010 a 2011 v Čeladné a 2014, 2015 a 2016 na Albatrossu i při European Senior Tour 2008 – 2011 na Casa Serena (zde byl také oficiálním startérem turnaje), na seznamu má i sedm turnajů European Challenge Tour.
Po čtyřech letech, kdy byl členem týmu rozhodčích PGAs of Europe, se v lednu roku 2017 stal turnajovým ředitelem této organizace a premiéru si odbyl při PGA’s of Europe Fourball Championship.
Jako rozhodčí pracoval na turnajích R&A (The Open Local Qualifier), PGA Tour de Espana, Alps Tour a EPD Tour. Devět let byl turnajovým ředitelem a hlavním rozhodčím Czech PGA Tour. V roce 2012 řídil World University Golf Championship (ředitel turnaje a technický delegát International Golf Federation). Od roku 2016 je členem Sport Committee European Disabled Golf Association. V roce 2016 získal Zvláštní cenu partnerů ankety Golfista roku. Do jeho publikační činnosti patří mimo jiné „Příručka golfového rozhodčího“ a kapesní publikace pravidel časopisu ForGolf. Je spoluautorem oficiálního překladu Ilustrovaných pravidel R&A (edice 2008) a publikace Craiga Daviese a Vince DiSiai „Golf – Anatomie“ do češtiny.

JonMichael_1032016_02Michael Jon
Komentáře
19.4.San AntoniValero Texas Open
19.4.Rabat, MarTrophee Hassan II
19.4.Greater LoHugel-JTBC Championship
19.4.MarokoLallam Meryem Cup
20.4.Antalya,TuTurkish Airlines Challen
23.4.MstěticeCzech Pro-Am
TOPlist
Square 300 Olomouc 9. 4. 2018