obarvení leva cast 4. 4. 2018
obarveni prava cast 4. 4. 2018
obarveni top 4. 4. 2018

Pravidlová poradna s Michaelem Jonem

Porost ve vodní překážce

A A A

Dobrý den,
pane Jone, už tady podobných dotazů zaznělo několik, ale občas se stane, že ve vodní překážce je porost, ne přímo stromy, ale různé keře nebo menší stromečky a míč by šel z překážky zahrát, nicméně, abych se k němu dostal, musím třeba "nacouvat" do toho křoví, tím ho vlastně odhrnu..nic nezlomím, ale pozici švihu si tak vylepšuji, no spíš si jí vůbec vytvářím. To asi beztrestné nebude,že? A podobná situace, kdy míček sám není v podobně zarostlé překážce, ale tak blízko její hranice, že abych ho mohl odehrát, musím se zase natlačit tělem do těch keřů v překážce a tím je odtlačit. A zase stejně - jo to možné beztrestně.
Díky.
Petr Hoček

Odpověď na dotaz


Dobrý den Petře.
Dotknul jste se významné kategorie, takže jsem se rozhodl přenést sem kompletní text Pravidla 13-2. Na něm bude hezky vidět závěrečné rozuzlení:

13-2. Zlepšení polohy míče, prostoru zamýšleného postoje nebo švihu nebo směru hry
Hráč si nesmí zlepšit ani nikomu dovolit, aby mu zlepšil:
• polohu míče,
• prostor zamýšleného postoje nebo švihu,
• směr hry ani jeho přiměřené prodloužení za jamku, nebo
• prostor, do kterého bude spouštět nebo umisťovat míč;
a to žádným z následujících způsobů:
• přitlačením hole k zemi,
odsunutím, ohnutím nebo zlomením čehokoli rostoucího nebo upevněného
(včetně nepohyblivých závad a objektů označujících hranice hřiště),

• vytvořením nebo odstraněním nerovnosti povrchu,
• odstraněním nebo stlačením písku, volné zeminy, vráceného drnu nebo jiného kusu trávníku, nebo
• odstraněním rosy, jinovatky nebo vody.
Hráč není nicméně potrestán, pokud se tak stane:
• lehkým přiložení hole k zemi při založení za míč,
při řádném zaujímání postoje,
• při provádění úderu nebo při nápřahu k úderu, pokud hráč úder dokončí,
• při vytváření nebo odstraňování nerovnosti na povrchu odpaliště (Pravidlo 11-1) nebo při odstraňování rosy, jinovatky nebo vody z odpaliště, nebo
• při odstraňování písku nebo volné zeminy na jamkovišti nebo při opravě poškození na jamkovišti (Pravidlo 16-1).
Výjimka: Míč v překážce - viz Pravidlo 13-4.


Ve Vámi popsaném případě - couvání do křoví za účelem zaujmutí postoje a odehrání rány (pokud jste si přitom nepomohl třeba tak, že jste rukama nejdřív odhrnoval nebo zauzlovával větve nebo si je strkal pod nohy, abyste je přišlápnul...) - jde o beztrestnou věc. Prostě jste zaujal postoj.

Díky za prima dotaz a hezkou hru!




Pokud tento dotaz neobsahuje odpověď toho co jste hledali, zeptejte se sami v poradně!

« Předchozí dotazNásledující dotaz »



« zpět do poradny


Na Vaše dotazy o pravidlech odpovídá Michael Jon, který je rozhodčím s mezinárodní licencí. V roce 2007 složil zkoušky na R&A Referees School v StAndrews, v roce 2014 tento úspěch zopakoval na Tournament Administrators and Referees School tamtéž, když reprezentoval PGAs of Europe.

Je prvním (a zatím jediným) Čechem a rozhodčím z postkomunistické Evropy vůbec, který se dostal do elitního výběru nejvyšší profesionální série. Od roku 2012 pracuje pro Ladies European Tour a je stálým členem Sport Department LET a v prosinci roku 2016 dosáhl počet turnajů LET, na kterých se podílel, čísla 50. Soudcoval třikrát RICOH Women’s British Open, dvakrát Major LPGA – EVIAN Championship a v roce 2015 nechyběla ani největší premiéra při Solheim Cupu, včetně juniorského.
Na bugyně seděl na European Tour 2009, 2010 a 2011 v Čeladné a 2014, 2015 a 2016 na Albatrossu i při European Senior Tour 2008 – 2011 na Casa Serena (zde byl také oficiálním startérem turnaje), na seznamu má i sedm turnajů European Challenge Tour.
Po čtyřech letech, kdy byl členem týmu rozhodčích PGAs of Europe, se v lednu roku 2017 stal turnajovým ředitelem této organizace a premiéru si odbyl při PGA’s of Europe Fourball Championship.
Jako rozhodčí pracoval na turnajích R&A (The Open Local Qualifier), PGA Tour de Espana, Alps Tour a EPD Tour. Devět let byl turnajovým ředitelem a hlavním rozhodčím Czech PGA Tour. V roce 2012 řídil World University Golf Championship (ředitel turnaje a technický delegát International Golf Federation). Od roku 2016 je členem Sport Committee European Disabled Golf Association. V roce 2016 získal Zvláštní cenu partnerů ankety Golfista roku. Do jeho publikační činnosti patří mimo jiné „Příručka golfového rozhodčího“ a kapesní publikace pravidel časopisu ForGolf. Je spoluautorem oficiálního překladu Ilustrovaných pravidel R&A (edice 2008) a publikace Craiga Daviese a Vince DiSiai „Golf – Anatomie“ do češtiny.

JonMichael_1032016_02Michael Jon
Komentáře
TOPlist
Square 300 Olomouc 9. 4. 2018