obarvení leva cast 4. 4. 2018
obarveni prava cast 4. 4. 2018
obarveni top 4. 4. 2018

Pravidlová poradna s Michaelem Jonem

Voda a provize snad naposledy

A A A

Dobrý den,

omlouvám se, že ještě ještě jednou vytahuji stejné téma problematiky hraní provizorního míče pokud původní míč letí k vodní překážce. Obecně to chápu, četl jsem předešlé dotazy, ale mám k tomu ještě dvě otázky na které bych potřeboval jasnou odpověď abych měl jistotu, že to tak je.

1) Pokud míč letí směrem k vodní překážce a my se ve flightu shodneme, že pokud nebude těsně před vodou tak je určitě ztracen ve vodní překážce; tak nesmím hrát provizorní míč? A nesmím ho hrát z toho důvodu že jsme se shodli že pokud je míč ztracen tak jen ve vodní překážce?

2) Stejná situace jen je pravděpodobnější že je míč ve vysoké trávě před vodní překážkou a né ve vodní překážce. V této situaci tedy mohu hrát provizorní míč? A pokud přijdu na místo kam balónek dopadl, tak chápu to dobře, že mohu dropovat jen a právě tehdy pokud míč naleznu ve vodní překážce? Nemohu tedy prohledat vysokou trávu a po pěti minutách kdy ho nenajdu říct, že když jsem ho nenašel, tak je určitě ve vodě? A to vše právě z toho důvodu, že jsem si zahrál provizorní míč, který potvrzuje fakt, že míč pravděpodobně není ve vodní překážce?

Děkuji za stručnou odpověď,
pro mě toto bylo velice překvapivé,
musím se přiznat, že už jsem několikrát určitě zahrál provizor a pak dropoval vodu aniž bych míč našel.

S pozdravem,
Daniel

Odpověď na dotaz


Dobrý den Danieli

ad 1) Pokud míč letí na vodu a může se ztratit někde mezi Vámi a vodou nebo prostě jinde mimo vodní překážku, tak můžete hrát provizorní míč. Na shody není potřeba si teď nějak extrémně hrát. Mohl se ztratit mimo vou = hraju provižn.

ad 2) Pokud je ve směru hry před vodou vysoký rough a neexistuje žádný předpoklad, že míč doletěl až do vody (viditelný gejzír, svědectví z flightů okolo, svědectví diváků...), pak můžete hledat pět minut a když nenajdete, bude se mít za to, že se míč ztratil mimo vodní překážku a Vy půjdete hrát provizorním míčem a započítáte si jednu trestnou za míč ztracený.

Snažil jsem se co nejtrsučněji... Díky za dotazy.




Pokud tento dotaz neobsahuje odpověď toho co jste hledali, zeptejte se sami v poradně!

« Předchozí dotazNásledující dotaz »



« zpět do poradny


Na Vaše dotazy o pravidlech odpovídá Michael Jon, který je rozhodčím s mezinárodní licencí. V roce 2007 složil zkoušky na R&A Referees School v StAndrews, v roce 2014 tento úspěch zopakoval na Tournament Administrators and Referees School tamtéž, když reprezentoval PGAs of Europe.

Je prvním (a zatím jediným) Čechem a rozhodčím z postkomunistické Evropy vůbec, který se dostal do elitního výběru nejvyšší profesionální série. Od roku 2012 pracuje pro Ladies European Tour a je stálým členem Sport Department LET a v prosinci roku 2016 dosáhl počet turnajů LET, na kterých se podílel, čísla 50. Soudcoval třikrát RICOH Women’s British Open, dvakrát Major LPGA – EVIAN Championship a v roce 2015 nechyběla ani největší premiéra při Solheim Cupu, včetně juniorského.
Na bugyně seděl na European Tour 2009, 2010 a 2011 v Čeladné a 2014, 2015 a 2016 na Albatrossu i při European Senior Tour 2008 – 2011 na Casa Serena (zde byl také oficiálním startérem turnaje), na seznamu má i sedm turnajů European Challenge Tour.
Po čtyřech letech, kdy byl členem týmu rozhodčích PGAs of Europe, se v lednu roku 2017 stal turnajovým ředitelem této organizace a premiéru si odbyl při PGA’s of Europe Fourball Championship.
Jako rozhodčí pracoval na turnajích R&A (The Open Local Qualifier), PGA Tour de Espana, Alps Tour a EPD Tour. Devět let byl turnajovým ředitelem a hlavním rozhodčím Czech PGA Tour. V roce 2012 řídil World University Golf Championship (ředitel turnaje a technický delegát International Golf Federation). Od roku 2016 je členem Sport Committee European Disabled Golf Association. V roce 2016 získal Zvláštní cenu partnerů ankety Golfista roku. Do jeho publikační činnosti patří mimo jiné „Příručka golfového rozhodčího“ a kapesní publikace pravidel časopisu ForGolf. Je spoluautorem oficiálního překladu Ilustrovaných pravidel R&A (edice 2008) a publikace Craiga Daviese a Vince DiSiai „Golf – Anatomie“ do češtiny.

JonMichael_1032016_02Michael Jon
Komentáře
TOPlist
Square 300 Olomouc 9. 4. 2018