Pravidlová poradna s Michaelem Jonem

Pravidlo 20 - vzetí úlevy, ale následně její nevyužití

A A A

Dobrý den, často se lze na hřištích setkat s následujícími situacemi.
Případ 1: hráčův míč ve hře skončí blízko asfaltové cesty. Hráč si vezme úlevu od nepohyblivé závady a míč spustí na nejbližším místě úlevy. Míč se však zakutálí zase směrem k cestě, ale ne tak blízko jako původně ležel. Hráč usoudí, že nyní již míč může odehrát a odehraje ho. Při úderu (zaujímání postoje) však jednou nohou stojí na cestě, od které bral úlevu.
Případ 2: hráčův míč skončí pod malým stromkem, označeným modrou stuhou/podpěrou (půda v abnormálním stavu nebo nepohyblivá závada). Hráč vezme úlevu, ale po spuštění je míč tak blízko, že při následném odehrání míče hráč škrtne holí o větev stromku.
V obou případech hráč obdrží 2 trestné rány (hra na rány) za neopakování povinného spuštění míče dle P20-2/c/v (tak aby nedocházelo již k překážení).
Je to tak ?
Petr

Odpověď na dotaz



Dobrý den Petře

Skvělý rozbor!

Oba výše popsané případy jsou přesně porušením Pravidla 20 - 2c;V. Hráč podle tohoto odstavce musí opakovat spuštění míče ve chvíli, pokud dál dochází k překážení, kvůli kterému hráč bral úlevu - ať už je to nepohyblivá závada nebo půda v abnormálním stavu. Pokud hráči dál překáží kousek cesty a zahraje ránu nebo pokud při ráně škrtne o stromek, od kterého měl úlevu a využil ji, pak bude podle trestu pro Pravidlo 20-2 potrestán dvěma trestnými ranami.

Díky za otázku a hezkou hru.

Pokud tento dotaz neobsahuje odpověď toho co jste hledali, zeptejte se sami v poradně!

« Předchozí dotazNásledující dotaz »



« zpět do poradny


Na Vaše dotazy o pravidlech odpovídá Michael Jon, který je rozhodčím s mezinárodní licencí. V roce 2007 složil zkoušky na R&A Referees School v StAndrews, v roce 2014 tento úspěch zopakoval na Tournament Administrators and Referees School tamtéž, když reprezentoval PGAs of Europe.

Je prvním (a zatím jediným) Čechem a rozhodčím z postkomunistické Evropy vůbec, který se dostal do elitního výběru nejvyšší profesionální série. Od roku 2012 pracuje pro Ladies European Tour a je stálým členem Sport Department LET a v prosinci roku 2016 dosáhl počet turnajů LET, na kterých se podílel, čísla 50. Soudcoval třikrát RICOH Women’s British Open, dvakrát Major LPGA – EVIAN Championship a v roce 2015 nechyběla ani největší premiéra při Solheim Cupu, včetně juniorského.
Na bugyně seděl na European Tour 2009, 2010 a 2011 v Čeladné a 2014, 2015 a 2016 na Albatrossu i při European Senior Tour 2008 – 2011 na Casa Serena (zde byl také oficiálním startérem turnaje), na seznamu má i sedm turnajů European Challenge Tour.
Po čtyřech letech, kdy byl členem týmu rozhodčích PGAs of Europe, se v lednu roku 2017 stal turnajovým ředitelem této organizace a premiéru si odbyl při PGA’s of Europe Fourball Championship.
Jako rozhodčí pracoval na turnajích R&A (The Open Local Qualifier), PGA Tour de Espana, Alps Tour a EPD Tour. Devět let byl turnajovým ředitelem a hlavním rozhodčím Czech PGA Tour. V roce 2012 řídil World University Golf Championship (ředitel turnaje a technický delegát International Golf Federation). Od roku 2016 je členem Sport Committee European Disabled Golf Association. V roce 2016 získal Zvláštní cenu partnerů ankety Golfista roku. Do jeho publikační činnosti patří mimo jiné „Příručka golfového rozhodčího“ a kapesní publikace pravidel časopisu ForGolf. Je spoluautorem oficiálního překladu Ilustrovaných pravidel R&A (edice 2008) a publikace Craiga Daviese a Vince DiSiai „Golf – Anatomie“ do češtiny.

JonMichael_1032016_02Michael Jon
Komentáře
TOPlist
Squaree 300
Square 300 začínáme 6. 4. 2019