obarvení leva cast 4. 4. 2018
obarveni prava cast 4. 4. 2018
obarveni top 4. 4. 2018

Pravidlová poradna s Michaelem Jonem

Žlutá voda

A A A

Dobrý den,
chci se zeptat na správné řešení situace, která nejspíše pravidlově nebude složitá, ale přesto mi tak nějak z hlediska golfové spravedlnosti (i když všichni víme, že nic takového neexistuje...) nedá spát.

Takže situace: mezi odpalištěm a greenem je poměrně velké jezero označené žlutými kolíky (např. Beřovice, jamka č.2, par 3, kde se mi to stalo), míček po odpalu překážku překonává, dopadá až za jezero za tyto kolíky, ovšem vinou smolného odrazu a konfigurace terénu se vrací zpět do vodní překážky...
Mohl jsem tedy s jedou trestnou dropovat na místě, kde míček naposledy protnul spojnici žlutých kolíků? Jedná se přece o místo na spojnici jamka-průsečík s nulovou vzdáleností směrem zpět. Nebo v tomto případě se bere, že překážka nebyla překonána (i kdyby se např. míček odrazil od stromu vedle greenu a vrátil se 30 m zpět do vody) a bez dizkuze je třeba se vrátit zpět za jezero, což číní v případě těch Beřovic dobrých 80 m....

Děkuji za odpověď, Libor

Odpověď na dotaz


Libore je mi líto...
Pokud by se míč odrazil od stromu třeba až za fanglí a vrátil se do "žluté vody", pak prostě můžete využít jednu ze dvou možností podle Pravidla 26-1. A to buď hrát s trestnou ránou z původního místa, nebo dropnout míč na spojnici jamka - místo, kde naposledy míč proťal hranici (třeba i u greenu) kamkoliv za vodní překážku, jinými slovy budeme hrát znova přes vodu, protože tak je vodní překážka aneb "žlutá voda" principielně koncipována a definována...

Libore já děkuji za dotaz.




Pokud tento dotaz neobsahuje odpověď toho co jste hledali, zeptejte se sami v poradně!

« Předchozí dotazNásledující dotaz »



« zpět do poradny


Na Vaše dotazy o pravidlech odpovídá Michael Jon, který je rozhodčím s mezinárodní licencí. V roce 2007 složil zkoušky na R&A Referees School v StAndrews, v roce 2014 tento úspěch zopakoval na Tournament Administrators and Referees School tamtéž, když reprezentoval PGAs of Europe.

Je prvním (a zatím jediným) Čechem a rozhodčím z postkomunistické Evropy vůbec, který se dostal do elitního výběru nejvyšší profesionální série. Od roku 2012 pracuje pro Ladies European Tour a je stálým členem Sport Department LET a v prosinci roku 2016 dosáhl počet turnajů LET, na kterých se podílel, čísla 50. Soudcoval třikrát RICOH Women’s British Open, dvakrát Major LPGA – EVIAN Championship a v roce 2015 nechyběla ani největší premiéra při Solheim Cupu, včetně juniorského.
Na bugyně seděl na European Tour 2009, 2010 a 2011 v Čeladné a 2014, 2015 a 2016 na Albatrossu i při European Senior Tour 2008 – 2011 na Casa Serena (zde byl také oficiálním startérem turnaje), na seznamu má i sedm turnajů European Challenge Tour.
Po čtyřech letech, kdy byl členem týmu rozhodčích PGAs of Europe, se v lednu roku 2017 stal turnajovým ředitelem této organizace a premiéru si odbyl při PGA’s of Europe Fourball Championship.
Jako rozhodčí pracoval na turnajích R&A (The Open Local Qualifier), PGA Tour de Espana, Alps Tour a EPD Tour. Devět let byl turnajovým ředitelem a hlavním rozhodčím Czech PGA Tour. V roce 2012 řídil World University Golf Championship (ředitel turnaje a technický delegát International Golf Federation). Od roku 2016 je členem Sport Committee European Disabled Golf Association. V roce 2016 získal Zvláštní cenu partnerů ankety Golfista roku. Do jeho publikační činnosti patří mimo jiné „Příručka golfového rozhodčího“ a kapesní publikace pravidel časopisu ForGolf. Je spoluautorem oficiálního překladu Ilustrovaných pravidel R&A (edice 2008) a publikace Craiga Daviese a Vince DiSiai „Golf – Anatomie“ do češtiny.

JonMichael_1032016_02Michael Jon
Komentáře
19.4.San AntoniValero Texas Open
19.4.Rabat, MarTrophee Hassan II
19.4.Greater LoHugel-JTBC Championship
19.4.MarokoLallam Meryem Cup
20.4.Antalya,TuTurkish Airlines Challen
23.4.MstěticeCzech Pro-Am
TOPlist
Square 300 Olomouc 9. 4. 2018