obarvení leva cast 4. 4. 2018
obarveni prava cast 4. 4. 2018
obarveni top 4. 4. 2018

Pravidlová poradna s Michaelem Jonem

Nehratelný míč v bunkeru

A A A

Dobrý den, měl bych dotaz.
Míč je v bunkeru pod hranou a je nehratelný. Nasleduje tedy drop s trestnou ranou opet v bunkeru? Podle mého nazoru určitě ano, ale nedávno mi jeden rozhodčí řekl, že se můžu vydropovat mimo bunker a to se mi nějak nezdá.

A ještě jedna otázka k tématu. Když je bunker plný vody a míč tam není možné dropnout, tak se mohu vydropovat ven? (bunker není nijak označen) A s trestnou nebo bez?

Děkuji za odpověď,
Michal

Odpověď na dotaz


Dobrý den Michale
K vašim dotazům:

Vydropovat mimo bunker se v případě nehratelného míče můžete. Protože Pravidlo 28 má ve své části pod písmenkem a) možnost spustit s jednou trestnou míč na místě, kde byl naposledy zahrán.

Když je bunker plný vody a není označen jedná se stále o náhodnou vodu a extrémní stav. Pak smíte využít možnost beztrstně najít v bunkeru nejbližší místo maximální možné úlevy, tedy dropnout beztrestně míč ne blíž jamce v bunkeru do místa, kde je vody nejméně, nebo ho podle Pravidla 28 prohlásit za nehratelný a s jednou trestnou ho dopnout na místě, odkud jste hrál poslední ránu (viz. odstavec předešlý) nebo s jednou trestnou ránou za bunkerem v souladu s Pravidlem 25-1b_ii_b

Michale díky za dotaz a hezkou hru!




Pokud tento dotaz neobsahuje odpověď toho co jste hledali, zeptejte se sami v poradně!

« Předchozí dotazNásledující dotaz »



« zpět do poradny


Na Vaše dotazy o pravidlech odpovídá Michael Jon, který je rozhodčím s mezinárodní licencí. V roce 2007 složil zkoušky na R&A Referees School v StAndrews, v roce 2014 tento úspěch zopakoval na Tournament Administrators and Referees School tamtéž, když reprezentoval PGAs of Europe.

Je prvním (a zatím jediným) Čechem a rozhodčím z postkomunistické Evropy vůbec, který se dostal do elitního výběru nejvyšší profesionální série. Od roku 2012 pracuje pro Ladies European Tour a je stálým členem Sport Department LET a v prosinci roku 2016 dosáhl počet turnajů LET, na kterých se podílel, čísla 50. Soudcoval třikrát RICOH Women’s British Open, dvakrát Major LPGA – EVIAN Championship a v roce 2015 nechyběla ani největší premiéra při Solheim Cupu, včetně juniorského.
Na bugyně seděl na European Tour 2009, 2010 a 2011 v Čeladné a 2014, 2015 a 2016 na Albatrossu i při European Senior Tour 2008 – 2011 na Casa Serena (zde byl také oficiálním startérem turnaje), na seznamu má i sedm turnajů European Challenge Tour.
Po čtyřech letech, kdy byl členem týmu rozhodčích PGAs of Europe, se v lednu roku 2017 stal turnajovým ředitelem této organizace a premiéru si odbyl při PGA’s of Europe Fourball Championship.
Jako rozhodčí pracoval na turnajích R&A (The Open Local Qualifier), PGA Tour de Espana, Alps Tour a EPD Tour. Devět let byl turnajovým ředitelem a hlavním rozhodčím Czech PGA Tour. V roce 2012 řídil World University Golf Championship (ředitel turnaje a technický delegát International Golf Federation). Od roku 2016 je členem Sport Committee European Disabled Golf Association. V roce 2016 získal Zvláštní cenu partnerů ankety Golfista roku. Do jeho publikační činnosti patří mimo jiné „Příručka golfového rozhodčího“ a kapesní publikace pravidel časopisu ForGolf. Je spoluautorem oficiálního překladu Ilustrovaných pravidel R&A (edice 2008) a publikace Craiga Daviese a Vince DiSiai „Golf – Anatomie“ do češtiny.

JonMichael_1032016_02Michael Jon
Komentáře
19.4.San AntoniValero Texas Open
19.4.Rabat, MarTrophee Hassan II
19.4.Greater LoHugel-JTBC Championship
19.4.MarokoLallam Meryem Cup
20.4.Antalya,TuTurkish Airlines Challen
23.4.MstěticeCzech Pro-Am
TOPlist
Square 300 Olomouc 9. 4. 2018