Golf Geum obarvení  nové levé 6.12.2018
Golf Geum obarvení od 6. 12. 2018 pravá část
Golf Geum obarvení od 6. 12. 2018 horní část

Pravidlová poradna s Michaelem Jonem

Zalozenie palice a postoj

A A A

Dobry den,
rad by som trosku blizsie rozobral zalozenie palice. Definicia sa zda jasna: "Založení za míč (Addressing the Ball): Hráč „založí za míč“, jestliže zaujme postoj a přiloží hůl k zemi. V překážce hráč založí za míč, jestliže zaujme postoj."

Par praktickych prikladov, kde uz to take jasne nie je, teda aspon pre mna:

1/ ak pri puttovani mam zvyk putter (ale de facto to moze byt aj palica na fairwayi) neprilozit k zemi, ale drzat pred uderom tesne nad zemou a drzim ho minimalne 1/2cm od lopticky, tak predpokladam, ze nemozem byt potrestany, ak sa lopta pohne bez mojho pricinenia (napr. vdaka vetru alebo gravitacii), kedze som vlastne nezalozil?

2/ v prekazke mozem pred uderom drzat palicu tak blizko k normalnemu zalozeniu ako sa da, len sa v ziadnom pripade nesmiem dotknut piesku/zeme/vody. Ale co ked sa nechtiac dotknem lopty bez toho aby som sposobil jej pohyb, pripadne sposobim iba jej miernu oscilaciu, je takyto dotyk lopty aj v prekazke beztrestny?

3/ v prekazke staci zaujat postoj. Cize ak som sa k lopte v prekazke pred uderom zatial iba postavil - nohy dal presne do pozicie ako na uder, ale de facto na uder este nie som uplne pripraveny, povedzme si posledny krat kontrolujem smer hry tesne pred uderom, alebo este raz studujem poziciu lopty a vtedy sa lopta pohne, dostanem za to jednu trestnu a loptu musim vratit? Alebo zaujatie postoja je az ked som cely v pozicii, vratane ruk a palice, z ktorej chcem zacat uder? Prosim o nazornejsie vysvetlenie Postoja ako je v Definiciach.

Dakujem,
Peto

Odpověď na dotaz


Dobrý večer Peťo

O moc názorněji už to nevysvětlím. Ale zkusíme to:

ad 1) správně, pokud takto držíte putter a nedotknul jste se země, pak pokud se míč pohne gravitací nebo větrem nebudete trestnaý za pohnutí míčem.

ad 2) ano, je beztrestný pokud se míč opravdu nepohnul a nezastavil na jiném místě, protože jste se nedotknul ani vody ani půdy v překážce.

ad 3) ano, přesně tak, protože jste už měl podle definice založeno (hráč v překážce založí za míč, jestliže zaujme postoj).

hezkou hru Peťo.




Pokud tento dotaz neobsahuje odpověď toho co jste hledali, zeptejte se sami v poradně!

« Předchozí dotazNásledující dotaz »



« zpět do poradny


Na Vaše dotazy o pravidlech odpovídá Michael Jon, který je rozhodčím s mezinárodní licencí. V roce 2007 složil zkoušky na R&A Referees School v StAndrews, v roce 2014 tento úspěch zopakoval na Tournament Administrators and Referees School tamtéž, když reprezentoval PGAs of Europe.

Je prvním (a zatím jediným) Čechem a rozhodčím z postkomunistické Evropy vůbec, který se dostal do elitního výběru nejvyšší profesionální série. Od roku 2012 pracuje pro Ladies European Tour a je stálým členem Sport Department LET a v prosinci roku 2016 dosáhl počet turnajů LET, na kterých se podílel, čísla 50. Soudcoval třikrát RICOH Women’s British Open, dvakrát Major LPGA – EVIAN Championship a v roce 2015 nechyběla ani největší premiéra při Solheim Cupu, včetně juniorského.
Na bugyně seděl na European Tour 2009, 2010 a 2011 v Čeladné a 2014, 2015 a 2016 na Albatrossu i při European Senior Tour 2008 – 2011 na Casa Serena (zde byl také oficiálním startérem turnaje), na seznamu má i sedm turnajů European Challenge Tour.
Po čtyřech letech, kdy byl členem týmu rozhodčích PGAs of Europe, se v lednu roku 2017 stal turnajovým ředitelem této organizace a premiéru si odbyl při PGA’s of Europe Fourball Championship.
Jako rozhodčí pracoval na turnajích R&A (The Open Local Qualifier), PGA Tour de Espana, Alps Tour a EPD Tour. Devět let byl turnajovým ředitelem a hlavním rozhodčím Czech PGA Tour. V roce 2012 řídil World University Golf Championship (ředitel turnaje a technický delegát International Golf Federation). Od roku 2016 je členem Sport Committee European Disabled Golf Association. V roce 2016 získal Zvláštní cenu partnerů ankety Golfista roku. Do jeho publikační činnosti patří mimo jiné „Příručka golfového rozhodčího“ a kapesní publikace pravidel časopisu ForGolf. Je spoluautorem oficiálního překladu Ilustrovaných pravidel R&A (edice 2008) a publikace Craiga Daviese a Vince DiSiai „Golf – Anatomie“ do češtiny.

JonMichael_1032016_02Michael Jon
Komentáře
TOPlist
Square 300 Šípková od 8. 10. 2018