obarvení leva cast 4. 4. 2018
obarveni prava cast 4. 4. 2018
obarveni top 4. 4. 2018

Pravidlová poradna s Michaelem Jonem

Dotek stromu ve vodní překážce

A A A

Dobrý den,
potřeboval bych poradit jakým způsobem a zda-li je penalizován opakovaný dotek holí větve stromu ve vodní překážce.

Situace byla následující - kamarád zahrál do vodní překážky. Zde chtěl vyzkoušet, zda bude možné udeřit míč. Aniž by se dotkl země, případně si budoval postoj, tak se při nápřahu několikrát lehce dotknul větve stromu, který je součástí vodní překážky.

Je tento dotyk penalizován a jak se postupuje, když si to daný člověk neuvědomí a provede tento případný prohřešek několikrát za sebou.
Protože jsme si nebyli jisti výkladem pravidel, tak si kamarád připsal 4 trestné rány.

Předem děkuji za odpověď
Jiří Bureš

Odpověď na dotaz


Ajajaj Jiří...

Pravidlo 13-4 zahrnuje i část, která je totálně přehlížená a prakticky ji nikdo nevěnuje pozornost, což je velká chyba. Ta část se jmenuje
Poznámka: Hráč se smí kdykoli, a to i při založení za míč nebo při nápřahu k úderu, dotknout holí i jinak jakékoli závady, konstrukce prohlášené Soutěžním výborem za nedílnou součást hřiště nebo trávy, křoví, stromu nebo jiné rostoucí rostliny.

Jak je vidět z tohoto textu, vše proběhlo beztrestně a spoluhráč tak byl bohatší o pěkný příděl, který si vůbec nezasloužil. Je mi ho dost líto...

Je ale třeba si říct, že pokud by spoluhráč například při zkoušení, zda bude moct odehrát míč, urazil větev, která by mu jinak posléze při hraní úderu překážela, pak by si musel napsat dvě trestné za porušení Pravidla 13-2.

Díky za dotaz Jiří!




Pokud tento dotaz neobsahuje odpověď toho co jste hledali, zeptejte se sami v poradně!

« Předchozí dotazNásledující dotaz »



« zpět do poradny


Na Vaše dotazy o pravidlech odpovídá Michael Jon, který je rozhodčím s mezinárodní licencí. V roce 2007 složil zkoušky na R&A Referees School v StAndrews, v roce 2014 tento úspěch zopakoval na Tournament Administrators and Referees School tamtéž, když reprezentoval PGAs of Europe.

Je prvním (a zatím jediným) Čechem a rozhodčím z postkomunistické Evropy vůbec, který se dostal do elitního výběru nejvyšší profesionální série. Od roku 2012 pracuje pro Ladies European Tour a je stálým členem Sport Department LET a v prosinci roku 2016 dosáhl počet turnajů LET, na kterých se podílel, čísla 50. Soudcoval třikrát RICOH Women’s British Open, dvakrát Major LPGA – EVIAN Championship a v roce 2015 nechyběla ani největší premiéra při Solheim Cupu, včetně juniorského.
Na bugyně seděl na European Tour 2009, 2010 a 2011 v Čeladné a 2014, 2015 a 2016 na Albatrossu i při European Senior Tour 2008 – 2011 na Casa Serena (zde byl také oficiálním startérem turnaje), na seznamu má i sedm turnajů European Challenge Tour.
Po čtyřech letech, kdy byl členem týmu rozhodčích PGAs of Europe, se v lednu roku 2017 stal turnajovým ředitelem této organizace a premiéru si odbyl při PGA’s of Europe Fourball Championship.
Jako rozhodčí pracoval na turnajích R&A (The Open Local Qualifier), PGA Tour de Espana, Alps Tour a EPD Tour. Devět let byl turnajovým ředitelem a hlavním rozhodčím Czech PGA Tour. V roce 2012 řídil World University Golf Championship (ředitel turnaje a technický delegát International Golf Federation). Od roku 2016 je členem Sport Committee European Disabled Golf Association. V roce 2016 získal Zvláštní cenu partnerů ankety Golfista roku. Do jeho publikační činnosti patří mimo jiné „Příručka golfového rozhodčího“ a kapesní publikace pravidel časopisu ForGolf. Je spoluautorem oficiálního překladu Ilustrovaných pravidel R&A (edice 2008) a publikace Craiga Daviese a Vince DiSiai „Golf – Anatomie“ do češtiny.

JonMichael_1032016_02Michael Jon
Komentáře
20.4.Antalya,TuTurkish Airlines Challen
23.4.MstěticeCzech Pro-Am
25.4.HaugschlagHaugshclag NÖ Open
26.4.Avondale, Zurich Classic of New Or
26.4.ČínaVolvo China Open
3.5.Charlotte,Wells Fargo Championship
TOPlist
Square 300 Olomouc 9. 4. 2018