Mladé Buky obarvení od 20. 8. 2018
obarvení Mladé Buky od 20. 8. 2018 pravá
obarvení Mladé Buky top od 20. 8. 2018

Pravidlová poradna s Michaelem Jonem

1) Stopy od traktoru mimo fairway & 2) Tazko hratelna lopta, pritom jedna noha na ceste

A A A

Dobrý den!
Poradnu sleduji pravidelně, nerad bych byl velký „štoura“, ale zajímají mě některé podrobnosti k dříve položeným otázkám a odpovědím na ně:

1)Stopy od traktoru mimo fairway – setkal jsem se bohužel také s hlubokými stopami po traktoru na ferveji. Otázka zněla „mimo fervej“, ale z Vaší odpovědi předpokládám, že jde o nehratelný míč s jednou trestnou, zda na ferveji, nebo mimo ni, pokud nejsou koleje deklarovány jako půda v abnormálním stavu soutěžním výborem.

2)Tazko hratelna lopta, pritom jedna noha na ceste – zde se přiznávám, že trochu odpovědím nerozumím. Míč leží v problémech, ale je hratelný podle zásadního pravidla golfu „Hraj míč jak leží“. Z jakého důvodu se zde uvažuje v jednom případě o dropování s jednou trestnou a ve druhých dvou případech o beztrestných úlevách?

Děkuji za doplnění informací a opět srdečně zdravím
Vlastimil

Odpověď na dotaz


Vlastimile dobrý večer

ad 1) ano, vyložil jste si vše správně - je jedno, jestli jsou koleje na fairwayi nebo v roughu.

ad 2) dotaz se odvolává na důležité sdělení ve Výjimce u Pravidla 24-2: Hráč nemůže využít úlevu podle tohoto Pravidla, jestliže (a) je zjevně nesmyslné, aby hráč zahrál uvažovanou ránu, a to kvůli překážení něčeho jiného než nepohyblivé závady, nebo (b) by k překážení závady docházelo pouze při nikoli nezbytně nutném neobvyklém postoji, švihu nebo směru hry.
Jinými slovy pokud byl míč zabořen hluboko v nějakém porostu a maršál se zeptal, jestli by dotyčný hrál míč jak leží i kdyby tam cesta nebyla a on odvětil že nikoliv, pak sám hráč říká, že jeho míč je v nehratelné pozici ze které by se dostal beztrestným dropem. Pokud by hráč říkal, že by ho například hrál "lobkou", pak by ho maršál měl vyzvat, aby zaujal postoj s lobwedgí a zkoumal by, zda cesta překáží a následně by povolil nebo zakázal vzít úlevu. Pokud by chtěl hráč tvrdit, že bude hrát driverem, pak by naplňoval písmenko b) a úlevu by nedostal, protože by se jednalo o pitomost.

Závěrem je nutné poznamenat, že pokud onen maršál nebyl zároveň rozhodčím turnaje nebo členem Soutěžního výboru nebo alespoň osobou pověřenou Soutěžním výborem, pak neměl právo zasahovat, mohl například informovat rozhodčího.

Vlastimile díky za doplnění.



Pokud tento dotaz neobsahuje odpověď toho co jste hledali, zeptejte se sami v poradně!

« Předchozí dotazNásledující dotaz »



« zpět do poradny


Na Vaše dotazy o pravidlech odpovídá Michael Jon, který je rozhodčím s mezinárodní licencí. V roce 2007 složil zkoušky na R&A Referees School v StAndrews, v roce 2014 tento úspěch zopakoval na Tournament Administrators and Referees School tamtéž, když reprezentoval PGAs of Europe.

Je prvním (a zatím jediným) Čechem a rozhodčím z postkomunistické Evropy vůbec, který se dostal do elitního výběru nejvyšší profesionální série. Od roku 2012 pracuje pro Ladies European Tour a je stálým členem Sport Department LET a v prosinci roku 2016 dosáhl počet turnajů LET, na kterých se podílel, čísla 50. Soudcoval třikrát RICOH Women’s British Open, dvakrát Major LPGA – EVIAN Championship a v roce 2015 nechyběla ani největší premiéra při Solheim Cupu, včetně juniorského.
Na bugyně seděl na European Tour 2009, 2010 a 2011 v Čeladné a 2014, 2015 a 2016 na Albatrossu i při European Senior Tour 2008 – 2011 na Casa Serena (zde byl také oficiálním startérem turnaje), na seznamu má i sedm turnajů European Challenge Tour.
Po čtyřech letech, kdy byl členem týmu rozhodčích PGAs of Europe, se v lednu roku 2017 stal turnajovým ředitelem této organizace a premiéru si odbyl při PGA’s of Europe Fourball Championship.
Jako rozhodčí pracoval na turnajích R&A (The Open Local Qualifier), PGA Tour de Espana, Alps Tour a EPD Tour. Devět let byl turnajovým ředitelem a hlavním rozhodčím Czech PGA Tour. V roce 2012 řídil World University Golf Championship (ředitel turnaje a technický delegát International Golf Federation). Od roku 2016 je členem Sport Committee European Disabled Golf Association. V roce 2016 získal Zvláštní cenu partnerů ankety Golfista roku. Do jeho publikační činnosti patří mimo jiné „Příručka golfového rozhodčího“ a kapesní publikace pravidel časopisu ForGolf. Je spoluautorem oficiálního překladu Ilustrovaných pravidel R&A (edice 2008) a publikace Craiga Daviese a Vince DiSiai „Golf – Anatomie“ do češtiny.

JonMichael_1032016_02Michael Jon
Komentáře
20.9.Atlanta, Tour Championship
20.9.Vilamoura,Portugal Masters
21.9.Almaty,KazKazakhstan Open
24.9.Adendorf, Castanea Resort Champion
27.9.Kuala LumpSime Darby LPGA Malaysia
27.9.KaskádaMoneta Czech PGA Tour
TOPlist
Square Marsann 17. 9. – 27. 9. 2018