obarvení leva cast 4. 4. 2018
obarveni prava cast 4. 4. 2018
obarveni top 4. 4. 2018

Pravidlová poradna s Michaelem Jonem

Stopy od traktoru mimo fairway 2

A A A

Dobrý den,
dík za impuls, který mě přivedl k dalšímu studiu Pravidel! Úplně moudrý z toho ale nejsem, takže si prosím ještě o následující porady:

1) Snad jen jednoznačné upřesnění:Pokud jsou stopy od traktoru prohlášeny za půdu v opravě (v Místních pravidlech jsem to nikdy neviděl), pak je od nich možné čerpat úlevu kdekoliv v poli mimo vodní překážky. Pojem "fairway" není rozlišující. Je to tak nebo jsem něco přehlédl?

2) Stopy od traktoru jako i jiné cesty-necesty v praxi golfisty trápí. Je oprávněné je považovat za nepohyblivé závady - je to přece cosi uměle vytvořeného (vyrytého, vyježděného - bez toho by zde byl nenarušený povrch s odpovídající výškou porostu)? Pak by byl nárok na beztrestnou úlevu bez ohledu na prohlášení Soutěžního výboru (opět mimo "vody")...

3) Když už je zmíněná fairway... Není někde skryta její definice a definice, kdy je na ní míč, když v praxi jsou situace, kdy se to hodí? Třeba při zabořeném míči v průchodu roughem (gagoš z odpaliště za vlhka a je to) by se měl hráč jít napřed přesvědčit, zda průchod je sekán na výšku farwaye, protože kdyby byl na výšku 1st cutu / semiroughu, na úlevu nemá nárok, že?

4) Fairway kromě minulého případu je také často používaná jako vyčleněná plocha, kde musí skončit míček ve vložené soutěži "Longest drive". Je na ní míček, když se jí dotýká nebo ne?

5) A co když je hráč "delší" než se počítá? Stalo se mi, že na Olšových vratech byl "longest" vypsán na jamce č.3 a míček mi doběhl mezi strom, vodu a green evidentně dále, než končila fairway? Je toto řešeno nějakým doporučením pravidel pro vložené soutěže (hledal jsem, nenašel)?

Dík, omlouvám se, že jsem toho navymýšlel tolik a neskývám, že se na odpovědi těším. Jsem přesvědčen, že si poradny golfový lid velmi váží, byť se obecně říká, že tomu u statků nabytých zadarmo není!
Pavel Novák

Odpověď na dotaz


Dobrý večer Pavle
Je to docela kláda tak jdeme na věc:

ad 1) upřesnění týkající se kolejí od traktoru může naprosto klidně znít pouze pro fairway, nikoliv pro rough - záleží jen na libovůli Soutěžního váboru. Ne nadarmo se hřiště na turnaje vyšších tříd připravují dva i více dní, aby se všechny tyto situace v klidu daly posoudit a rozhodnotu před hrou jejich označení a definice.

ad 2) není oprávněné je považovat za nepohyblivé závady. Jedině mají li zpevněný (umělý) povrch. Možná za půdu v abnormálním stavu, ale jak říkám, nikdy ne automaticky a bez ohledu na prohlášení Soutěžního výboru. Koneckonců Soutěžní výbor má svaté právo prohlásit jakoukoliv nepohyblivou závadu za nedílnou součást hřiště, takže ani v případě závady by takhle jednoduše nefungovalo.

ad 3) fairway nemá svoji pravidlovou definici, protože vzdělaní golfisté vědí, co je to fairway. Co se týká zabořeného míče na nízko sekané ploše (= fairwayi), pak v Pravidle 25-2 je to krásně popsáno; Nízko sekanou plochou se rozumí každá část hřiště, včetně průchodů vyšší travou (rough), posečená na výšku dráhy (fairway) nebo níže.

ad 4) míček je na fairwayi, když se jí dotýká

ad 5) pravidla "vloženek" určuje pořadatel

Díky za sadu otázek a přeji hezkou hru.



Pokud tento dotaz neobsahuje odpověď toho co jste hledali, zeptejte se sami v poradně!

« Předchozí dotazNásledující dotaz »



« zpět do poradny


Na Vaše dotazy o pravidlech odpovídá Michael Jon, který je rozhodčím s mezinárodní licencí. V roce 2007 složil zkoušky na R&A Referees School v StAndrews, v roce 2014 tento úspěch zopakoval na Tournament Administrators and Referees School tamtéž, když reprezentoval PGAs of Europe.

Je prvním (a zatím jediným) Čechem a rozhodčím z postkomunistické Evropy vůbec, který se dostal do elitního výběru nejvyšší profesionální série. Od roku 2012 pracuje pro Ladies European Tour a je stálým členem Sport Department LET a v prosinci roku 2016 dosáhl počet turnajů LET, na kterých se podílel, čísla 50. Soudcoval třikrát RICOH Women’s British Open, dvakrát Major LPGA – EVIAN Championship a v roce 2015 nechyběla ani největší premiéra při Solheim Cupu, včetně juniorského.
Na bugyně seděl na European Tour 2009, 2010 a 2011 v Čeladné a 2014, 2015 a 2016 na Albatrossu i při European Senior Tour 2008 – 2011 na Casa Serena (zde byl také oficiálním startérem turnaje), na seznamu má i sedm turnajů European Challenge Tour.
Po čtyřech letech, kdy byl členem týmu rozhodčích PGAs of Europe, se v lednu roku 2017 stal turnajovým ředitelem této organizace a premiéru si odbyl při PGA’s of Europe Fourball Championship.
Jako rozhodčí pracoval na turnajích R&A (The Open Local Qualifier), PGA Tour de Espana, Alps Tour a EPD Tour. Devět let byl turnajovým ředitelem a hlavním rozhodčím Czech PGA Tour. V roce 2012 řídil World University Golf Championship (ředitel turnaje a technický delegát International Golf Federation). Od roku 2016 je členem Sport Committee European Disabled Golf Association. V roce 2016 získal Zvláštní cenu partnerů ankety Golfista roku. Do jeho publikační činnosti patří mimo jiné „Příručka golfového rozhodčího“ a kapesní publikace pravidel časopisu ForGolf. Je spoluautorem oficiálního překladu Ilustrovaných pravidel R&A (edice 2008) a publikace Craiga Daviese a Vince DiSiai „Golf – Anatomie“ do češtiny.

JonMichael_1032016_02Michael Jon
Komentáře
19.4.San AntoniValero Texas Open
19.4.Rabat, MarTrophee Hassan II
19.4.Greater LoHugel-JTBC Championship
19.4.MarokoLallam Meryem Cup
20.4.Antalya,TuTurkish Airlines Challen
23.4.MstěticeCzech Pro-Am
TOPlist
Square 300 Olomouc 9. 4. 2018