DRFG – left
DRFG – right
DRFG – top

Pravidlová poradna s Michaelem Jonem

Tazko hratelna lopta, pritom jedna noha na ceste

A A A

Dobry den,
realna situacia z tohto vikendu.

Spoluhrac sa nepodarenym odpalom dostal na zeleny ostrovcek (2x4m), kde sa krizuju cesticky. Lopticka nelezala dobre, na nejakych brectanoch, ci inych listoch, trosku zapadnuta, ale bolo ju vidiet a nic nebranilo svihu. Na zvysku ostrovceka boli aj nizke kriky a hlbsi brectan. Velka sanca ju nepodarenym uderom dostat hlbsie.

Pri zaujati postoja by vsak hrac stal jednou nohou na cesticke - nepohyblivej zavade. Ak by lopta bola dobre hratelna, tak by nasledovala jasna ulava od cesty a da sa vydropovat na ine hratelne miesto "zadarmo". Ak by lopta bola uplne nehratelna, napr. pod nejakym korenom, tak na zaklade poznamky v pravidle o zavadach, by nebolo mozne beztrestnu ulavu zobrat. To su jasne pripady.

(1) Profik, alebo hrac s nizkym HCP by tuto vsak loptu urcite hral, lebo dobrym uderom bola vyseknutelna. Marshal sa vsak spytal toho spoluhraca s vysokym HCP, ci by loptu hral, ak by tam nebola cesta. On odpovedal, ze nie. Marshal povedal, ze potom nemoze brat ulavu od cesty a nech sa vydropuje s jednou trestnou. Bolo to spravne?

(2) Keby sa tam dostala lopta mne, tak by to bolo este viac na hrane. Ak by som potreboval trochu zariskovat, tak by som to skutocne hral wedgkou, lebo ocakavanych 20-30 metrov by znamenalo, ze dalsou ranou mozem na green. Takze v tomto pripade asi mam narok na beztrestnu ulavu?

(3) Ale ak by mi uz o vysledok neslo, alebo by som bol spokojny s 1 SF, tak by som to radsej asi nehral. Mam narok na beztrestnu ulavu aj v takomto pripade, kedze lopta pre mna nebola nehratelna - proste by som si povedal, ze teraz by som ju asi nehral, ale viem si predstavit situaciu, kedy by som ju hral, takze beriem ulavu od cesty?

Dakujem,
Peto

Odpověď na dotaz


Peto dobrý den
Rozhodnutí maršála je irelevantní v případě, že to nebyl rozhodčí turnaje. To musíme říct hned na úvod.

1) Každopádně byl maršál velice korektní a postupoval sice přísně ale spravedlivě podle výjimky a) v Pravidle 24-2.

2) a 3) Pokud v zahrání rány normálním směrem a při normálním postoji nebránil strom, keř, pařez... pak bych Vám v takovém případě bez problémů povolil beztrestnou úlevu.

Já děkuji za otázku. Hezkou hru!



Pokud tento dotaz neobsahuje odpověď toho co jste hledali, zeptejte se sami v poradně!

« Předchozí dotazNásledující dotaz »



« zpět do poradny


Na Vaše dotazy o pravidlech odpovídá Michael Jon, který je rozhodčím s mezinárodní licencí. V roce 2007 složil zkoušky na R&A Referees School v StAndrews, v roce 2014 tento úspěch zopakoval na Tournament Administrators and Referees School tamtéž, když reprezentoval PGAs of Europe.

Je prvním (a zatím jediným) Čechem a rozhodčím z postkomunistické Evropy vůbec, který se dostal do elitního výběru nejvyšší profesionální série. Od roku 2012 pracuje pro Ladies European Tour a je stálým členem Sport Department LET a v prosinci roku 2016 dosáhl počet turnajů LET, na kterých se podílel, čísla 50. Soudcoval třikrát RICOH Women’s British Open, dvakrát Major LPGA – EVIAN Championship a v roce 2015 nechyběla ani největší premiéra při Solheim Cupu, včetně juniorského.
Na bugyně seděl na European Tour 2009, 2010 a 2011 v Čeladné a 2014, 2015 a 2016 na Albatrossu i při European Senior Tour 2008 – 2011 na Casa Serena (zde byl také oficiálním startérem turnaje), na seznamu má i sedm turnajů European Challenge Tour.
Po čtyřech letech, kdy byl členem týmu rozhodčích PGAs of Europe, se v lednu roku 2017 stal turnajovým ředitelem této organizace a premiéru si odbyl při PGA’s of Europe Fourball Championship.
Jako rozhodčí pracoval na turnajích R&A (The Open Local Qualifier), PGA Tour de Espana, Alps Tour a EPD Tour. Devět let byl turnajovým ředitelem a hlavním rozhodčím Czech PGA Tour. V roce 2012 řídil World University Golf Championship (ředitel turnaje a technický delegát International Golf Federation). Od roku 2016 je členem Sport Committee European Disabled Golf Association. V roce 2016 získal Zvláštní cenu partnerů ankety Golfista roku. Do jeho publikační činnosti patří mimo jiné „Příručka golfového rozhodčího“ a kapesní publikace pravidel časopisu ForGolf. Je spoluautorem oficiálního překladu Ilustrovaných pravidel R&A (edice 2008) a publikace Craiga Daviese a Vince DiSiai „Golf – Anatomie“ do češtiny.

JonMichael_1032016_02Michael Jon
Komentáře
TOPlist
Square 300 Šípková 25. 9. – 8. 10. 2017