DRFG – left
DRFG – right
DRFG – top

Pravidlová poradna s Michaelem Jonem

Označování polohy míče před dropováním

A A A

Dobrý den,

měli jsme na turnaji spor, jaké polohy se povinně MUSÍ označovat před dropováním například z půdy v opravě - původní poloha, nejbližší místo úlevy, vzdálenost jedné hole? Musím týčkovat příslušná místa třeba u vody, když nikdo neví přesně, kde míč překročil hranice?

Co když po spuštění míče protihráč místo zpochybní? Můžu beztrestně dropovat znovu, tam kde s tím souhlasí?

Díky
Blanka

Odpověď na dotaz


Zajímavá sada dotazů

1) polohu míče hráč musí označit pouize tehdy, když bude míč po jeho zvednutí vracet na původní místo. Jinak nemusí! na druhou stranu učím například profesionály a hráče při klubových besedách polohu míče nebo místo, kudy míč naposledy vletěl do vodní překážky značit, byť to Pravidla nevyžadují. Jde o to, že některé věci nepsané v Pravidlech jsou hráčské a dávají najevo to, že dotyčný přistupuje ke všemu poctivě svědomitě a nemá co skrývat. Důležité je, aby po spuštění míče dopadl tam, kam to vyžaadují Pravidla a aby jeho následující poloha v klidu odpovídala tomu, že je ve hře a že není třeba spuštění opakovat (blíž jamce, opětovné překážení, zakutálel se dál, než na dvě hole.......)

2) Když spoluhráč místo zpochybní, je třeba všechno dodatečně přeměřit. pokud vše vyhovuje, nic se neopakuje. Pokud byl míč spuštěn nesprávně nebo na nesprávné místo, pak vždy hráč smí beztrestně v souladu s Pravidlem 20-6 opakovat spuštění nebo umístění míče, jinak by se vystavil trestu dvou trestných ran za hru z nesprávného místa.

Blanko nemáte za co děkovat.



Pokud tento dotaz neobsahuje odpověď toho co jste hledali, zeptejte se sami v poradně!

« Předchozí dotazNásledující dotaz »



« zpět do poradny


Na Vaše dotazy o pravidlech odpovídá Michael Jon, který je rozhodčím s mezinárodní licencí. V roce 2007 složil zkoušky na R&A Referees School v StAndrews, v roce 2014 tento úspěch zopakoval na Tournament Administrators and Referees School tamtéž, když reprezentoval PGAs of Europe.

Je prvním (a zatím jediným) Čechem a rozhodčím z postkomunistické Evropy vůbec, který se dostal do elitního výběru nejvyšší profesionální série. Od roku 2012 pracuje pro Ladies European Tour a je stálým členem Sport Department LET a v prosinci roku 2016 dosáhl počet turnajů LET, na kterých se podílel, čísla 50. Soudcoval třikrát RICOH Women’s British Open, dvakrát Major LPGA – EVIAN Championship a v roce 2015 nechyběla ani největší premiéra při Solheim Cupu, včetně juniorského.
Na bugyně seděl na European Tour 2009, 2010 a 2011 v Čeladné a 2014, 2015 a 2016 na Albatrossu i při European Senior Tour 2008 – 2011 na Casa Serena (zde byl také oficiálním startérem turnaje), na seznamu má i sedm turnajů European Challenge Tour.
Po čtyřech letech, kdy byl členem týmu rozhodčích PGAs of Europe, se v lednu roku 2017 stal turnajovým ředitelem této organizace a premiéru si odbyl při PGA’s of Europe Fourball Championship.
Jako rozhodčí pracoval na turnajích R&A (The Open Local Qualifier), PGA Tour de Espana, Alps Tour a EPD Tour. Devět let byl turnajovým ředitelem a hlavním rozhodčím Czech PGA Tour. V roce 2012 řídil World University Golf Championship (ředitel turnaje a technický delegát International Golf Federation). Od roku 2016 je členem Sport Committee European Disabled Golf Association. V roce 2016 získal Zvláštní cenu partnerů ankety Golfista roku. Do jeho publikační činnosti patří mimo jiné „Příručka golfového rozhodčího“ a kapesní publikace pravidel časopisu ForGolf. Je spoluautorem oficiálního překladu Ilustrovaných pravidel R&A (edice 2008) a publikace Craiga Daviese a Vince DiSiai „Golf – Anatomie“ do češtiny.

JonMichael_1032016_02Michael Jon
Komentáře
TOPlist
Square 300 Šípková 25. 9. – 8. 10. 2017