Pravidlová poradna s Michaelem Jonem

Ještě jednou hrábě

A A A

Michale narážíte v odpovědi na míč na hrábích na nemožnost míč umístit v bankru. Nám se tahle příhoda stala vloni. Hrábě byly těsně u okraje a míč se pak kutálel pořád dolů. Tak jsme přivřeli oči a majitelka si ho trochu přitlačila. Asi to nebylo moc správně ale přišlo nám to fér... Přeji hezký den, Hanka.

Odpověď na dotaz



Dobrý den Hanko

Ano, přesně tenhle případ jsem měl na mysli - míček přijede k bunkeru, převalí se přes okraj a zůstane viset na hrábích, které byly odloženy hned za ořezem. Hráč(ka) pak zvedne hrábě a míček sklouzne na dno bunkeru.

Další případ pro Rozhodnutí. Konkrétně Rozhodnutí 20-3d/2. Pokud hráč není schopen míč umístit zpět, pak má dvě možnosti. Buď s jednou trestnou ránou podle Pravidla 28a (nehratelný míč) dropnout míč co nejblíž místu, odkud do bunkeru zahrál, nebo po právu a cti - pravidlo 1-4 - bohužel rovněž S JEDNOU TRESTNOU RÁNOU dropnout míč mimo bunker na spojnici jamka, místo, kde míč v bunkeru ležel a to jakkoliv daleko dozadu.

Tady je přesně vidět, co můžou špatně pohozené hrábě v bunkeru napáchat za škodu. A co si pak na kom vezmete, že...

Také z Vašeho dotazu vyplývá, že jste nepostupovaly(i) pravidlově správně. Ve stejném Rozhodnutí totiž stojí, že nic neopravňuje hráče k tomu, aby míč v bunkeru zatlačil do písku...

Tak si na to příště dejte pozor... ;o)

Pokud tento dotaz neobsahuje odpověď toho co jste hledali, zeptejte se sami v poradně!

« Předchozí dotazNásledující dotaz »



« zpět do poradny


Na Vaše dotazy o pravidlech odpovídá Michael Jon, který je rozhodčím s mezinárodní licencí. V roce 2007 složil zkoušky na R&A Referees School v StAndrews, v roce 2014 tento úspěch zopakoval na Tournament Administrators and Referees School tamtéž, když reprezentoval PGAs of Europe.

Je prvním (a zatím jediným) Čechem a rozhodčím z postkomunistické Evropy vůbec, který se dostal do elitního výběru nejvyšší profesionální série. Od roku 2012 pracuje pro Ladies European Tour a je stálým členem Sport Department LET a v prosinci roku 2016 dosáhl počet turnajů LET, na kterých se podílel, čísla 50. Soudcoval třikrát RICOH Women’s British Open, dvakrát Major LPGA – EVIAN Championship a v roce 2015 nechyběla ani největší premiéra při Solheim Cupu, včetně juniorského.
Na bugyně seděl na European Tour 2009, 2010 a 2011 v Čeladné a 2014, 2015 a 2016 na Albatrossu i při European Senior Tour 2008 – 2011 na Casa Serena (zde byl také oficiálním startérem turnaje), na seznamu má i sedm turnajů European Challenge Tour.
Po čtyřech letech, kdy byl členem týmu rozhodčích PGAs of Europe, se v lednu roku 2017 stal turnajovým ředitelem této organizace a premiéru si odbyl při PGA’s of Europe Fourball Championship.
Jako rozhodčí pracoval na turnajích R&A (The Open Local Qualifier), PGA Tour de Espana, Alps Tour a EPD Tour. Devět let byl turnajovým ředitelem a hlavním rozhodčím Czech PGA Tour. V roce 2012 řídil World University Golf Championship (ředitel turnaje a technický delegát International Golf Federation). Od roku 2016 je členem Sport Committee European Disabled Golf Association. V roce 2016 získal Zvláštní cenu partnerů ankety Golfista roku. Do jeho publikační činnosti patří mimo jiné „Příručka golfového rozhodčího“ a kapesní publikace pravidel časopisu ForGolf. Je spoluautorem oficiálního překladu Ilustrovaných pravidel R&A (edice 2008) a publikace Craiga Daviese a Vince DiSiai „Golf – Anatomie“ do češtiny.

JonMichael_1032016_02Michael Jon
Komentáře
TOPlist
Squaree 300
Square 300 Daily Fitness od 4. 3. 2019