obarvení leva cast 4. 4. 2018
obarveni prava cast 4. 4. 2018
obarveni top 4. 4. 2018

Pravidlová poradna s Michaelem Jonem

Dropování 2

A A A

Dobrý den,
v odpovědi na dotaz k dropování ze 17.3.2011 jsi uvedl:
"Bohužel při využití úlevy v případě nehratelného míče není možné dropovat beztrestně v případě, že se po dropu míč zakutálí znovu do nehratelné pozice."

Podle pravidla 20-2 c. (V):
"Míč musíme beztrestně spustit znovu, jestliže se:
...
zakutálí do polohy, v níž dochází ke stejnému překážení, od jakého hráč využil úlevu ..."
Co z toho je tedy správně? Nebo co jsem nepochopil?

A ještě jeden dotaz, asi triviální, ale nenašel jsem jasnou odpověď:
Spuštění míče na vzdálenost dvou holí. Znamená to, že místo, kde se míč po spuštění zastaví, nesmí být od původní polohy míče vzdáleno víc než o dvě hole? (Samozřejmě ne blíže k jamce.) Anebo že místo, kde se spuštěný míč poprvé dotkne půdy, nesmí být od původní polohy vzdáleno o víc než 2 hole, a míč se může zastavit i dál?

Děkuji,
Tomáš

Odpověď na dotaz


Tomáši dobrý den.
K prvnímu dílu příběhu - stačí jenom správně a všechno přečíst;
Pravidlo 20-2c - doplním text za Vaše tečky;
zakutálí do polohy, v níž dochází ke stejnému překážení, od jakého hráč využil úlevu podle Pravidla 24-2b (nepohyblivá závada), Pravidla 25-1 (půda v abnormálním stavu), Pravidla 25-3 (nesprávné jamkoviště) nebo Místního pravidla (Pravidlo 33-8a), a zastaví se tam nebo se zakutálí zpět do díry po dopadu, odkud byl zvednut podle Pravidla 25-2 (zabořený míč);
O nehratelném míči - Pravidlo 28 - není nikde ani slovo. Takže platí moje vysvětlení. Nešlo o žádné opakované překážení ale o jiný pravidlový případ, ve kterém hráč, po špatném dropu, nemá nárok beztrestně drop opakovat.

Druhá část příběhu:
Vezmeme si například Pravidlo 26-1, kde hráč smí při využití úlevy od vodní překážky spustit míč do vzdálenosti dvou holí od místa, kde míč naposledy překročil její hranici. Zároveň při dropování platí Pravidlo 20-2c (vi), ze kterého vyplývá, že pokud se míč nezakutálí dál než do vzdálenosti dvou holí od místa, kde se poprvé dotknul země, pak ho hráč musí hrát, protože vše vyhovuje a míč je ve hře.
Teoreticky tedy hráč dropne míč správně na samotnou hranici výseče (2 hole) a míč se odkutálí tak, že ještě splňuje ty další dvě hole podle Pravidla 20-2c, hráč pak hraje vlastně skoro ve vzdálenosti čtyř holí od místa, kde míč překročil naposledy hranici vodní překážky.

Snad se v tom vyznáte. Díky za dotaz.



Pokud tento dotaz neobsahuje odpověď toho co jste hledali, zeptejte se sami v poradně!

« Předchozí dotazNásledující dotaz »



« zpět do poradny


Na Vaše dotazy o pravidlech odpovídá Michael Jon, který je rozhodčím s mezinárodní licencí. V roce 2007 složil zkoušky na R&A Referees School v StAndrews, v roce 2014 tento úspěch zopakoval na Tournament Administrators and Referees School tamtéž, když reprezentoval PGAs of Europe.

Je prvním (a zatím jediným) Čechem a rozhodčím z postkomunistické Evropy vůbec, který se dostal do elitního výběru nejvyšší profesionální série. Od roku 2012 pracuje pro Ladies European Tour a je stálým členem Sport Department LET a v prosinci roku 2016 dosáhl počet turnajů LET, na kterých se podílel, čísla 50. Soudcoval třikrát RICOH Women’s British Open, dvakrát Major LPGA – EVIAN Championship a v roce 2015 nechyběla ani největší premiéra při Solheim Cupu, včetně juniorského.
Na bugyně seděl na European Tour 2009, 2010 a 2011 v Čeladné a 2014, 2015 a 2016 na Albatrossu i při European Senior Tour 2008 – 2011 na Casa Serena (zde byl také oficiálním startérem turnaje), na seznamu má i sedm turnajů European Challenge Tour.
Po čtyřech letech, kdy byl členem týmu rozhodčích PGAs of Europe, se v lednu roku 2017 stal turnajovým ředitelem této organizace a premiéru si odbyl při PGA’s of Europe Fourball Championship.
Jako rozhodčí pracoval na turnajích R&A (The Open Local Qualifier), PGA Tour de Espana, Alps Tour a EPD Tour. Devět let byl turnajovým ředitelem a hlavním rozhodčím Czech PGA Tour. V roce 2012 řídil World University Golf Championship (ředitel turnaje a technický delegát International Golf Federation). Od roku 2016 je členem Sport Committee European Disabled Golf Association. V roce 2016 získal Zvláštní cenu partnerů ankety Golfista roku. Do jeho publikační činnosti patří mimo jiné „Příručka golfového rozhodčího“ a kapesní publikace pravidel časopisu ForGolf. Je spoluautorem oficiálního překladu Ilustrovaných pravidel R&A (edice 2008) a publikace Craiga Daviese a Vince DiSiai „Golf – Anatomie“ do češtiny.

JonMichael_1032016_02Michael Jon
Komentáře
19.4.San AntoniValero Texas Open
19.4.Rabat, MarTrophee Hassan II
19.4.Greater LoHugel-JTBC Championship
19.4.MarokoLallam Meryem Cup
20.4.Antalya,TuTurkish Airlines Challen
23.4.MstěticeCzech Pro-Am
TOPlist
Square 300 Olomouc 9. 4. 2018