Mladé Buky obarvení od 20. 8. 2018
obarvení Mladé Buky od 20. 8. 2018 pravá
obarvení Mladé Buky top od 20. 8. 2018

Pravidlová poradna s Michaelem Jonem

Dropovanie na mieste predchadzajuceho uderu

A A A

Dobry den,
ako kazdy golfista, dostal som sa do situacie, ked po nepodarenom udere z fairwaye (aut, nehratelna lopta, voda...) som si vybral moznost hrat z povodneho miesta. Avsak pri svojom predchadzajucom udere som urobil znacnu "skodu" na ihrisku, cize velky divot (rizek), alebo este horsie len som rozprskol travu bez riadneho divotu, co je prakticky neopravitelne.

Pravidla hovoria, ze dropovat je nutne co najblizsie miestu predchadzajuceho uderu, ktore je teraz jasne identifikovatelne.
(i) Mozem si pred dropovanim upravit divot vratanie jeho zasliapnutia, kedze lopta nie je v hre alebo tym porusim 13-2?
(ii) Bez ohladu na predchadzajucu otazku, musim dropovat uplne presne presne na ten divot, ked takto je najvacsia sanca, ze lopta mi skonci v/na divote? Nejaka prakticka rada ako nehrat z divotu, ak naozaj musim dropovat presne na divot? Aj ked vacsina ludi si to vzdy nejako zle vymeria a zasadne ten divot "nahodou netrafia..." :-)
(iii) Pri dropovani asi nemozem pouzit na ulahcenie 20-3b, kedze to je o umiestnovani lopty, nie o dropovani?
Dakujem,
Peto

Odpověď na dotaz


Dobrý den Peťo
Projdeme si odpovědi na Vaše otázky ve stejném sledu jako padly.

ad i - Rozhodnutí 13-2/4.5 upřesňuje, že pokud hráč netušil, že bude znovu dropovat na původním místě a předtím vrátil zpět svůj řízek a třeba i další v dané oblasti, pak nebude trestán pro porušení Pravidla 13-2. Pokud tedy ví, že bude z této oblasti znovu hrát, pak za vrácení divotu obdrží dvě trestné rány. Právě tak dostane dvě pokud vrátí řízek (řízky) před dropnutím provizorního míče.
ad ii - Myslím si, že netrefit přesně díru po řízku není nic nenormálního. Tedy pokud to není drop dva metry od díry v zemi do semiroughu místo do roughu. Na druhou stranu je naprosto normální, že se dropnete vedle řízku a míč skončí neomylně v něm. Pokud tedy míč dopadne do řízku a zůstane v něm, hraje se jak leží. Pokud míč dopadne do řízku a vyskočí a nezastaví se blíž jamce, hraje se jak leží, pokud míč dopadne těsně vedle řízku a zastaví se v něm, hraje se jak leží, pokud dopadne těsně vedle řízku a odkutálí se dál od něj (ne blíž jamce atd. ...) hraje se jak leží.
ad iii - Přesně tak, nemůžete.

Peťo nemáte za co a hezkou hru.



Pokud tento dotaz neobsahuje odpověď toho co jste hledali, zeptejte se sami v poradně!

« Předchozí dotazNásledující dotaz »



« zpět do poradny


Na Vaše dotazy o pravidlech odpovídá Michael Jon, který je rozhodčím s mezinárodní licencí. V roce 2007 složil zkoušky na R&A Referees School v StAndrews, v roce 2014 tento úspěch zopakoval na Tournament Administrators and Referees School tamtéž, když reprezentoval PGAs of Europe.

Je prvním (a zatím jediným) Čechem a rozhodčím z postkomunistické Evropy vůbec, který se dostal do elitního výběru nejvyšší profesionální série. Od roku 2012 pracuje pro Ladies European Tour a je stálým členem Sport Department LET a v prosinci roku 2016 dosáhl počet turnajů LET, na kterých se podílel, čísla 50. Soudcoval třikrát RICOH Women’s British Open, dvakrát Major LPGA – EVIAN Championship a v roce 2015 nechyběla ani největší premiéra při Solheim Cupu, včetně juniorského.
Na bugyně seděl na European Tour 2009, 2010 a 2011 v Čeladné a 2014, 2015 a 2016 na Albatrossu i při European Senior Tour 2008 – 2011 na Casa Serena (zde byl také oficiálním startérem turnaje), na seznamu má i sedm turnajů European Challenge Tour.
Po čtyřech letech, kdy byl členem týmu rozhodčích PGAs of Europe, se v lednu roku 2017 stal turnajovým ředitelem této organizace a premiéru si odbyl při PGA’s of Europe Fourball Championship.
Jako rozhodčí pracoval na turnajích R&A (The Open Local Qualifier), PGA Tour de Espana, Alps Tour a EPD Tour. Devět let byl turnajovým ředitelem a hlavním rozhodčím Czech PGA Tour. V roce 2012 řídil World University Golf Championship (ředitel turnaje a technický delegát International Golf Federation). Od roku 2016 je členem Sport Committee European Disabled Golf Association. V roce 2016 získal Zvláštní cenu partnerů ankety Golfista roku. Do jeho publikační činnosti patří mimo jiné „Příručka golfového rozhodčího“ a kapesní publikace pravidel časopisu ForGolf. Je spoluautorem oficiálního překladu Ilustrovaných pravidel R&A (edice 2008) a publikace Craiga Daviese a Vince DiSiai „Golf – Anatomie“ do češtiny.

JonMichael_1032016_02Michael Jon
Komentáře
18.10.SotograndeAndalucia Valderrama Mas
18.10.Shanghai, TBA
25.10.Shanghai, WGC - HSBC Champions
25.10.New TaipeiSwinging Skirts LPGA Tai
25.10.Al KhaimahRas Al Khaimah, 2017 Gol
1.11.Antalya, TTurkis Airlines Open
TOPlist
Square 300 Šípková od 8. 10. 2018