Mladé Buky obarvení od 20. 8. 2018
obarvení Mladé Buky od 20. 8. 2018 pravá
obarvení Mladé Buky top od 20. 8. 2018

Pravidlová poradna s Michaelem Jonem

13-4 zkoušet stav překážky

A A A

Tuším, že to byl Jim Furyk, na sklonku loňské sezony, kdo dostal jednu trestnou za to, že byl v bunkeru, rána se mu nepodařila, skončil opět v tom samém bunkeru, ale než stačil odehrát ten druhý úder poklidil po sobě písek po tom prvním úderu.
Jinými slovy zkoušel stav překážky. No zde bych potřeboval poradit jak je to s pravidly. Jednak je to "zakázaný úkon" a jednak jsou za to trestné dvě. Ale hned na další stránce jsou napsány Vyjímky kde v bodě 2 je přesně popsána tato situace kde je to povoleno. Cožpak profíci na PGA mají jiná pravidla? :) nebo byla od té doby revidována? :)
nějak mě to pořád nejde do hlavy.
Děkuji za vysvětlení.

Odpověď na dotaz


Chyba bude možná někde jinde. Tak, jak je případ popsán, neměl Jim Furyk šanci dostat jednu trestnou ránu. Buď dvě, nebo za něco jiného (dvojdotyk...?). Hráč smí, jak píšete, v souladu s Výjimkou 2, kterou najdeme za Pravidlem 13-4, Míč v překážce; Zakázané úkony uhladit v takovém případě (Furyk viz v dotazu) písek:
Jestliže poté, co hráč zahrál ránu, je míč stále v dané překážce nebo pokud byl z dané překážky zvednut a může být spuštěn nebo umístěn zpět do dané překážky, smí hráč uhladit písek nebo půdu v překážce jen do té míry, aby neporušil Pravidlo 13-2 s ohledem na svou příští ránu. Pokud je míč po odehrání rány mimo danou překážku, může hráč uhladit písek nebo půdu v překážce libovolně.
Pro vysvětlení - s ohledem na svou příští ránu znamená například uhrabat písek po předchozí ráně a tu další hrát přes toto uhrabané místo. Profesionálové nemají jiná Pravidla a nebyla revidována. Buď nebyl správně pochopen výklad pravidlového excesu, nebo komentátoři svedli diváky na scestí, když nesprávně okomentovali situaci, nebo mohlo (nepravděpodobné, ale stane se i to) dojít k pochybení rozhodčího. Mohl bych poslat otázku na Tylera Dennise, ale musel bych mít k dispozici konkrétní turnaj, hráče a ještě lépe i kolo.

Není zač.



Pokud tento dotaz neobsahuje odpověď toho co jste hledali, zeptejte se sami v poradně!

« Předchozí dotazNásledující dotaz »



« zpět do poradny


Na Vaše dotazy o pravidlech odpovídá Michael Jon, který je rozhodčím s mezinárodní licencí. V roce 2007 složil zkoušky na R&A Referees School v StAndrews, v roce 2014 tento úspěch zopakoval na Tournament Administrators and Referees School tamtéž, když reprezentoval PGAs of Europe.

Je prvním (a zatím jediným) Čechem a rozhodčím z postkomunistické Evropy vůbec, který se dostal do elitního výběru nejvyšší profesionální série. Od roku 2012 pracuje pro Ladies European Tour a je stálým členem Sport Department LET a v prosinci roku 2016 dosáhl počet turnajů LET, na kterých se podílel, čísla 50. Soudcoval třikrát RICOH Women’s British Open, dvakrát Major LPGA – EVIAN Championship a v roce 2015 nechyběla ani největší premiéra při Solheim Cupu, včetně juniorského.
Na bugyně seděl na European Tour 2009, 2010 a 2011 v Čeladné a 2014, 2015 a 2016 na Albatrossu i při European Senior Tour 2008 – 2011 na Casa Serena (zde byl také oficiálním startérem turnaje), na seznamu má i sedm turnajů European Challenge Tour.
Po čtyřech letech, kdy byl členem týmu rozhodčích PGAs of Europe, se v lednu roku 2017 stal turnajovým ředitelem této organizace a premiéru si odbyl při PGA’s of Europe Fourball Championship.
Jako rozhodčí pracoval na turnajích R&A (The Open Local Qualifier), PGA Tour de Espana, Alps Tour a EPD Tour. Devět let byl turnajovým ředitelem a hlavním rozhodčím Czech PGA Tour. V roce 2012 řídil World University Golf Championship (ředitel turnaje a technický delegát International Golf Federation). Od roku 2016 je členem Sport Committee European Disabled Golf Association. V roce 2016 získal Zvláštní cenu partnerů ankety Golfista roku. Do jeho publikační činnosti patří mimo jiné „Příručka golfového rozhodčího“ a kapesní publikace pravidel časopisu ForGolf. Je spoluautorem oficiálního překladu Ilustrovaných pravidel R&A (edice 2008) a publikace Craiga Daviese a Vince DiSiai „Golf – Anatomie“ do češtiny.

JonMichael_1032016_02Michael Jon
Komentáře
20.9.Atlanta, Tour Championship
20.9.Vilamoura,Portugal Masters
21.9.Almaty,KazKazakhstan Open
24.9.Adendorf, Castanea Resort Champion
27.9.Kuala LumpSime Darby LPGA Malaysia
27.9.KaskádaMoneta Czech PGA Tour
TOPlist
Square Marsann 17. 9. – 27. 9. 2018