DRFG – left
DRFG – right
DRFG – top

Pravidlová poradna s Michaelem Jonem

Hra nesprávným míčem

A A A

Dobrý den,
nedříve bych rád vyjádřil své nadšení a chválu pravidlové poradně, kde vtipně a hlavně fundovaně odpovídáte na dotazy....a že to jsou kolikrát dost kuriózní a až neuvěřitelné situace, které mohou na hřišti nastat.

A teď k dotazu:....Spoluhráč ve fligtu (kterému jsem shodou okolností dělal zapisovatele) poslal ránu z odpaliště směr bunker, v bunkeru míček opravdu uviděl a provedl druhou ránu. Avšak poté zjistil, že jeho skutečný míček leží ještě o nějakých 20 m dále. Ten v bunkeru nepatřil nikomu z našeho flightu, ani nikomu z fligtu na protichůdné sousedící jamce - ta byla v tu dobu prázdná. Byl to prostě naprosto "bezprizorní" zapomenutý míček možná ještě z předešlého dne.
Můj názor byl tuto situaci řešit beztrestně (míček přece nikomu nepatřil....jen ve mě trochu hlodá v tomto případě pochybnost ohledně testování podmínek v bunkeru) a tak jsem to i zapsal do skorkarty s tím, že to po turnaji probereme s rozhodčím - ale stalo se to hned na 1.jamce a během těch dalších skoro pěti hodin hry jsme na to bohužel zapomněli - naše chyba. Ale zpětně by mě zajímalo, jak se správně mělo postupovat.

Děkuji, s pozdravem
Libor

Odpověď na dotaz


Libore i přes chválu v úvodu dotazu Vás musím zklamat...

Ať už je to míček Vašeho spoluhráče, míček hráče z jiného flightu nebo míček, který zůstal v bunkeru od loňských Vánoc, jednalo se o hru nesprávným míčem. Podle Pravidla 15-3 pak následuje jediný trest, a to hned dvě trestné rány.

Tak hezkou hru a pozor na cizí balony!



Pokud tento dotaz neobsahuje odpověď toho co jste hledali, zeptejte se sami v poradně!

« Předchozí dotazNásledující dotaz »



« zpět do poradny


Na Vaše dotazy o pravidlech odpovídá Michael Jon, který je rozhodčím s mezinárodní licencí. V roce 2007 složil zkoušky na R&A Referees School v StAndrews, v roce 2014 tento úspěch zopakoval na Tournament Administrators and Referees School tamtéž, když reprezentoval PGAs of Europe.

Je prvním (a zatím jediným) Čechem a rozhodčím z postkomunistické Evropy vůbec, který se dostal do elitního výběru nejvyšší profesionální série. Od roku 2012 pracuje pro Ladies European Tour a je stálým členem Sport Department LET a v prosinci roku 2016 dosáhl počet turnajů LET, na kterých se podílel, čísla 50. Soudcoval třikrát RICOH Women’s British Open, dvakrát Major LPGA – EVIAN Championship a v roce 2015 nechyběla ani největší premiéra při Solheim Cupu, včetně juniorského.
Na bugyně seděl na European Tour 2009, 2010 a 2011 v Čeladné a 2014, 2015 a 2016 na Albatrossu i při European Senior Tour 2008 – 2011 na Casa Serena (zde byl také oficiálním startérem turnaje), na seznamu má i sedm turnajů European Challenge Tour.
Po čtyřech letech, kdy byl členem týmu rozhodčích PGAs of Europe, se v lednu roku 2017 stal turnajovým ředitelem této organizace a premiéru si odbyl při PGA’s of Europe Fourball Championship.
Jako rozhodčí pracoval na turnajích R&A (The Open Local Qualifier), PGA Tour de Espana, Alps Tour a EPD Tour. Devět let byl turnajovým ředitelem a hlavním rozhodčím Czech PGA Tour. V roce 2012 řídil World University Golf Championship (ředitel turnaje a technický delegát International Golf Federation). Od roku 2016 je členem Sport Committee European Disabled Golf Association. V roce 2016 získal Zvláštní cenu partnerů ankety Golfista roku. Do jeho publikační činnosti patří mimo jiné „Příručka golfového rozhodčího“ a kapesní publikace pravidel časopisu ForGolf. Je spoluautorem oficiálního překladu Ilustrovaných pravidel R&A (edice 2008) a publikace Craiga Daviese a Vince DiSiai „Golf – Anatomie“ do češtiny.

JonMichael_1032016_02Michael Jon
Komentáře
TOPlist
Square 300 Šípková 25. 9. – 8. 10. 2017