obarvení leva cast 4. 4. 2018
obarveni prava cast 4. 4. 2018
obarveni top 4. 4. 2018

Pravidlová poradna s Michaelem Jonem

Praporková tyč

A A A

Dobrý den,
dnešního dne jsem se zúčastnila komerčního turnaje v Benátkách, šly jsme čtyři hráčky texas a opravdu jsme si to moc užívaly. Na jedné jamce k nám přišel místní marshal když jsme patovaly, měly jsme samozřejmě vyndanou praporkovou tyč, kterou jsme měly položenou na greenu, a u této praporkové tyče jsme měly ještě položené hole. A marsal nás napomenul, že praporková tyč musí být položená mimo green a hole na greenu nesmí ležet v žádném případě. A pokud jdeme turnaj a jde plný flight tak si máme praporkovou tyč předávat a vůbec né pokládat.
Můj dotaz tedy zní kam správně pokládat praporkovou tyč, a zda mohu odložit na green i hole, samozřejmě, že hole i praporková tyč jsou umístěny tak, aby nepomáhaly k určení dráhy patu (hůl položená v rafu se snadněji zapomene).

Děkuji
Lenka

Odpověď na dotaz


Dobrý den Lenko,
jak už to tak bývá, maršál měl a neměl pravdu zároveň. Pokládat tyč mimo green je skutečně nepsaný zákaon golfové etikety, stejně tak se to týká i holí. Vždyť foregreen je taky nízko sekaná plocha a jemu odložení holí a tyče neuškodí (byť věřím, že jste všechny čtyři pokládali tyč něžně a nikoliv jak to umí někteří hráči). Green je prostě posvátná půda.
Nicméně předávat si tyč a ne pokládat... To je pro mne novinka a neobstojí. Onby Vás ten samý maršál byl schopen za chvilku honit a říkat při tom: "Polož tu tyč a běž si přečíst ten putt ať na tebe nemusí nikdo čekat!". Ne ne, tyč na foregreen, hole k ní. To je nejlepší postup.

Lenko díky za dotaz a hezkou hru!



Pokud tento dotaz neobsahuje odpověď toho co jste hledali, zeptejte se sami v poradně!

« Předchozí dotazNásledující dotaz »



« zpět do poradny


Na Vaše dotazy o pravidlech odpovídá Michael Jon, který je rozhodčím s mezinárodní licencí. V roce 2007 složil zkoušky na R&A Referees School v StAndrews, v roce 2014 tento úspěch zopakoval na Tournament Administrators and Referees School tamtéž, když reprezentoval PGAs of Europe.

Je prvním (a zatím jediným) Čechem a rozhodčím z postkomunistické Evropy vůbec, který se dostal do elitního výběru nejvyšší profesionální série. Od roku 2012 pracuje pro Ladies European Tour a je stálým členem Sport Department LET a v prosinci roku 2016 dosáhl počet turnajů LET, na kterých se podílel, čísla 50. Soudcoval třikrát RICOH Women’s British Open, dvakrát Major LPGA – EVIAN Championship a v roce 2015 nechyběla ani největší premiéra při Solheim Cupu, včetně juniorského.
Na bugyně seděl na European Tour 2009, 2010 a 2011 v Čeladné a 2014, 2015 a 2016 na Albatrossu i při European Senior Tour 2008 – 2011 na Casa Serena (zde byl také oficiálním startérem turnaje), na seznamu má i sedm turnajů European Challenge Tour.
Po čtyřech letech, kdy byl členem týmu rozhodčích PGAs of Europe, se v lednu roku 2017 stal turnajovým ředitelem této organizace a premiéru si odbyl při PGA’s of Europe Fourball Championship.
Jako rozhodčí pracoval na turnajích R&A (The Open Local Qualifier), PGA Tour de Espana, Alps Tour a EPD Tour. Devět let byl turnajovým ředitelem a hlavním rozhodčím Czech PGA Tour. V roce 2012 řídil World University Golf Championship (ředitel turnaje a technický delegát International Golf Federation). Od roku 2016 je členem Sport Committee European Disabled Golf Association. V roce 2016 získal Zvláštní cenu partnerů ankety Golfista roku. Do jeho publikační činnosti patří mimo jiné „Příručka golfového rozhodčího“ a kapesní publikace pravidel časopisu ForGolf. Je spoluautorem oficiálního překladu Ilustrovaných pravidel R&A (edice 2008) a publikace Craiga Daviese a Vince DiSiai „Golf – Anatomie“ do češtiny.

JonMichael_1032016_02Michael Jon
Komentáře
25.4.HaugschlagHaugshclag NÖ Open
26.4.Avondale, Zurich Classic of New Or
26.4.ČínaVolvo China Open
3.5.Charlotte,Wells Fargo Championship
3.5.The ColonyVolunteers of America LP
5.5.St Albans,GolfSixes
TOPlist
Square 300 Olomouc 9. 4. 2018