DRFG – left
DRFG – right
DRFG – top

Pravidlová poradna s Michaelem Jonem

Úder mezi nohama mimo green

A A A

dobrý den pane Jone,
máme se spoluhráči rozpor o tomto úderu a potřebujeme pomoci.

Míč leží u křoví (mimo green,mimo farway), kdy nejde zahrát nijak úder, tak se hráč postaví zády ke greenu a mezi nohama provede úder. Nemůžeme se shodnout, zda je to v pořádku. Myslíme si, že pokud míč letí podél nohou, je to v pořádku, ale pokud mezi nohama, nejsme si v rozhodnutí jisti.

Děkuji za pomoc a odpověď.
Milan

Odpověď na dotaz


Dobrý den Milane,

Abych dokázal Váš pravidlový spor rozhodnout, vezmu si na pomoc definici rány; Rána, Úder (Stroke)
Rána je pohyb holí směrem dopředu provedený s úmyslem udeřit míč a uvést jej do pohybu. Pokud hráč úmyslně a dobrovolně změní dráhu prošvihnutí před tím, než hlava hole dosáhne úrovně míče, nejedná se o ránu.
a postoje;
Postoj (Stance)
Hráč zaujme postoj, jestliže se postaví chodidly do takové pozice, ve které je připraven zahrát ránu.
To, že hráči se na drivingu učí stát chodily kolmo na linii, po které chtějí odehrát míč, neznamená v překladu, že takto jedině mohou stát - je to jenom ve vztahu ke snaze dostat míč pod kontrolou co nejdál nebo co nejblíž k jamce nejefektivnější řešení.

Nikde v těchto definicicích se o možnosti hrát či zákazu takto hrát nepíše. Z toho vyplývá jediný správný závěr: hrát mimo green míč mezi nohama je povoleno

Díky za prima otázku Milane a mimo puttování hrajte míč klidně mezi nohama! Jen pozor na loft hole, byl jsem osobně přítomen nesmírné tragédii ve chvíli, kdy se při stejném způsobu odehrání míče díky ne právě nejlepší volbě hole můj kamarád ošklivě dvojnásobně zranil - holí se praštil do holeně a míčem - no však Vy víte kam... ;o)



Pokud tento dotaz neobsahuje odpověď toho co jste hledali, zeptejte se sami v poradně!

« Předchozí dotazNásledující dotaz »



« zpět do poradny


Na Vaše dotazy o pravidlech odpovídá Michael Jon, který je rozhodčím s mezinárodní licencí. V roce 2007 složil zkoušky na R&A Referees School v StAndrews, v roce 2014 tento úspěch zopakoval na Tournament Administrators and Referees School tamtéž, když reprezentoval PGAs of Europe.

Je prvním (a zatím jediným) Čechem a rozhodčím z postkomunistické Evropy vůbec, který se dostal do elitního výběru nejvyšší profesionální série. Od roku 2012 pracuje pro Ladies European Tour a je stálým členem Sport Department LET a v prosinci roku 2016 dosáhl počet turnajů LET, na kterých se podílel, čísla 50. Soudcoval třikrát RICOH Women’s British Open, dvakrát Major LPGA – EVIAN Championship a v roce 2015 nechyběla ani největší premiéra při Solheim Cupu, včetně juniorského.
Na bugyně seděl na European Tour 2009, 2010 a 2011 v Čeladné a 2014, 2015 a 2016 na Albatrossu i při European Senior Tour 2008 – 2011 na Casa Serena (zde byl také oficiálním startérem turnaje), na seznamu má i sedm turnajů European Challenge Tour.
Po čtyřech letech, kdy byl členem týmu rozhodčích PGAs of Europe, se v lednu roku 2017 stal turnajovým ředitelem této organizace a premiéru si odbyl při PGA’s of Europe Fourball Championship.
Jako rozhodčí pracoval na turnajích R&A (The Open Local Qualifier), PGA Tour de Espana, Alps Tour a EPD Tour. Devět let byl turnajovým ředitelem a hlavním rozhodčím Czech PGA Tour. V roce 2012 řídil World University Golf Championship (ředitel turnaje a technický delegát International Golf Federation). Od roku 2016 je členem Sport Committee European Disabled Golf Association. V roce 2016 získal Zvláštní cenu partnerů ankety Golfista roku. Do jeho publikační činnosti patří mimo jiné „Příručka golfového rozhodčího“ a kapesní publikace pravidel časopisu ForGolf. Je spoluautorem oficiálního překladu Ilustrovaných pravidel R&A (edice 2008) a publikace Craiga Daviese a Vince DiSiai „Golf – Anatomie“ do češtiny.

JonMichael_1032016_02Michael Jon
Komentáře
TOPlist
Square 300 Šípková 25. 9. – 8. 10. 2017