obarvení leva cast 4. 4. 2018
obarveni prava cast 4. 4. 2018
obarveni top 4. 4. 2018

Pravidlová poradna s Michaelem Jonem

Nehratelný míč

A A A

Dobrý den pane Jone,
patřím k řadě dalších čtenářů Vaší golfové poradny a oceňuji ji jako podnětnou a praktickou příručku při posuzování golfových situací a děkuji Vám za ni.

Nyní k dotazu:
Na odpališti odehraji ránu do lesíku (nejedná se o vodní překážku). Vím, že v tomto lesíku často takový míč vůbec ani nenajdu a proto zahraju provizorní míč, který skončí ideálně na ferveji. Za námi již čeká rovněž další flajt, nechci zdržovat hru. Jdeme hledat první míč a spoluhráči jen naleznou. Míč je ovšem v nehratelné poloze, tedy jej prohlásím za nehratelný. Není praktické řešit situaci dropem na 2 hole od místa kde leží (stále je to hustý lesík a nepodařilo by se mi ho ani tak rozumně vyhrát) a ani z téhož důvodu není praktické jej hrát po dropu ve spojnici na jamku. Řešením je tedy vrátit se na místo původní rány, tedy znovu na odpaliště a natýčkovat.
Proto se ptám, mohu dál pokračovat s provizorním míčem na ferveji nebo se musím z výše uvedených důvodů vrátit zpět na odpaliště, kde již čeká nervózní flajt?

Jen pro ukončení dotazu, ten míček jsem nakonec zahrál tak jak ležel (tedy z mého pocitu nejférověji, avšak nerozumně) ovšem s katastrofálním výsledkem tak, že jsem se z lesíka vyhrával 5 údery.

Díky
S pozdravem
Marek

Odpověď na dotaz


Dobrý den Marku
Jste vorem pro všechny golfisty, prosím nepřeháním. Vyřešit situaci, kdy si nejsem jist postupem, v souladu se základními stavebními kameny celého golfu - zahrát míč jak leží, byť to vedlo k velmi nepříjmenému skóre, to je naprosto skvělý přístup vyžadující úctu k Vaší osobě. To myslím opravdu upřímně a vážně.

Je dobře, že jste nepokračoval ve hře provižnem na fairwayi. Dohrál byste jamku nesprávným míčem (ten původní prostě máte...) a ve hře na rány byste byl DQ pro nedokončení jamky ve chvíli, kdy byste odehrál drive na následujícím odpališti, ve Stablefordu by pak hrozila DQ pokud byste tímto nesprávným postupem zapsal a podepsal do karty výsledek, za který byste dostal jeden nebo více bodů.
Správný postup v takové chvíli, pokud budete chtít využít úlevu kvůli nehratelnému míči, je skutečně vrátit se zpátky a v takovém případě je ideální mávnout na flight na odpališti a nechat jej předejít. Tak budete mít dost času na přejití zpátky, na vydýchání a klid na další pokus.

Marku díky za dotaz a hlavně díky za Váš přístup, i když příště už budete vědět, jak si (snad) nějakou ránu ušetřit. Hezkou hru.



Pokud tento dotaz neobsahuje odpověď toho co jste hledali, zeptejte se sami v poradně!

« Předchozí dotazNásledující dotaz »



« zpět do poradny


Na Vaše dotazy o pravidlech odpovídá Michael Jon, který je rozhodčím s mezinárodní licencí. V roce 2007 složil zkoušky na R&A Referees School v StAndrews, v roce 2014 tento úspěch zopakoval na Tournament Administrators and Referees School tamtéž, když reprezentoval PGAs of Europe.

Je prvním (a zatím jediným) Čechem a rozhodčím z postkomunistické Evropy vůbec, který se dostal do elitního výběru nejvyšší profesionální série. Od roku 2012 pracuje pro Ladies European Tour a je stálým členem Sport Department LET a v prosinci roku 2016 dosáhl počet turnajů LET, na kterých se podílel, čísla 50. Soudcoval třikrát RICOH Women’s British Open, dvakrát Major LPGA – EVIAN Championship a v roce 2015 nechyběla ani největší premiéra při Solheim Cupu, včetně juniorského.
Na bugyně seděl na European Tour 2009, 2010 a 2011 v Čeladné a 2014, 2015 a 2016 na Albatrossu i při European Senior Tour 2008 – 2011 na Casa Serena (zde byl také oficiálním startérem turnaje), na seznamu má i sedm turnajů European Challenge Tour.
Po čtyřech letech, kdy byl členem týmu rozhodčích PGAs of Europe, se v lednu roku 2017 stal turnajovým ředitelem této organizace a premiéru si odbyl při PGA’s of Europe Fourball Championship.
Jako rozhodčí pracoval na turnajích R&A (The Open Local Qualifier), PGA Tour de Espana, Alps Tour a EPD Tour. Devět let byl turnajovým ředitelem a hlavním rozhodčím Czech PGA Tour. V roce 2012 řídil World University Golf Championship (ředitel turnaje a technický delegát International Golf Federation). Od roku 2016 je členem Sport Committee European Disabled Golf Association. V roce 2016 získal Zvláštní cenu partnerů ankety Golfista roku. Do jeho publikační činnosti patří mimo jiné „Příručka golfového rozhodčího“ a kapesní publikace pravidel časopisu ForGolf. Je spoluautorem oficiálního překladu Ilustrovaných pravidel R&A (edice 2008) a publikace Craiga Daviese a Vince DiSiai „Golf – Anatomie“ do češtiny.

JonMichael_1032016_02Michael Jon
Komentáře
25.4.HaugschlagHaugshclag NÖ Open
26.4.Avondale, Zurich Classic of New Or
26.4.ČínaVolvo China Open
3.5.Charlotte,Wells Fargo Championship
3.5.The ColonyVolunteers of America LP
5.5.St Albans,GolfSixes
TOPlist
Square 300 Olomouc 9. 4. 2018