obarvení leva cast 4. 4. 2018
obarveni prava cast 4. 4. 2018
obarveni top 4. 4. 2018

Pravidlová poradna s Michaelem Jonem

Měření při dropování v bunkeru

A A A

Zdravím,
přidávám ještě jeden dotaz:

Když míč v bunkeru prohlásím za nehratelný, je jedna z možností dropovat na vzdálenost dvou holí. Jak by se to správně mělo provést? Většina hráčů na běžném turnaji prostě míč vezme, ukročí kamsi zpět nebo stranou a míč spustí.
Předpokládám, že by se asi měla označit původní poloha míče, naměřit jednu hůl, označit, naměřit druhou hůl... Ale smím položit hůl na písek, případně si do něj při měření dělat značky (prstem, zapichováním týček)?
Je někde popsaný postup, jak se vůbec má správně měřit (nejen v bunkeru)?

Díky za vysvětlení, možná se bude hodit i jiným (soudě podle toho, co občas vídám na turnajích...)
Milan

Odpověď na dotaz


Milane dobrý den ještě jednou

Nejdříve si musíme říct, že pokud je situace s dropováním přehledná, hráč nic neměří a evidentně spustí míč do vzdálenosti, kterou Pravidla pro danou situaci požadují, pak je vše OK. Jde o to, že byla naplněna litera zákona a míč leží tam, kde ležet má, celý proces proběhl tak, že urychlil tempo hry. Pokud dojde na řešení bez měření a spoluhráčům/ovi se postup hráče nelíbí, je možné pak (opatrně aby nedošlo k pohnutí míčem, který může být ve hře!) dodatečně změřit, zda vše vyhovovalo. Jestliže ano, míč je ve hře a můžeme pokračovat. Jestliže ne, pak v souladu s Pravidlem 20-6 hráč opraví spuštění míče korektně.

Jestliže situace bude nepřehledná (míč leží v křoví...) nebo "na hraně" (budou rozhodovat centimetry, zda se bude dropovat na faiway nebo ještě pořád do roughu...), pak Vámi zmíněný postup (Předpokládám, že by se asi měla označit původní poloha míče, naměřit jednu hůl, označit, naměřit druhou hůl...) sice není vyžadován ani popsán Pravidly, ale je z hráčského hlediska naprosto správný. Ne vždy je všechno v Pravidlech, hodně věcí se týká právě té golfové cti, která by měla v určitých situacích velet k postupu, který znamená v překladu "Hele, jdu na to čestně...", bez ohledu na to, jak moc čestný připadám sám sobě každé ráno před zrcadlem.

No a k tomu dotyku písku v bunkeru (nebo půdy nebo vody ve vodní překážce). Všechno je v Pravidle 13-4, konkrétně ve Výjimce 1:
Jestliže hráč žádným způsobem nevyzkouší stav překážky ani si nezlepší polohu míče, není trestán, pokud
(a) se dotkne
půdy nebo volného přírodního předmětu v překážce nebo vody ve vodní překážce následkem pádu nebo aby pádu zabránil, při odstraňování závady, při měření, při označování polohy míče nebo sbírání, zvedání, umisťování nebo vracení míče na původní místo podle kteréhokoli Pravidla nebo
(b) odloží v překážce své hole.

Takže snad jenom pozor na to zapichování a čmárání prstem, lepší bude pouze pokládat mince nebo týčka na povrch, dotyk při jejich sbírání je pak naprosto v pořádku.

Snad Vám i ostatním kolegyním a kolegům ty odstavce pomohly.



Pokud tento dotaz neobsahuje odpověď toho co jste hledali, zeptejte se sami v poradně!

« Předchozí dotazNásledující dotaz »



« zpět do poradny


Na Vaše dotazy o pravidlech odpovídá Michael Jon, který je rozhodčím s mezinárodní licencí. V roce 2007 složil zkoušky na R&A Referees School v StAndrews, v roce 2014 tento úspěch zopakoval na Tournament Administrators and Referees School tamtéž, když reprezentoval PGAs of Europe.

Je prvním (a zatím jediným) Čechem a rozhodčím z postkomunistické Evropy vůbec, který se dostal do elitního výběru nejvyšší profesionální série. Od roku 2012 pracuje pro Ladies European Tour a je stálým členem Sport Department LET a v prosinci roku 2016 dosáhl počet turnajů LET, na kterých se podílel, čísla 50. Soudcoval třikrát RICOH Women’s British Open, dvakrát Major LPGA – EVIAN Championship a v roce 2015 nechyběla ani největší premiéra při Solheim Cupu, včetně juniorského.
Na bugyně seděl na European Tour 2009, 2010 a 2011 v Čeladné a 2014, 2015 a 2016 na Albatrossu i při European Senior Tour 2008 – 2011 na Casa Serena (zde byl také oficiálním startérem turnaje), na seznamu má i sedm turnajů European Challenge Tour.
Po čtyřech letech, kdy byl členem týmu rozhodčích PGAs of Europe, se v lednu roku 2017 stal turnajovým ředitelem této organizace a premiéru si odbyl při PGA’s of Europe Fourball Championship.
Jako rozhodčí pracoval na turnajích R&A (The Open Local Qualifier), PGA Tour de Espana, Alps Tour a EPD Tour. Devět let byl turnajovým ředitelem a hlavním rozhodčím Czech PGA Tour. V roce 2012 řídil World University Golf Championship (ředitel turnaje a technický delegát International Golf Federation). Od roku 2016 je členem Sport Committee European Disabled Golf Association. V roce 2016 získal Zvláštní cenu partnerů ankety Golfista roku. Do jeho publikační činnosti patří mimo jiné „Příručka golfového rozhodčího“ a kapesní publikace pravidel časopisu ForGolf. Je spoluautorem oficiálního překladu Ilustrovaných pravidel R&A (edice 2008) a publikace Craiga Daviese a Vince DiSiai „Golf – Anatomie“ do češtiny.

JonMichael_1032016_02Michael Jon
Komentáře
13.7.Sardinia,IIalian Challenge Open by
18.7.CarnoustieThe Open Championship
19.7.NicholasviBarbasol Championship
19.7.Kunětická MMČR juniorů
19.7.Carnoustie147th Open Championship
19.7.Zell am SeZell am See - Kaprun Ope
TOPlist
Square 300 Olomouc 9. 4. 2018