DRFG – left
DRFG – right
DRFG – top

Pravidlová poradna s Michaelem Jonem

Elektrické vedení - dráty, sloupy

A A A

Dobrý den,
přidávám se k řadě předcházejících tazatelů a ještě jednou děkuji za tuto skvělou poradnu. Zároveň bych rád ocenil, že se (možná s příchodem sezóny?) dotazy vracejí k reálným praktickým situacím při hře golfu. Tak by to myslím mělo být.

Můj dotaz je: na řadě hřišť se lze setkat s elektrickým vedením. Obvykle to řeší místní pravidla prohlášením, že sloupy jsou nepohyblivé závady, a že "pokud míč zasáhne dráty el. vedení, musí hráč ránu beztrestně opakovat". Takže dráty jsou jasné - opakujeme ránu. Pokud zasáhne sloup, hraje se míč pravděpodobně tak, jak leží. Co když ale zasáhne nejprve sloup a pak dráty, případně naopak?

Díky za opdověď!
Milan

Odpověď na dotaz


Milane dobrý den

naprosto s Vámi souhlasím. Tráva se zelená a máme jiné starosti, než debatovat o tom, jestli to v R&A vymysleli před čtyřmi roky dobře nebo špatně. Díky za podporu!

Odpověď na Váš dotaz je z těch jednodušších. Jakmile míč trefí dráty, je jedno v jakém pořadí to bylo, jestli sloup - dráty, nebo dráty - sloup, a v místních pravidlech je zároveň uvedeno, že se musí rána opakovat pokud míč dráty trefí, pak ránu opakujete vždy bez ohledu na to, co všechno cestou ke drátům nebo od nich míč stihnul zasáhnout.
Jen si musíme připomenout, že pokud není v místních pravidlech nic o povinnosti opakovat ránu napsáno, pak vždy hrajeme míč jak po odrazu od drátů leží a nic se opakovat nesmí.

Milane hezkou hru a díky za dotaz!



Pokud tento dotaz neobsahuje odpověď toho co jste hledali, zeptejte se sami v poradně!

« Předchozí dotazNásledující dotaz »



« zpět do poradny


Na Vaše dotazy o pravidlech odpovídá Michael Jon, který je rozhodčím s mezinárodní licencí. V roce 2007 složil zkoušky na R&A Referees School v StAndrews, v roce 2014 tento úspěch zopakoval na Tournament Administrators and Referees School tamtéž, když reprezentoval PGAs of Europe.

Je prvním (a zatím jediným) Čechem a rozhodčím z postkomunistické Evropy vůbec, který se dostal do elitního výběru nejvyšší profesionální série. Od roku 2012 pracuje pro Ladies European Tour a je stálým členem Sport Department LET a v prosinci roku 2016 dosáhl počet turnajů LET, na kterých se podílel, čísla 50. Soudcoval třikrát RICOH Women’s British Open, dvakrát Major LPGA – EVIAN Championship a v roce 2015 nechyběla ani největší premiéra při Solheim Cupu, včetně juniorského.
Na bugyně seděl na European Tour 2009, 2010 a 2011 v Čeladné a 2014, 2015 a 2016 na Albatrossu i při European Senior Tour 2008 – 2011 na Casa Serena (zde byl také oficiálním startérem turnaje), na seznamu má i sedm turnajů European Challenge Tour.
Po čtyřech letech, kdy byl členem týmu rozhodčích PGAs of Europe, se v lednu roku 2017 stal turnajovým ředitelem této organizace a premiéru si odbyl při PGA’s of Europe Fourball Championship.
Jako rozhodčí pracoval na turnajích R&A (The Open Local Qualifier), PGA Tour de Espana, Alps Tour a EPD Tour. Devět let byl turnajovým ředitelem a hlavním rozhodčím Czech PGA Tour. V roce 2012 řídil World University Golf Championship (ředitel turnaje a technický delegát International Golf Federation). Od roku 2016 je členem Sport Committee European Disabled Golf Association. V roce 2016 získal Zvláštní cenu partnerů ankety Golfista roku. Do jeho publikační činnosti patří mimo jiné „Příručka golfového rozhodčího“ a kapesní publikace pravidel časopisu ForGolf. Je spoluautorem oficiálního překladu Ilustrovaných pravidel R&A (edice 2008) a publikace Craiga Daviese a Vince DiSiai „Golf – Anatomie“ do češtiny.

JonMichael_1032016_02Michael Jon
Komentáře
TOPlist
Square 300 Šípková 25. 9. – 8. 10. 2017